Ειδήσεις

Περισσότεροι πόροι για έρευνα και τεχνολογία στην Κρήτη

Περισσότεροι πόροι για έρευνα και τεχνολογία και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με τα εργαλεία που προσφέρει η έρευνα και η καινοτομία είναι το δίπολο που "βλέπει" ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, Κώστας Φωτάκης, που συναντήθηκε σήμερα με τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη στο Ηράκλειο.

Σε δηλώσεις του ο κ. Φωτάκης τόνισε ότι η φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι να έλθουν περισσότεροι πόροι για έρευνα και τεχνολογία στη χώρα, καθώς και η χρήση της Κρήτης ως μοντέλου ώστε να δοθεί μια διαφορετική προοπτική και ελπίδα στο εξαίρετο ανθρώπινο δυναμικό. Ειδικά στο θέμα του ανθρώπινου δυναμικού, ο κ. Φωτάκης τόνισε ότι φιλοδοξεί να ανακοπεί η φυγή των Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό.

Επίσης αναφέρθηκε στο "πακέτο" Γιούνκερ το οποίο αναμένεται να λάβει την τελική του μορφή στις 29 Μαΐου στο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε.

Όπως είπε, είναι ένα φιλόδοξο, για θέματα ανάπτυξης, πρόγραμμα, το οποίο θα δημιουργήσει πόρους άνω των 300 δισ. ευρώ για όλη την Ευρώπη. «Σημασία έχει», τόνισε, «να υπάρξουν καλές προτάσεις από την Ελλάδα ώστε να έλθουν επαρκείς πόροι».

Έχουν ήδη, συμπλήρωσε, υποβληθεί προτάσεις που αφορούν στην Κρήτη και «η ελπίδα όλων είναι να πρωτοστατήσει το νησί στην αξιοποίηση του "πακέτου" Γιούνκερ».

Ο νέος υπουργός επισήμανε ότι η Περιφέρεια Κρήτης είναι η πρώτη Περιφέρεια της χώρας την οποία επισκέπτεται με τη νέα του θεσμική ιδιότητα, τονίζοντας ότι το νησί μας κατέχει τη γνώση που θα μεταφερθεί στην υπόλοιπη χώρα.

Μάλιστα, όπως είπε, η Περιφέρεια Κρήτης αποτελεί πρότυπο για τις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας αναφορικά με τη γνώση που κατέχει στην έρευνα, την καινοτομία, αλλά και στην άντληση ευρωπαϊκών πόρων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας-Καινοτομίας μίλησε ακόμη για την προσπάθεια δημιουργίας ενός κοινού ταμείου για επενδύσεις, το οποίο θα περιλαμβάνει ιδιωτικούς πόρους που θα βασιστούν σε οικονομικά εργαλεία και θα περιλαμβάνει και τη δυνατότητα χαμηλότοκων δανείων. Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει ξεκινήσει ήδη αυτή η συζήτηση και με τοπικές τράπεζες της Κρήτης, που θα λειτουργούν ως ενδιάμεσοι για την προσέλκυση χρηματοδοτήσεων από την Τράπεζα Ευρωπαϊκών Επενδύσεων.

Όπως είπε σε δηλώσεις του ο κ. Φωτάκης, «γνωρίζω το έργο που παράγει η Περιφέρεια Κρήτης και τη βοήθειά της στο ερευνητικό και ακαδημαϊκό έργο που παράγεται στο νησί. Σήμερα με τον περιφερειάρχη συζητάμε για το "Πρόγραμμα της Έξυπνης Εξειδίκευσης" μέσω του οποίου θα κατανεμηθούν οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ με τον καλύτερο τρόπο για την Κρήτη. Στόχος μας η ανάπτυξη, η καταπολέμηση της ανεργίας και η προσέλκυση κεφαλαίων για την Κρήτη. Πέρα από το ΕΣΠΑ, ευελπιστούμε όμως να φτιαχτεί ένα κοινό ταμείο που θα περιλαμβάνει ιδιωτικούς πόρους που θα βασιστούν σε "εργαλεία" οικονομικά που έχουν αναπτυχθεί σε κοινοτικό επίπεδο, όπως επίσης η δυνατότητα για χαμηλότοκα δάνεια, και προς αυτή την κατεύθυνση ήδη συζητάμε με τοπικές τράπεζες της Κρήτης (συνεταιριστικές) που θα λειτουργήσουν ενδιάμεσα για την προσέλευση χρηματοδοτήσεων από την Τράπεζα Ευρωπαϊκών Επενδύσεων.

