Ειδήσεις

Μάνθος Πουλινάκης: "Δεν έπρεπε να φύγω από τον ΟΦΗ"

Έκτακτη... μαραθώνια συνέντευξη Τύπου, που "άγγιξε" τις τρεις ώρες σε διάρκεια, παραχώρησε χθες εκτάκτως ο πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ ΟΦΗ Μάνθος Πουλινάκης. Τρεις μήνες μετά την παραίτησή του, έκρινε ότι ήρθε η ώρα να μιλήσει, αναλύοντας το σύνολο των "καυτών" υποθέσεων της ομάδας.

Παρουσίασε πλήρη εικόνα των οικονομικών στοιχείων, κυρίως της δικής του χρήσης, ενώ ογκωδέστατος ήταν ο φάκελος που μοιράστηκε με επισυναπτόμενα έγγραφα για όλα τα θέματα.

Για το οικονομικό και όσα έχουν ακουστεί το προηγούμενο διάστημα πέρασε στην αντεπίθεση, ενώ καταλόγισε ανικανότητα στη διάδοχη διοικητική κατάσταση, τονίζοντας ότι παράτησε την ομάδα. Υπογράμμισε ότι μετάνιωσε που αποχώρησε, προσθέτοντας ότι κάποιοι τον «οδήγησαν» σ' αυτή την απόφαση, ενώ αναφέρθηκε στην υπόθεση Γκατούζο.

Επισήμανε ότι η Γ' Εθνική δεν είναι η καταλληλότερη λύση, ενώ υποστήριξε ότι ακόμη και τώρα μπορούν να γίνουν κάποιες κινήσεις.

Στην αρχική τοποθέτηση επισήμανε: «Η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός και επειδή σέβομαι την οικογένειά μου και τον κόσμο του ΟΦΗ, αλλά και τους κόπους των 2,5 χρόνων αποφάσισα να μιλήσω. Είναι δεδομένο ότι όποιος αναλαμβάνει την προεδρία της ομάδας, αναλαμβάνει και τα χρέη της, όπως συνέβη με εμένα, όπου οι προσωπικοί μου λογαριασμοί έχουν δεσμευτεί με χρέη της ΠΑΕ από το 2007 με 2.194.705 εκατομμύρια ευρώ.

Κάτω από πολλή αγώνα και δουλειά, υπό αντίξοες συνθήκες και με πολλές απειλές από διάφορους, η ομάδα κατάφερε να παραμείνει στην κατηγορία, στην πρώτη χρονιά, και με σφιχτή οικονομική πολιτική πέτυχε την εξασφάλιση της αδειοδότησης και παράλληλα να μείνει στην κατηγορία. Πέρυσι τερματίσαμε έκτοι, φτάσαμε ένα βήμα πριν τον τελικό και το γήπεδο χάρις στον κόσμο του ήταν το πρώτο σε πληρότητα σε όλη τη Σούπερ Λιγκ».

Για τα οικονομικά στοιχεία: «Έπειτα από την παραίτησή μου και επειδή άκουγα κάποιες ανακρίβειες ζήτησα από το λογιστήριο της ΠΑΕ κάποια στοιχεία στις 21/1/2015. Τότε δε μου δόθηκαν τα στοιχεία με εντολή του τότε προέδρου της ΠΑΕ και η κατάληξη ήταν ότι δεν έλαβα ποτέ αυτά τα στοιχεία επειδή δεν έδωσε ποτέ τα στοιχεία.

-Οικονομικός απολογισμός Ιούλιος 2012-Ιούλιος 2013. Το σύνολο εισπράξεων ήταν 3.469.403,68, ενώ οι πληρωμές που έγιναν ήταν 3.387.365,41. Είχαμε την περίοδο αυτή λιγότερα έσοδα απ' ό,τι την περίοδο 2001-12. Ο κύκλος των εργασιών μειώθηκε, ήταν μεν ζημιογόνος χρονιά αλλά με μείωση της ζημίας.

-Οικονομικός απολογισμός Ιούλιος 2013-Ιούνιος 2014. Σύνολο εισπράξεων 4.056.093,13, ενώ το σύνολο των πληρωμών ήταν 4.131.512,75. Ο κύκλος εργασιών ανέβηκε αυτή την περίοδο, τα έσοδα αυξήθηκαν και σημειώθηκαν κέρδη 20.000 περίπου.

-Οικονομικός απολογισμός 01/07/2014-05/12/2014. Σύνολο εισπράξεων 1.785.797,92 / Σύνολο Πληρωμών 1.783.780,54».

