default-image

Ευρεία σύσκεψη στο Δήμο Ηρακλείου για τα αδέσποτα

Κρήτη
Ευρεία σύσκεψη στο Δήμο Ηρακλείου για τα αδέσποτα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη συμφωνία μεταξύ άλλων διαδημοτικής συνεργασίας των Δήμων Ηρακλείου, Χερσονήσου, Γόρτυνας, Μαλεβιζίου και Αρχανών-Αστερουσίων, που αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα με τα αδέσποτα, κατέληξαν οι αντιδήμαρχοι των πέντε Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, που πραγματοποίησαν σύσκεψη την Τετάρτη για το θέμα.

Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του αντιδημάρχου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Πέτρου Ινιωτάκη, συζητήθηκε εκτενώς το πρόβλημα των αδέσποτων αλλά και λύσεις για την αντιμετώπισή του.

Το συμπέρασμα που βγήκε από τη συνάντηση των 5 αντιδημάρχων ήταν ότι το ούτως ή άλλως οξύτατο πρόβλημα των αδέσποτων, όχι μόνο στο Ηράκλειο αλλά και σε άλλους Δήμους, επιτείνεται λόγω της ανεπαρκούς στήριξης Πολιτείας στις υποδομές των Δήμων ώστε να διαχειριστούν μεγαλύτερο αριθμό αδέσποτων ζώων και να προσφέρουν υπηρεσίες σε προγράμματα εμβολιασμού και στείρωσης, της γενικότερης έλλειψη ευαισθητοποίησης των πολιτών αλλά και της μη εφαρμογή των νόμων του κράτους, όπως δήλωσε ο κ. Ινιωτάκης.

Ο ίδιος ανέφερε ότι συμφωνήθηκε να ξεκινήσει ευρύτερη διαδημοτική συνεργασία των Δήμων Ηρακλείου, Χερσονήσου, Γόρτυνας, Μαλεβιζίου και Αρχανών-Αστερουσίων, που επίσης αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα αδέσποτα και να ασκηθεί πίεση προς κάθε κατεύθυνση πριν συμβούν δυσάρεστα περιστατικά.

Οι αντιδήμαρχοι Χερσονήσου Σπύρος Κατσαμποξάκης, Γόρτυνας Αντώνης Πρινιανάκης, Μαλεβιζίου Γιώργος Βαλτζάκης και Αρχανών-Αστερουσίων Μιχάλης Δακανάλης συμφώνησαν επίσης με τον κ. Ινιωτάκη σε κοινές δράσεις που θα προγραμματιστούν άμεσα σε συνεργασία και με άλλους ΟΤΑ.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε:

-«Επειδή το πρόβλημα είναι οξυμμένο σε όλους τους δήμους όχι μόνο της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου αλλά και όλης της Κρήτης και χρήζει ευρύτερης και ολοκληρωμένης αντιμετώπισης να αντιμετωπιστεί σε επίπεδο Περιφέρειας.

-Να συζητηθεί το θέμα στην ΠΕΔ Κρήτης και την ΚΕΔΕ.

-Να γίνει παρέμβαση μέσω επιστολών αρχικά στους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Προστασίας του Πολίτη ζητώντας χρηματοδότηση προκειμένου να ενισχυθούν δομές όπως το Κυνοκομείο Ηρακλείου, π.χ. με προσλήψεις προσωπικού ή η δημιουργία υποδομών σε άλλους δήμους προκειμένου να αντιμετωπιστεί καλύτερα το φαινόμενο και να εφαρμοστούν οι νόμοι.

-Οι Δήμοι να ενώσουν τις δυνάμεις τους πρώτα για να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών ώστε να μην εγκαταλείπουν τα δεσποζόμενα που έχουν σπίτι τους. Σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να συμμετέχουν όλοι οι Δήμοι, οι φιλοζωικές οργανώσεις, κτηνιατρικοί σύλλογοι και άλλοι φορείς.

-Καλείται η ΕΛ.ΑΣ. να πράξει το καθήκον της όπως ορίζει ο νόμος (έλεγχος διαβίωσης των σκυλιών, να έχει τοποθετηθεί η ειδική σήμανση-τσιπ στα δεσποζόμενα).

-Προγραμματισμό εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης και των μαθητών στα σχολεία».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News