Ειδήσεις

Με Ερντογάν-Νταβούτογλου στην Άγκυρα ο Μ. Κεφαλογιάννης

Στην Άγκυρα μεταβαίνει σήμερα ο πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε.-Τουρκίας και επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ., Μανώλης Κεφαλογιάννης, για συνομιλίες με Τούρκους αξιωματούχους αναφορικά με τις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας και την Έκθεση Προόδου της ενταξιακής πορείας της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το έτος 2014.

Ο κ. Κεφαλογιάννης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Βολκάν Μποζκίρ, τον υπουργό Δικαιοσύνης Κενάν Ιπέκ, εκπροσώπους του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης καθώς και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης θα προεδρεύσει της Ολομέλειας της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε.-Τουρκίας, κατά τη διάρκεια της οποίας 50 ευρωβουλευτές και βουλευτές της τουρκικής Βουλής θα συζητήσουν μεταξύ άλλων για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, τις τουρκικές παραβιάσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, καθώς και την τουρκική αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο.

Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης στις συναντήσεις του θα συζητήσει θέματα που αφορούν την Έκθεση Προόδου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην Ε.Ε., θέματα που αφορούν στην ελευθερία του Τύπου και των ΜΜΕ στην Τουρκία, την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, τα θέματα των θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία, καθώς και θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος όπως ο σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας, ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, η άρση του casus belli κατά της Ελλάδας, οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και οι υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από τα ελληνικά νησιά, το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, και το Κυπριακό ζήτημα.

Στις συναντήσεις αυτές συμμετέχουν ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γερμανός Έλμαρ Μπροκ, η εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, Ολλανδή κα Κάτι Πίρι, η εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για την Τουρκία, Γερμανίδα Ρενάτε Ζόμερ, και ο συντονιστής του ΕΛΚ για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων Ρουμάνος Κρίστιαν Πρέντα.

Σχόλια