Ειδήσεις

Πήρε το δρόμο των φυλακών 7 χρόνια μετά…

Ομοφώνως ένοχο έκρινε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης 28χρονο που τον Ιανουάριο του 2008, στο Ηράκλειο, χτύπησε με αγροτικό όχημα οδηγό μηχανής που έχασε τη ζωή του.

Η συνολική ποινή κάθειρξης που επιβλήθηκε κατά την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, χθες, είναι 9 έτη χωρίς αναστολή και έτσι αυτή τη φορά ο 28χρονος, σήμερα, κατηγορούμενος πήρε το δρόμο για τη φυλακή. Η πρωτόδικη ποινή κάθειρξης που του επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λασιθίου ήταν 17 έτη, ωστόσο η έφεση είχε αναστέλλουσα δύναμη. Μετά από σχεδόν 7 χρόνια αφότου έγινε το τροχαίο, ο 28χρονος θα στερηθεί την ελευθερία του.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου εκτός από τον 28χρονο που δικάστηκε για τα όσα φέρεται να έπραξε τη μοιραία εκείνη νύχτα κάθισε και ο πατέρας του, που είχε πάρει πάνω του την ευθύνη λέγοντας πως αυτός οδηγούσε το όχημα. Έτσι ήταν αντιμέτωπος με την κατηγορία της ψευδορκίας μάρτυρα.

Στον 65χρονο λοιπόν συγκατηγορούμενο επιβλήθηκε χθες ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή, ενώ στο πρωτοβάθμιο Δικαστήριο είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης δύο ετών με τριετή αναστολή για την πράξη της ψευδορκίας.

Στη δικαστική αίθουσα παραβρέθηκαν μέλη και των δυο οικογενειών, ενώ στο άκουσμα της είδησης ότι ο 28χρονος θα μπει τελικά στη φυλακή η γυναίκα του έχασε τις αισθήσεις της και λιποθύμησε, ενώ σε κλάματα ξέσπασαν και αλλά μέλη της οικογένειας.

Το χρονικό

Όλα ξεκίνησαν πριν τα μεσάνυχτα της 20ής Ιανουαρίου του 2008. Ο 28χρονος έκανε βόλτα στην παραλιακή λεωφόρο του Ηρακλείου με το αγροτικό αυτοκίνητο του πατέρα του, και φέρεται να έκανε τα γνωστά ως μπαντιλίκια, δηλαδή επικίνδυνους ελιγμούς, πλαγιολισθώντας τα πίσω λάστιχα και χωρίς να διαθέτει άδεια οδήγησης.

Το Λιμενικό, που τον είδε, του έκανε νόημα να σταματήσει, όμως αντ' αυτού αυτός φέρεται να ανέπτυξε ταχύτητα, να παραβίασε κόκκινο φανάρι και κινήθηκε από την παραλιακή προς τη συμβολή των οδών Καζαντζίδη και Ικάρου.

Εκεί φέρεται να παραβίασε δεύτερο κόκκινο φανάρι, με αποτέλεσμα το όχημά του να συγκρουστεί με το δίκυκλο στο οποίο επέβαινε ο άτυχος 27χρονος που ήταν εν ώρα εργασίας, καθώς δούλευε ως μεταφορέας έτοιμου φαγητού.

Ο 28χρονος δε σταμάτησε να βοηθήσει, ενώ ο τραυματίας πέθανε λίγη ώρα αργότερα στο νοσοκομείο που μεταφέρθηκε από το ΕΚΑΒ.

Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε άνδρας του Λιμενικού Σώματος που εκείνη τη νύχτα με συνάδελφό του έκανε σήμα στον κατηγορούμενο να σταματήσει, εκείνος όχι μόνο δεν ακινητοποίησε το όχημά του άλλα τους είπε χαρακτηριστικά όταν τον πλησίασαν: «Αν μπορείτε κλουθάτε!».