Η Περιφέρεια Κρήτης κατέχει τη γνώση η οποία θα μεταφερθεί και στις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας. Επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζει το πακέτο "Γιούνκερ", το οποίο ακόμα συζητείται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο Συμβούλιο Υπουργών στις 29 Μαΐου θα είναι βασικό θέμα συζήτησης. Πρόκειται για πόρους πάνω από 300 δισ. ευρώ για όλη την Ευρώπη, και από τη δική μας πλευρά θα πρέπει να υπάρξουν καλές προτάσεις και ελπίζουμε ότι η Κρήτη θα πρωτοστατήσει στο "πακέτο" αυτό. Σε επίπεδο καινοτομίας τα Ιδρύματα την Κρήτης είναι "πρωταθλητές". Προσωπική μου φιλοδοξία είναι να έλθουν πόροι στη χώρα, και να χρησιμοποιήσουμε την Κρήτη ως "μοντέλο" ώστε να δοθεί μια διαφορετική προοπτική, μια ελπίδα στον κόσμο, μια αξιοποίηση του εξαιρετικού επιστημονικού προσωπικού που υπάρχει και αποτελεί συγκριτικό μας πλεονέκτημα».

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης καλωσορίζοντας τον κ. Φωτάκη επισήμανε το γεγονός της άριστης συνεργασίας που είχε μαζί του στη διάρκεια της προεδρίας του στο ΙΤΕ, τονίζοντας επίσης και τη στενή συνεργασία της Περιφέρειας με τα ερευνητικά ιδρύματα, που μπορεί να προσφέρει πολλά, καθώς μέσα από τα προγράμματα μπορούν να έλθουν πόροι για να αναπτυχθούν θέσεις εργασίας στην Κρήτη.

«Υποδεχόμαστε σήμερα με χαρά τον υπουργό κ. Φωτάκη, με τον οποίο έχουμε συνεργαστεί τα τελευταία χρόνια ως πρόεδρος του ΙΤΕ», τόνισε ο κ. Αρναουτάκης. «Έχουμε κάνει ένα σχεδιασμό που είναι ο καλύτερος στη χώρα, όπως είπε και ο ίδιος ο υπουργός, και μάλιστα πολλές Περιφέρειες θέλουν να υλοποιήσουν το "μοντέλο" της Περιφέρειας Κρήτης. Αυτό το επιτύχαμε λόγω της άριστης συνεργασίας με όλα τα ερευνητικά, επιστημονικά ιδρύματα της Κρήτης, με το άριστο επιστημονικό δυναμικό που διαθέτουν, και είμαστε υπερήφανοι για αυτό. Φιλοδοξία μας είναι να έχουμε την ανάπτυξη, την απασχόληση, θέσεις εργασίας, γιατί μέσα από όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα μπορούμε να εξασφαλίσουμε προσθετικούς πόρους εκτός από το ΕΣΠΑ. Επίσης από την "Έξυπνη Εξειδίκευση", τη σπουδαία έρευνα-καινοτομία που παράγεται στα Ιδρύματά μας, ώστε να διαχυθούν στην πραγματική οικονομία της Κρήτης, δηλαδή στον πρωτογενή τομέα, στον τουρισμό και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Σχόλια