Για τις περιπτώσεις των Ρόβα, Γεωργίου και Ταυλαρίδη: «Εγώ δεν είχα σκοπό να φύγω από την ΠΑΕ ΟΦΗ. Από την ημέρα που έφυγα και μετά, παράτησαν την ομάδα. Έχουν πάει κανένα ταξίδι να πάνε στην ΕΠΟ; Ξέρουν πού είναι η ΕΠΟ; Ο κ. Ρόβας είχε ένα υπόλοιπο 234.000. Σε διάρκεια 2 χρόνων, του καταθέσαμε 82.000 ευρώ. Είχε πει κάποια στιγμή ότι θα χάριζε και κάποια λεφτά στον ΟΦΗ, τελικά δεν το έκανε. Ο κ. Γεωργίου είχε υπόλοιπο 144.000 και του δόθηκαν 61.000 και ο κ. Ταυλαρίδης είχε υπόλοιπο 126.000 ευρώ και του είχαμε δώσει 53.000. Τελευταία φορά που πληρώθηκαν ήταν το Μάη του 2014».

Οι "αιχμές" για τη διάδοχη διοικητική κατάσταση: «Υπάρχει μια ανικανότητα τους τελευταίους μήνες από τη διοίκηση. Και είναι αμαρτία να καταρρέει η ΠΑΕ με αυτόν τον τρόπο. Η ομάδα σέρνεται, προσβάλλεται και βασανιζόμαστε όλοι μ' αυτό που γίνεται. Κάποιοι έχουν ανικανότητα και κάποιοι άλλοι θέλουν να πάνε την ομάδα στη Γ' Εθνική εσκεμμένα για να πάρουν τον ΟΦΗ από εκεί. Δε βλέπετε ότι έχουν ξεκινήσει τα μαχαίρια για το ποιος θα αναλάβει; Εκείνοι που ήταν μαζί τώρα σκοτώνονται μεταξύ τους».

Σχετικά με τη μηνυτήρια αναφορά εις βάρος του: «Είναι καλό για να μάθει ο παραπληροφορημένος κόσμος το πότε χρεώθηκε η ομάδα. Αν αυτός είναι ο εισαγγελέας, αν είναι ο διαχειριστικός έλεγχος, που τον έχω ζητήσει δύο φορές, είναι μια σωστή διαδικασία. Εγώ στα 35-36 μου χρόνια είμαι ένας κατεστραμμένος επαγγελματίας. Πηγαίνουν στον εισαγγελέα μέλη διοικήσεων που χρέωσαν την ομάδα και το πουλάνε επικοινωνιακά, ενώ στην πραγματικότητα δεν έχουν προσφέρει τίποτα στον ΟΦΗ. Εγώ προσωπικά δύο φορές ζήτησα διαχειριστικό έλεγχο για τη δική μου θητεία. Κάποια στιγμή κατάλαβα ότι κάποιοι ζητούσαν να ανοίξω εγώ τους ασκούς του Αιόλου για όλους τους προηγούμενους. Τι έκαναν; Καίμε τον Κουράκη, καίμε τον Μαχλά και θέλουμε νέους ανθρώπους από την αρχή. Στον ΟΦΗ όμως υπάρχει μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Η εταιρεία να μην έχει την εμπορική εκμετάλλευση του σήματος αλλά να την έχουν οι μέτοχοι. Εγώ ήμουν ο μα...ς της παρέας και οι άλλοι οι πονηροί;».

Για όσα έγιναν με τον Γκατούζο και την παραίτηση: «Δεν ήμουν γαντζωμένος στην καρέκλα, αλλά δεν είχα σκοπό να παραιτηθώ. Έναν μήνα πριν την αποχώρησή μου άρχισαν να συμβαίνουν περίεργα πράγματα στην ομάδα. Ενημερώθηκα από τα ΜΜΕ για υποτιθέμενο ενδιαφέρον από επενδυτές.

Ο προπονητής είχε μπερδέψει το ρόλο του και το μεγάλο μου λάθος ήταν που αποδέχτηκα την επιστροφή του μετά την παραίτησή του. Να σας ενημερώσω ότι ο κύριος Γκατούζο είχε παραιτηθεί άλλη μια φορά που δεν είδε το φως της δημοσιότητας. Είχε παραιτηθεί στις 3 Οκτωβρίου. Για να είμαι ειλικρινής, είχε δημιουργηθεί και μια ψυχρότητα μεταξύ μας αλλά το χάσμα, αντί να μικραίνει, συνεχώς μεγάλωνε, γιατί άλλα έλεγα για τον προπονητή και άλλα μεταφέρονταν σε εκείνον. Ήδη το επενδυτικό ενδιαφέρον έλεγε ότι θα ερχόταν η επόμενη διοίκηση με πρόεδρο τον κύριο Μανουσάκη. Οι οργανωμένοι παραπληροφορήθηκαν και ξεγελάστηκαν από την υπόθεση Γκατούζο».

