Ειδήσεις

Δέκα μέρες νωρίτερα, στις 18 Μαΐου, ξεκινούν οι Πανελλαδικές

Δέκα ημέρες νωρίτερα από πέρυσι, τη Δευτέρα 18 Μαΐου, ξεκινούν οι φετινές πανελλαδικές εξετάσεις. Οι φετινές εξετάσεις δηλαδή, ουσιαστικά, ξεκινούν στην ώρα τους, μια που οι περυσινές πανελλαδικές είχαν διεξαχθεί πρώτη φορά στα χρονικά τόσο αργά, εξαιτίας του ότι τα σχολεία έπρεπε να χρησιμοποιηθούν ως εκλογικά κέντρα για τις ανάγκες των δημοτικών εκλογών.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Παιδείας, οι υποψήφιοι της μεγάλης κατηγορίας των γενικών λυκείων (και της ομάδας β' των ΕΠΑ.Λ.) θα πάρουν το "βάπτισμα του πυρός" κλασικά με την Έκθεση και την εξέταση στο μάθημα Νεοελληνική Γλώσσα γενικής παιδείας.

Θα ακολουθήσει η εξέταση του δεύτερου μαθήματος γενικής παιδείας την Τετάρτη 20 Μαΐου. Οι υποψήφιοι θα διαγωνιστούν σε Βιολογία, Φυσική, Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής ή Ιστορία, ανάλογα με το μάθημα που έχουν δηλώσει.

Την Παρασκευή 22 Μαΐου θα αρχίσει η εξέταση σε μαθήματα κατεύθυνσης. Οι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης θα εξεταστούν στη Νεοελληνική Λογοτεχνία, οι υποψήφιοι της θετικής στη Βιολογία και οι υποψήφιοι της τεχνολογικής κατεύθυνσης στις Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Οι εξετάσεις θα συνεχιστούν τη Δευτέρα 25 Μαΐου, με τους υποψήφιους της θεωρητικής κατεύθυνσης να εξετάζονται στα Αρχαία, ενώ της θετικής και της τεχνολογικής στα Μαθηματικά.

Την Τετάρτη 27 Μαΐου το πρόγραμμα των εξετάσεων προβλέπει Λατινικά για τους υποψήφιους της θεωρητικής κατεύθυνσης, Χημεία για τους υποψήφιους της θετικής, ενώ για τους υποψήφιους της τεχνολογικής κατεύθυνσης προβλέπεται εξέταση σε Ηλεκτρολογία ή Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον, ανάλογα με τον κύκλο σπουδών που παρακολούθησαν στο λύκειο.

Την Παρασκευή 29 Μαΐου, οι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης θα διαγωνιστούν στην Ιστορία, ενώ της θετικής και της τεχνολογικής στη Φυσική. Οι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν την Τρίτη 2 Ιουνίου, οπότε και οι υποψήφιοι θα διαγωνιστούν στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, μάθημα το οποίο είναι επιλογής όλων των κατευθύνσεων.

Η έναρξη της εξέτασης για όλα τα μαθήματα έχει οριστεί στις 8:30 το πρωί, όμως όλοι οι υποψήφιοι θα πρέπει να βρίσκονται στις αίθουσες μισή ώρα νωρίτερα. Από την ώρα που θα δοθούν τα θέματα οι υποψήφιοι θα έχουν στη διάθεσή τους τρεις ώρες για να τα αναπτύξουν.

ΕΠΑ.Λ.

Οι πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων των ΕΠΑ.Λ. θα αρχίσουν την Τρίτη 19 Μαΐου με εξέταση στη Νεοελληνική Γλώσσα (Έκθεση). Δύο ημέρες αργότερα θα διαγωνιστούν στα Μαθηματικά. Από την Τετάρτη 3 έως και την Τρίτη 9 Ιουνίου θα γίνει η εξέταση σε μαθήματα ειδικότητας. Όπως είναι γνωστό, οι υποψήφιοι των ΕΠΑ.Λ. εξετάζονται πανελλαδικά σε δύο μαθήματα γενικής παιδείας και άλλα δύο ειδικότητας, αντί τα 7 πανελλαδικώς εξεταζόμενα. Με τη διαφορά ότι διεκδικούν εισαγωγή όχι σε πανεπιστήμια, αλλά μόνο σε ΤΕΙ.

