Ειδήσεις

Συγκέντρωση στο Τεφέλι για την 105η εξέγερση του Κιλελέρ

Σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση που οργανώνουν την Κυριακή 22 Μαρτίου στην πλατεία Τεφελίου, στις 11:30 π.μ., οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αρχανών και Αστερουσίων, καλεί όλα τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς του νομού η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ, με αφορμή την 105η επέτειο από την εξέγερση στο Κιλελέρ.

Παράλληλα καλεί εργάτες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωσή του που θα γίνει την 1η Μάη στην πλατεία Ελευθερίας, για να εκφραστεί με μαζική συμμετοχή η συμμαχία με κοινό πλαίσιο αιτημάτων απέναντι στα μονοπώλια, την πολιτική της Ε.Ε., τις κυβερνήσεις τους.

«Η ηρωική και αιματοβαμμένη εξέγερση των κολίγων στο Κιλελέρ πριν από 105 χρόνια, ενάντια στο αστικό κράτος καταστολής και στους τσιφλικάδες που λυμαίνονταν τον κόπο τους, έδωσε σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη των αγώνων της φτωχής αγροτιάς και της νεαρής τότε εργατικής τάξης, άνοιξε το δρόμο για μια σειρά αλλαγές υπέρ των φτωχών αγροτών και των εργαζόμενων», αναφέρουν στο κάλεσμά τους τα μέλη του ΠΑΜΕ και συνεχίζουν: «105 χρόνια μετά από την ηρωική εξέγερση του Κιλελέρ, η μικρή αγροτιά, η εργατική τάξη, οι αυτοαπασχολούμενοι, βιώνουν τις βαριές συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και της βάρβαρης επίθεσης που έχουν εξαπολύσει από κοινού το μεγάλο κεφάλαιο, οι κυβερνήσεις του και η Ε.Ε.

Αυτές είναι οι αιτίες που μειώνεται το εισόδημα, αυξάνεται το κόστος παραγωγής, που μένουν απούλητα αγροτικά προϊόντα η αγοράζονται από τους εμποροβιομήχανους σε εξευτελιστικές τιμές, για να φτάσουν πανάκριβα ως εμπορεύματα στους εργαζόμενους και επιταχύνεται το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων.

Αυτές είναι οι αιτίες που αυξάνεται η ανεργία, οι απολύσεις, που κλείνουν επιχειρήσεις, που ιδιωτικοποιείται η δημόσια περιουσία, που καταστρέφονται μικροί ΕΒΕ, που τσακίζονται μισθοί και συντάξεις, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, που επιβάλλεται η βαριά φορολογία και η εμπορευματοποίηση όλων των κοινωνικών αναγκών.

Η πρόσφατη αλλαγή της κυβέρνησης δεν έφερε και ουσιαστική αλλαγή πολιτικής προς όφελος των εργαζόμενων και της μικρών αγροτών, όπως περίμεναν αρκετοί άνθρωποι που υποφέρουν. Και τούτη η κυβέρνηση δεσμεύεται να υπηρετήσει τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων που εξακολουθούν να κάνουν κουμάντο, αναγνωρίζει το χρέος των καπιταλιστών και συνεχίζει να φορτώνει τα σπασμένα στις πλάτες της πλειοψηφίας του λαού με όποιο όνομα και αν έχουν τα μνημόνια, τάσσεται υπέρ της Ε.Ε. και της ΚΑΠ που καταστρέφουν μικρούς αγροτοκτηνοτρόφους και εργάτες.

Αυτά τα προβλήματα θα μεγαλώσουν με τη νέα συμφωνία που προσανατολίζεται να υπογράψει η κυβέρνηση με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

Ξέρουμε τις δυσκολίες αυτού του αγώνα. Ξέρουμε ότι ανάμεσά μας υπάρχουν και διαφορές συμφερόντων, αλλά προτάσσουμε τα κοινά συμφέροντα και τον κοινό αντίπαλο, που είναι τα μονοπώλια που μας ξεζουμίζουν και ως εργαζόμενους και ως παραγωγούς και ως καταναλωτές.

Σήμερα, είναι ανάγκη να αναπτυχθεί η κοινή δράση εργατών, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, ευκαιριακά, με κοινό πλαίσιο αιτημάτων και γραμμή πάλης ενάντια στα μονοπώλια, την Ε.Ε., τις κυβερνήσεις και τα κόμματά τους.  

Για να διεκδικήσουμε τον πλούτο που εμείς παράγουμε και αντί να ικανοποιούμε τις σύγχρονες ανάγκες μας, αυτός μετατρέπεται σε υπερκέρδος στα ταμεία της πλουτοκρατίας.

Για να αλλάξει ριζικά η κατάσταση προς όφελος της πλειοψηφίας του λαού. Το κοινό πλαίσιο του ΠΑΜΕ, με την ΠΑΣΥ, την ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ και την ΟΓΕ είναι η βάση γι' αυτήν τη συμμαχία και την ανάπτυξη ενός ρωμαλέου κινήματος πάλης και ανατροπής της αντιλαϊκής επίθεσης, για να πληρώσουν τα μονοπώλια την κρίση και να διεκδικήσουμε μια ανάπτυξη προς όφελος του λαού, ο οποίος θα κάνει κουμάντο στον τόπο του.

Ξέρουμε ότι ο μόνος δρόμος που μπορεί να διασφαλίσει σε όλους μας πλήρη και σταθερή δουλειά με αξιοπρεπή εισοδήματα, δικαιώματα και ελεύθερο χρόνο είναι ο κοινός αγώνας για ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης. Μόνο έτσι μπορούν να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες στη διατροφή, στη στέγη, στη μόρφωση, στη προστασία της υγείας, στην ξεκούραση, στην ψυχαγωγία, την ισοτιμία της γυναίκας, τα δικαιώματα της νεολαίας. Μόνο αυτός ο δρόμος μπορεί να οδηγήσει στην ισόμετρη ανάπτυξη περιοχών και κλάδων, της εγχώριας παραγωγής και των υποδομών με κριτήριο τη λαϊκή ευημερία. Μόνο αυτός ο δρόμος μπορεί να εξασφαλίσει εγχώρια παραγωγή αγροτικών προϊόντων για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού και για την ανάπτυξη σχετικών κλάδων της εγχώριας μεταποιητικής βιομηχανίας, χωρίς τις δεσμεύσεις της Ε.Ε. Μόνο αυτός ο δρόμος ανάπτυξης μπορεί να μεταβάλει σε κοινωνικές παροχές το νερό, την ενέργεια, τις μεταφορές κατοχυρώνοντας την κοινωνική ιδιοκτησία τους.

Η συμμαχία εργατών, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, με κοινό πλαίσιο αιτημάτων απέναντι στα μονοπώλια, την πολιτική της Ε.Ε., τις κυβερνήσεις τους να εκφραστεί με μαζική συμμετοχή στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ την 1η Μάη στη πλ. Ελευθερίας στις 11 π.μ.  

Τιμή και δόξα στους νεκρούς της ηρωικής εξέγερσης των κολίγων του Κιλελέρ».

Σχόλια