Για όσα υποστήριξε ο κύριος Μανουσάκης για το έλλειμμα 100.000 ευρώ: «Ζήτησα να γίνει ένας συμψηφισμός του ποσού των 104.000 ευρώ ώστε να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα με το ταμείο της ΠΑΕ. Στο ίδιο συμβούλιο συζητήθηκε διεξοδικά η νέα ρύθμιση της ΠΑΕ για την εφορία και το ΙΚΑ. Πρότεινα να βάλει ο καθένας το ποσό των 2.000 ευρώ για να πληρωθεί η ρύθμιση. Τον ψάχνω στο τηλέφωνο, του στέλνω μήνυμα και παραμένει άφαντος. Αντί να απαντήσει, μου στέλνει έγγραφο και μου ζητάει να πληρώσω εγώ τη δόση της ρύθμισης. Το ταμείο της ΠΑΕ είχε συνεχώς διακυμάνσεις. Πάντα έμπαιναν χρήματα και πάντα έβγαιναν. Επειδή δεν είχα στο μυαλό μου να φύγω, κάποια χρήματα λογιστικά δεν είχαν καταγραφεί. Όπως τα πριμ των τελευταίων 2,5 χρόνων».

Για την απόφαση να αποσυρθεί το άρθρο 99: «Το μεγαλύτερο έγκλημα που έγινε ήταν η απόσυρση από το άρθρο 99. Στο Δ.Σ. της Σούπερ Λιγκ που έγινε τον Ιανουάριο είχα μιλήσει με τον κύριο Φωτάκη που μου ζήτησε να μιλήσω με κάποιους προέδρους της Σούπερ Λιγκ ώστε να ψηφίσουν υπέρ του ΟΦΗ. Ποιος θα τολμούσε να ρίξει τον ΟΦΗ όταν υπάρχει δεδικασμένο με τον Άρη, τον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ που είχαν πάει τη Σούπερ Λιγκ και την ΕΠΟ στα πολιτικά δικαστήρια; Ποιος θα είχε τα κότσια να ρίξει τον ΟΦΗ;».

Για το θέμα της "Official" εταιρείας που είχε ιδρυθεί: «Το ταμείο της εταιρείας το κρατούσε υπάλληλος της ΠΑΕ από τα κεντρικά γραφεία του γηπέδου. Τη σεζόν '14-'15 είχε έσοδα 3.000 ευρώ. Στις 28 Νοεμβρίου δόθηκαν κάποια χρήματα για υποχρεώσεις της ΠΑΕ, ενώ μετά που αποχώρησα ενημερώθηκα ότι πληρώθηκαν 1.500 ευρώ για υποχρεώσεις της ΠΑΕ. Η εταιρεία έκλεισε με ταμείο 360 ευρώ. Θα ήμουν χαζός να είχα μια εταιρεία στο όνομά μου που θα είχε έδρα το «Βαρδινογιάννειο» αν εκείνη δεν είχε μοναδικό σκοπό την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ΟΦΗ».

Για την υπόθεση Πέσιτς: «Για όλες τις υποθέσεις ενημερωνόταν πάντα η ΠΑΕ με τα έγγραφα να στέλνονται στο "Γεντί Κουλέ". Πρακτικά, όποιος ήθελε να ενημερωθεί για την κάθε υπόθεση, μπορούσε να ενημερωθεί από την αλληλογραφία που υπήρχε και έφτανε πάντα στα γραφεία της ΠΑΕ. Ο Πέσιτς ήταν ανένδοτος να έρθει σε διακανονισμό με την ομάδα γιατί όταν έφυγε του είχαν σκίσει το δελτίο. Εμείς το μόνο που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να βάζαμε τα χρήματα και να έκλεινε η υπόθεση. Το θέμα Πέσιτς έσκασε 45 ημέρες μετά που έφυγα. Έπρεπε να το γνωρίζουν και όχι να λένε ότι δεν ήξεραν».

Πού αισθάνεται ότι έχει ευθύνη: «Το μεγάλο μου λάθος ήταν ότι σηκώθηκα και έφυγα. Επέτρεψα να με παραιτήσουν. Το μετάνιωσα που έφυγα γιατί ντρέπομαι να βλέπω την ομάδα σε αυτήν την κατάσταση. Οι οργανωμένοι του ΟΦΗ έχουν την πιο σωστή στάση από όλες τις μεγάλες ομάδες».

Γιάννης Καλιακάκης

Σχόλια