Επαναληπτικές

Στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις προσέρχονται μόνο όσοι υποψήφιοι ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων, αποδεδειγμένα λόγω ασθένειας ή σοβαρού κωλύματος που συνιστά ανωτέρα βία, δεν έλαβαν μέρος ή διέκοψαν την εξέτασή τους στις κανονικές πανελλαδικές και αφού θα έχουν προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Οι επαναληπτικές πανελλαδικές θα διεξαχθούν από την Τρίτη 9 ως την Τρίτη 16 Ιουνίου, σε Εξεταστικά Κέντρα που θα οριστούν μόνο σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Ειδικά

Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα ξεκινήσουν στις 17 Ιουνίου, ενώ η υγειονομική εξέταση και πρακτική δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) θα διεξαχθεί από τη Δευτέρα 15 Ιουνίου μέχρι και την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015.

Το πρόγραμμα της εξέτασης των ειδικών μαθημάτων έχει ως εξής: Τετάρτη 17 Ιουνίου και ώρα 10 το πρωί Αγγλικά, Πέμπτη 18 Ιουνίου και ώρα 8:30 το πρωί Ελεύθερο Σχέδιο, Παρασκευή 19 Ιουνίου και ώρα 8:30 το πρωί Γραμμικό Σχέδιο, Σάββατο 20 Ιουνίου Γαλλικά στις 8:30 το πρωί και Ισπανικά στις 4 το απόγευμα, Δευτέρα 22 Ιουνίου και ώρα 8:30 το πρωί Αρμονία, Τρίτη 23 Ιουνίου και ώρα 8:30 το πρωί Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων, Τετάρτη 24 Ιουνίου Γερμανικά στις 8:30 το πρωί και Ιταλικά στις 4 το απόγευμα.

Τα μαθήματα λήγουν στις 13 Μαΐου - Από τα μέσα Ιουνίου έως τις αρχές Ιουλίου τα μηχανογραφικά

Τα μαθήματα στα λύκεια λήγουν στις 13 Μαΐου. Οι απολυτήριες εξετάσεις για τους μαθητές της τελευταίας τάξης του λυκείου θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015, ενώ οι απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις των ΕΠΑ.Λ. σε επίπεδο σχολικής μονάδας θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015.

Στις αρχές Μαΐου, όλοι οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕ.Λ. ή ΕΠΑ.Λ., στο Λύκειο στο οποίο υπέβαλαν την αίτηση-δήλωση του Φεβρουαρίου, θα αποκτήσουν το δελτίο εξεταζομένου, με το οποίο θα προσέρχονται στο εξεταστικό κέντρο κατά τις ημέρες των εξετάσεων. Στο δελτίο εξεταζομένου θα αναγράφεται και το συγκεκριμένο εξεταστικό κέντρο, στο οποίο θα πρέπει οι υποψήφιοι να προσέρχονται για την εξέταση στα πανελλαδικά μαθήματα ή σε τυχόν ειδικά μαθήματα.

Στα μέσα Ιουνίου, όλοι οι υποψήφιοι για τις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕ.Λ. ή ΕΠΑ.Λ., στο Λύκειο στο οποίο υπέβαλαν την αίτηση-δήλωση του Φεβρουαρίου, θα προσέλθουν για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), για να τον χρησιμοποιήσουν κατά την ηλεκτρονική υποβολή του μηχανογραφικού τους δελτίου. Οι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων (χωρίς νέα εξέταση) θα μπορούν να αποκτούν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) σε όποιο Λύκειο τους εξυπηρετεί.

Η υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων θα γίνει και φέτος ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτύου, από τα μέσα Ιουνίου ως τις αρχές Ιουλίου. Το έντυπο μηχανογραφικό δελτίο θα έχει ήδη ανακοινωθεί από τον Απρίλιο.

Όσοι από τους μαθητές της τελευταίας τάξης εμπίπτουν στην ειδική κατηγορία των υποψηφίων-πασχόντων από σοβαρές παθήσεις (για εισαγωγή στο 5% των θέσεων εισακτέων) έχουν ήδη πιστοποιηθεί από συγκεκριμένα νοσοκομεία για την πάθησή τους. Οι υποψήφιοι (οι μαθητές και οι αντίστοιχοι απόφοιτοι) θα υποβάλουν ειδικό μηχανογραφικό δελτίο στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Για όλες τις παραπάνω διαδικασίες οι υποψήφιοι θα ενημερώνονται από τα Λύκειά τους με σχετικές εγκυκλίους. Παράλληλα, ενημερωτικό υλικό, εγκύκλιοι, υποδείγματα κ.λπ. θα αναρτώνται και στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr στο σύνδεσμο ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ.

Ελένη Σταυρουλάκη

Σχόλια