default-image

Συνήγορος Παπακωνσταντίνου: "Να αθωωθεί λόγω αμφιβολιών"

Ελλάδα
Συνήγορος Παπακωνσταντίνου: "Να αθωωθεί λόγω αμφιβολιών"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την αθώωση του Γ. Παπακωνσταντίνου, λόγω αμφιβολιών, ζήτησε ο συνήγορός του Τ. Βασιλακόπουλος, υποστηρίζοντας πως θα πρέπει να αποκλειστούν «λογικοί ακροβατισμοί» και λογικο - νομικά άλματα που δεν αρμόζουν σε ένα Ειδικό Δικαστήριο.

«Ο κάθε κατηγορούμενος είναι ένοχος, όχι γιατί το πιστεύει ο δικαστής, αλλά γιατί ο δικαστής θα πρέπει να είναι σε θέση θα δικαιολογήσει την περί τούτου κρίση. Με το σκέτο "πιστεύω ότι το έκανε",  δουλειά δεν γίνεται και δεν πρέπει να γίνεται κατά το Σύνταγμα. Γοητεία συνίσταται στο ότι οι μεν είμαστε Ηρακλής Πουαρό και οι δε Αγκάθα Κρίστι. Κι οι δύο έχουν ένα κοινό σημείο. Αναδεικνύουν στα μυθιστορήματα τους αληθείς ενόχους με συλλογιστική λογική ατράνταχτη. Η ενοχή του αληθούς ενόχου προκύπτει με μαθηματικό τρόπο. Εμείς δεν καλούμαστε να αποδείξουμε τον ένοχο, αλλά αν ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι ένοχος. Αν θέλουμε ένα αξιοσέβαστο δικαστήριο να καταλήξει σε κρίση θα πρέπει να το κάνει με μαθηματικό τρόπο. Και θεωρώ οτι τέτοιο πράγμα δεν συμβαίνει» τόνισε στην αγόρευσή του ο κ. Βασιλακόπουλος.

Να κριθεί αθώος

Διερωτώμενος για το εάν με αυτό το αποδεικτικό υλικό βγαίνει ότι ο κατηγορούμενος είναι ένοχος με τη μαθητική λογική, απάντησε πως δε βγαίνει και γι αυτό πρέπει να κριθεί αθώος, ενώ απευθυνόμενος στην εισαγγελική λειτουργό που κατά την πρότασή της έκανε λόγο για την ντροπιαστική εικόνα του κράτους, ο κ. Βασιλακόπουλος είπε: «Έχω την πεποίθηση ότι ζω σε ένα κράτος δικαίου. Αν κάποιος ανησυχεί τί είδους κράτος είναι αυτό που χάνει cd, τότε θα αναρωτηθώ κι εγώ τί κράτος είναι αυτό που δέχεται να λάβει κλοπιμαία (σ.σ. λίστα Λαγκάρντ) για να τα αξιοποιήσει».

Για την απόπειρα απιστίας

Για το αδίκημα της απόπειρας απιστίας, που αντιμετωπίζει ο κ. Παπακωνσταντίνου,  ο Τάκης Βασιλακόπουλος αναφέρθηκε στις διαφορετικές μεθόδους οι οποίες χρησιμοποιούνται για να υπολογιστεί η πιθανή ζημία.

Όπως επεσήμανε, υπάρχει μέθοδος η οποία έχει καταλήξει ότι δεν υπάρχει ζημία ως προς τους συγγενείς του Γ. Παπακωνταντίνου, ενώ με αυτή που χρησιμοποιήθηκε από το ΣΔΟΕ προκύπτει ενδεχόμενη ζημία, που βέβαια δεν αποκλείεται να μηδενιστεί από τα διοικητικά δικαστήρια.

«Η ζημία πρέπει να είναι ορισμένη  βέβαιη και οριστική. Επι μη απειλουμένης ζημίας δεν υπάρχει έγκλημα. Δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για πλημμέλημα ή για κακούργημα. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση ποια ζημιά θα θεωρήσετε ως αποδειχθείσα; Είναι βέβαιη αυτή που αναφέρει το ΣΔΟΕ ...αλλά οι  μάρτυρες μας είπαν πως μπορεί και να μηδενιστεί» και πρόσθεσε:

«Αν μια φορολογική αρχή είχε πει τέτοια πράγματα στο Σόιμπλε σαν αυτά που ακούγονται εδώ, θα τους είχε στείλε στο Άουσβιτς».

Για νόθευση εγγράφου

Για το αδίκημα της νόθευσης εγγράφου που αντιμετωπίζει ο κατηγορούμενος , ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε πως «η νόθευση θέλει έγγραφα και το ερώτημα εδώ είναι ποιο είναι το έγγραφο. Το usb καθαυτό δεν είναι έγγραφο. Έχει  μέσα του έγγραφα και κανέναν από αυτά δεν αλλοιώθηκε. Εξαφανίστηκαν τρία. Δεν διώκομεθα για υπεξαγωγή αλλά για νόθευση. Μη όντως εγγράφου ουδενός εξ αυτών, δεν μπορούμε όμως να μιλάμε ούτε για υπεξαγωγή».

Πηγή: naftemporiki.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News