default-image

Το Δημοτικό Συμβούλιο για γερμανικές αποζημιώσεις και χρέος

Κρήτη
Το Δημοτικό Συμβούλιο για γερμανικές αποζημιώσεις και χρέος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ηθική οφειλή» της Γερμανίας προς την Ελλάδα είναι οι αποζημιώσεις που διεκδικεί η χώρα μας, μια διεκδίκηση που δεν έχει εκδικητικό χαρακτήρα, όπως επισημαίνει το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου σε ψήφισμά του, με το οποίο το Σώμα δηλώνει σύμφωνο στην ομόφωνη απόφαση της ελληνικής Βουλής να διεκδικήσει τις αποζημιώσεις για τις θηριωδίες των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής και την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου. Επίσης, όπως δηλώνει, το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου τάσσεται επίσης υπέρ της συγκρότησης Επιτροπής για το Λογιστικό Έλεγχο του Χρέους.

Αναλυτικά στο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου αναφέρονται τα εξής:

«Η ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων να διεκδικήσει αποζημιώσεις για τα τις θηριωδίες των γερμανικών κατοχικών στρατευμάτων την περίοδο 1941-1944 και την αποπληρωμή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου βρίσκει σύμφωνο το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου. Η διεκδίκηση δεν έχει εκδικητικά χαρακτηριστικά, αλλά αποτελεί μια ηθική οφειλή της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Η πόλη του Ηρακλείου και η Κρήτη πλήρωσαν βαρύ φόρο αίματος, με χιλιάδες εκτελεσθέντες, με καταστροφή υποδομών και περιουσιών. Τον Ιούνιο του 1942 εκτελούνται 62 Μάρτυρες, ανάμεσά του ο πρώην δήμαρχος Μήνας Γεωργιάδης, με τα δύο αδέλφια του.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου τάσσεται επίσης υπέρ της συγκρότησης Επιτροπής για το Λογιστικό Έλεγχο του Χρέους και την προαγωγή της διεθνούς συνεργασίας της Βουλής με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα κοινοβούλια άλλων χωρών και άλλους διεθνείς οργανισμούς σε θέματα χρέους».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News