default-image

Κτηνοτρόφοι: Ζητούν ίδρυση γαλακτοκομικής σχολής στην Κρήτη

Κρήτη
Κτηνοτρόφοι: Ζητούν ίδρυση γαλακτοκομικής σχολής στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Λουκέτο" στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων και ένταξη της ειδικότητας αυτής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ώστε να ιδρυθούν άλλες σχολές, τόσο στα Γιάννενα όσο και στην Κρήτη αλλά και σε άλλες κτηνοτροφικές περιοχές της Ελλάδας, που θα υπάγονται στο υπουργείο Παιδείας και οι σπουδαστές θα εισάγονται σε αυτές μέσα από τις πανελλαδικές εξετάσεις του Λυκείου ζητούν κτηνοτρόφοι και τυροκόμοι στο νομό Ηρακλείου, εκφράζοντας την άποψη αυτή στη "Νέα Κρήτη".

Σύμφωνα με τους ίδιους, η συγκεκριμένη σχολή μέχρι σήμερα δεν έχει όνομα σχολής που βγάζει τυροκόμους, αλλά αντίθετα ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις ανθρώπων που την τελείωσαν και ασχολήθηκαν με την τυροκομία, ενώ, αντιθέτως, όλα όσα έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό δείχνουν έναν χώρο ιδρυματικού χαρακτήρα, όπου μπορούν να παρεμβαίνουν πολιτικοί παράγοντες και όχι μόνο, για να... χαρίζονται ποινές σε σπουδαστές... "λουλούδια"!

Ο θάνατος του Βαγγέλη Γιακουμάκη έκανε τον κόσμο να ζητά "εδώ και τώρα" το κλείσιμο της σχολής, καθώς σε έναν χώρο όπου επικρατεί ο νόμος του ισχυρού και όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό αποτελείται από γεωτεχνικούς και τυροκόμους και όχι από εκπαιδευτικούς, που παίζουν το ρόλο του θεατή και δεν μπορούν να επιβάλλουν την τάξη στους χώρους όπου υποτίθεται ότι παράγεται εκπαιδευτικό έργο, δύο είναι οι λύσεις... Ή κλείνει "σήμερα το πρωί". Ή αναβαθμίζεται με την ένταξη της στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ώστε εκεί μέσα να περνούν παιδιά που πραγματικά αγωνίζονται για το μέλλον τους και όχι... παιδιά που δεν είχαν... κάτι καλύτερο να κάνουν... Άλλωστε, πώς είναι δυνατόν μία σχολή που ασκεί εκπαιδευτικό έργο να υπάγεται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και όχι στο υπουργείο Παιδείας;

Στο ΤΕΙ

Ο τυροκόμος Γιώργος Τζουλιαδάκης λέει στη "Νέα Κρήτη": «Ας μην κλείσει η σχολή. Αλλά ας αναβαθμιστεί. Και ας δημιουργηθούν ανάλογες σχολές στην Κρήτη και αλλού, που θα είναι ενταγμένες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ώστε οι σπουδαστές να περνούν μέσα από τις πανελλαδικές εξετάσεις του Λυκείου. Ιδιαίτερα στην Κρήτη, η σχολή που θα μπορεί να δημιουργηθεί θα είναι συνδεδεμένη με τα ιδιωτικά και συνεταιριστικά τυροκομεία, ώστε να μπορούν σε αυτά οι σπουδαστές να κάνουν την πρακτική τους εξάσκηση. Μα ποιο τυροκομείο δε θα ήθελε να έχει αυτή τη συνεργασία με τη Γαλακτομική Σχολή της Κρήτης;» διερωτάται ο κ. Τζουλιαδάκης.

Την ίδια άποψη εκφράζει στην εφημερίδα μας και ο παλιός τυροκόμος και αγροτοσυνδικαλιστής Στέλιος Σαμαρειτάκης. «Έπρεπε να την έχουν αναβαθμίσει τη σχολή. Δεν το έχουν κάνει. Και νομίζω πως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν κάποια συμφέροντα που δεν αφήνουν να υπάρξει μία τέτοια εξέλιξη».

Στο ερώτημά μας για το αν θεωρεί ο ίδιος ότι η Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων βοηθάει έναν άνθρωπο φοιτώντας σε αυτή να βγει και είναι τυροκόμος, ο κ. Σαμαρειτάκης απαντά: «Δε βγαίνουν όλοι τυροκόμοι. Άλλοι βγαίνουν κι άλλοι δε βγαίνουν. Μπορεί να πάρει κάποιος το απολυτήριο από τη σχολή, αλλά τυροκόμος δεν είναι. Αν δείξεις τη δέουσα προσοχή στα δύο χρόνια που θα κάνεις εκεί, μπορεί να πάρεις ορισμένα εφόδια. Αλλά το θέμα είναι μετά στην πράξη τι θα κάνεις. Αυτό είναι σαν το γιατρό. Τελειώνεις την Ιατρική, αλλά αν δεν κάνεις την πρακτική σου δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Εγώ όταν ασχολιόμουνα με την τυροκομία είχα τρία παιδιά που είχαν τελειώσει τη σχολή αυτή. Και από τους τρεις ο ένας μόνο συνέχισε μέχρι και σήμερα να ασχολείται. Οι άλλοι άλλαξαν επάγγελμα γιατί "δεν το είχανε"»...

«Λόγω του ατυχέστατου περιστατικού μαθαίνουμε σήμερα κάποια πράγματα. Αλλά για το επίπεδο της σχολής δεν είχαμε ποτέ γνώση», λέει από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Ν. Ηρακλείου Κωστής Καράτζης. «Σίγουρα χρειάζεται μια άλλη εκπαίδευση που να αναβαθμίσει το επίπεδο. