Ειδήσεις

Μείωση 20% στα τέλη κοινοχρήστων από το Δήμο Ηρακλείου

Μια σημαντική ρύθμιση προωθεί ο Δήμος Ηρακλείου, επιδιώκοντας τη μείωση των τελών κοινοχρήστων χώρων, αναγνωρίζοντας ότι η οικονομική κρίση έχει μειώσει τα έσοδα των καταστηματαρχών.

Η μείωση θα είναι 20% επί των σημερινών τιμών και θα αφορά στις περιοχές του παλιού Δήμου Ηρακλείου και κυρίως αυτές της "εντός των τειχών" πόλης (λ.χ. δεν αφορά στα τέλη που επιβάλλονται στην Νέα Αλικαρνασσό), δηλαδή αφορά στις περιοχές όπου ήταν πολύ υψηλά.

Η σχετική πρόταση του αντιδημάρχου Οικονομικών κ. Καραντινού πέρασε ήδη από την Οικονομική Επιτροπή και θα περάσει και από το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο αναμένεται εκτός απροόπτου να την επικυρώσει.

Ωστόσο η εφαρμογή της απόφασης θα γίνει από την επόμενη χρονιά (το 2016), καθώς στον προϋπολογισμό του 2015 έχουν εγγραφεί τα ποσά βάσει των υφιστάμενων τιμών και τυχόν διαφοροποίηση του καθεστώτος από φέτος θα άφηνε μια ευμεγέθη "μαύρη τρύπα" στα οικονομικά του Δήμου, που θα ήταν δύσκολο να καλυφθεί.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Δήμος Ηρακλείου δε σταματά σε αυτό το σημείο, αλλά προχωρά και ένα βήμα παραπέρα. Αφενός θα υπάρξει μια συνολική επανεκτίμηση των τιμών ζώνης ανά περιοχή, έργο που θα αναλάβει επιτροπή που συστήνει ο Δήμος, ενώ, παράλληλα, θα γίνει και ένας επαναπροσδιορισμός των κοινοχρήστων χώρων του Ηρακλείου συνολικά, ώστε να υπάρξει ένας εξορθολογισμός της κατάστασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρώτο το neakriti.gr είχε δημοσιεύσει την πληροφορία περί επικείμενης μείωσης των τελών για τα τραπεζοκαθίσματα.

Ικανοποίηση από καταστηματάρχες

Την ίδια ώρα οι καταστηματάρχες του Ηρακλείου που έλαβαν γνώση της σχετικής απόφασης εκφράζουν την ικανοποίησή τους, θεωρώντας το ένα πολύ θετικό βήμα, αν και πιστεύουν ότι η μείωση θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερη ώστε να αντικατοπτρίζει την οικονομική κατάσταση σήμερα (είχαν προτείνει μείωση 50%).

Πάντως ο Σύλλογος Καταστηματαρχών επισημαίνει ότι θα πρέπει να γίνουν και άλλα βήματα, και μέλη του αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι θα πρέπει να υπάρξει αστυνόμευση και της "εκτός των τειχών" πόλης, αφού μέχρι τώρα οι προσπάθειες των Αρχών επικεντρώνονται αποκλειστικά στα καταστήματα του κέντρου της πόλης, δίχως να επιδεικνύουν ανάλογο ζήλο και ευαισθησία για ελέγχους σε περιφερειακά καταστήματα.

«Θα πρέπει να αστυνομευτεί επαρκώς όλη η πόλη, και το κέντρο και η περιφέρεια», λένε χαρακτηριστικά οι καταστηματάρχες, που ζητούν ισονομία πραγματική και ίση αντιμετώπιση.

Γεωργία Μακάκη

Σχόλια