default-image

Αέρας αισιοδοξίας από την έκθεση στη Μόσχα

Κρήτη
Αέρας αισιοδοξίας από την έκθεση στη Μόσχα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μείωση σχεδόν κατά το ήμισυ παρουσιάζουν, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι προκρατήσεις από τη Μόσχα με προορισμό τη χώρα μας ενόψει της νέας τουριστικής σεζόν. Ωστόσο, οι Κρητικοί που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού έχουν βάλει στόχο να ανατρέψουν τα μέχρι τώρα τουλάχιστον αρνητικά δεδομένα, ελπίζοντας σε άνοδο και σε αύξηση των επισκεπτών από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Τα μηνύματα από τη Μόσχα, όπου και πραγματοποιείται μια από τις καθοριστικής σημασίας εκθέσεις τουρισμού, μετέφερε χθες ο εντεταλμένος σύμβουλος τουρισμού της Περιφέρειας Κρήτης Μιχάλης Βαμιεδάκης. Όπως είπε, με μεγάλη χαρά προκύπτει ότι την τελευταία βδομάδα το κλίμα όσον αφορά τις προκρατήσεις από τη ρωσική αγορά με προορισμό το νησί της Κρήτης και τη χώρα μας τείνει να αλλάξει προς το καλύτερο.

Συμβάλλει και το γεγονός ότι το ρούβλι έχει ενισχυθεί αρκετά, λόγω της υποτίμησης του ευρώ και έτσι αρχίζει να αλλάζει και η ψυχολογία των Ρώσων και ειδικά εκείνων που είχαν σχεδιάσει να κάνουν διακοπές επιλέγοντας τη χώρα μας.  

«Άρα από εκεί που βλέπαμε την πλήρη απογοήτευση πριν από μερικούς μήνες όσον αφορά τις εκτιμήσεις από τη ρωσική αγορά, τώρα διακρίνουμε ένα πνεύμα αισιοδοξίας. Ωστόσο, αυτό δε μας κάνει να πετάμε στα σύννεφα. Και αυτό γιατί δε φανταζόμαστε ότι θα επανέλθουμε ως διά μαγείας στα περυσινά νούμερα. Όμως, σίγουρα αυτή η ανάκαμψη που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες δείχνει ότι τα δύσκολα είναι πια πίσω μας. Βέβαια, η μείωση από τη ρωσική αγορά θα είναι αισθητή φέτος σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο, υπάρχει προοπτική για περαιτέρω βελτίωση», τόνισε ο κ. Βαμιεδάκης, δίνοντας έτσι μια πρώτη γεύση από την ατμόσφαιρα που επικρατεί στην έκθεση της Μόσχας και από το ρυθμό με τον οποίο κινούνται οι προκρατήσεις.

Ο ίδιος πάντως, αναφερόμενος στις απώλειες που θα έχουμε από τη ρωσική αγορά, τόνισε πως, αν και είναι δύσκολο να κάνουμε από τώρα εκτιμήσεις, καθότι πρόκειται για μια αγορά της τελευταίας στιγμής - αφού η εμπειρία έχει δείξει ότι οι κρατήσεις γίνονται ακόμα και στο παρά πέντε - θέλοντας να δώσει κάποια ποσοστά είπε πως «στη χειρότερη περίπτωση, η πτώση δε θα ξεπεράσει το 50% αλλά θα περιοριστεί στο 35-40%».

Οι τουριστικοί πράκτορες και η Περιφέρεια, την ίδια ώρα, συνεχίζουν τις κινήσεις και τις προσπάθειες με στόχο την αναθέρμανση του ενδιαφέροντος των Ρώσων, με τις επαφές να κινούνται πέρα από το μοτίβο "ήλιος-θάλασσα" στην προβολή και προώθηση του θρησκευτικού και των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Ήρθαν οι πρώτοι τουρίστες: Άνοιξε δειλά-δειλά η σεζόν

Την ίδια ώρα πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία, ήδη κάποιες τουριστικές μονάδες σε επίπεδο Κρήτης έχουν αρχίσει να υποδέχονται τουρίστες. Η τουριστική περίοδος στο Ρέθυμνο αναμένεται να ξεκινήσει στις 24 Μαρτίου, στη Χερσόνησο και στο Ηράκλειο στις 25 του τρέχοντος μήνα, ενώ στα Χανιά και τον Πλατανιά, που επίσης είναι μια αρκετά δημοφιλής περιοχή για καλοκαιρινές αποδράσεις, στη 1η Απριλίου. Συνεπώς, αν και τα πρώτα... "χελιδόνια" έχουν αρχίσει να κάνουν ήδη την εμφάνισή τους από ξηράς και από θαλάσσης, μαζικές αφίξεις τουριστών πιο αναλυτικά θα έχουμε στις 25 Μαρτίου στο αεροδρόμιο "Νίκος Καζαντζάκης" του Ηρακλείου από Γερμανία, Ισραήλ και Αγγλία, ενώ στο αεροδρόμιο "Ιωάννης Δασκαλογιάννης" των Χανίων την 1η του Απριλίου από τη Σκανδιναβία, με τους Σκανδιναβούς να διατηρούν έτσι την παράδοση που τους θέλει να επισκέπτονται τη δυτική Κρήτη για τις διακοπές τους.

Αναφορικά τώρα με τις εθνικότητες που θα πρωταγωνιστήσουν στην επισκεψιμότητα του νησιού μας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των μέχρι στιγμής αναμενόμενων αφίξεων, από αέρος περιμένουμε στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου επισκέπτες από τη Γερμανία και συγκεκριμένα από τη Στουτγάρδη, το Μόναχο και το Ντίσελντορφ, όπως επίσης και από το Τελ Αβίβ, ενώ το Αεροδρόμιο των Χανίων θα κατακλυστεί από Σουηδούς!

Μεγάλη όμως ώθηση στην τουριστική οικονομία αυτήν την περίοδο δίνουν και οι πολυήμερες σχολικές εκδρομές, με την πόλη των Χανίων να έρχεται πρώτη στη λίστα επιλογής των μαθητών. Ακολουθούν η Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο, η Ρόδος, η Πράγα της Τσεχίας, η Λάρνακα της Κύπρου και τέλος η Αθήνα.

Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News