Σύμφωνα πάντα με τους μάρτυρες λιμενικούς, εν συνεχεία εκείνοι ενημέρωσαν το κέντρο της υπηρεσίας τους άλλα και την Αστυνομία για συνδρομή, καθώς το όχημα θα έφευγε από το χώρο της δικαιοδοσίας τους. «Τον είδαμε να παραβιάζει το κόκκινο και καθώς πια είχαμε μια απόσταση από το όχημα του είδαμε το παλικάρι να πετάγεται στον αέρα και μετά τριγύρω κόσμο. Ο κατηγορούμενος δε σταμάτησε».

«Συγνώμη»

Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίστηκε στο Δικαστήριο ο κατηγορούμενος που τράκαρε το νεαρό διανομέα φαγητού, δεν περίμενε ποτέ ότι θα προκαλούσε ατύχημα. «Ζητάω συγνώμη από την οικογένεια του ανθρώπου. Λυπούμαι πολύ. Έχουμε στεναχωρηθεί, όλοι έχουμε αρρωστήσει», συμπλήρωσε. Ήρθε, όπως είπε, στο Ηράκλειο από το Ρέθυμνο για να δει ένα θείο του στο ΠΑΓΝΗ και κατέβηκε στην παραλιακή. Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, το Λιμενικό του άναψε φάρους και του είπαν μετά το φανάρι να σταματήσει. «Φοβήθηκα. Μου λέει "σταμάτα", "σταμάτα"! Όπως ξεκινώ πήγε να μου κλείσει το δρόμο. "Πάτησα" το αυτοκίνητο. Πήγα να φύγω για να μη με γράψουν. Δεν το ήθελα, ούτε να τύχει τέτοιο πράμα σε άνθρωπο».

Όπως συμπλήρωσε, οδηγούσε και κοιτούσε πίσω από τον καθρέπτη του αγροτικού. «Δεν τον είδα! Δε θα σταματούσα;», είπε στον πρόεδρο του Εφετείου που τον ρώτησε σε έντονο ύφος: «Είδατε το παιδί; Το φανάρι; Ναι ή όχι;».

Με τη σειρά του ο κατηγορούμενος συνέχισε λέγοντας πως είχε πανικοβληθεί και πως «έκανε κακά», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Δε γνωρίζω καλά τους δρόμους του Ηρακλείου και με κυνηγούσαν οι λιμενικοί», είπε.

Στο σημείο αυτό ο εισαγγελέας της Έδρας του είπε. «Γι' αυτό το λόγο θα έπρεπε να προσέχεις παραπάνω και να μην τρέχεις».

Μετά το τροχαίο, τότε, ο κατηγορούμενος πήγε στο χωριό του και το πρωί πια ενημέρωσε τον πατέρα του, όπως αναφέρθηκε.

Πατέρας 28χρονου: «Ζητώ την επιείκειά σας»

Ο κατηγορούμενος πατέρας για ψευδορκία μάρτυρα είπε στο δικαστήριο πως είχε πέντε παιδιά και σήμερα έχει μόνον αυτόν. «Ταΐζει εμένα που είμαι άρρωστος, τη μητέρα του και την οικογένειά του. Ζητώ την επιείκειά σας γιατί αυτός μας συντηρεί». Ο πρόεδρος του Δικαστηρίου δε στάθηκε πολύ στον κατηγορούμενο πατέρα αναφέροντας: «Καταλαβαίνω τον πατέρα».

Ο εισαγγελέας μετά το πέρας της αποδεικτικής διαδικασίας πρότεινε την ενοχή του πατέρα και γιου ως πρωτοδίκως. Το Δικαστήριο χθες δέχτηκε για το γιο το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας γιατί όταν σημειώθηκε το τροχαίο ήταν 20 ετών, ενώ στον πατέρα του αναγνώρισε τον πρότερο έντιμο βίο.

Μαρία Μαυρομάτη

Σχόλια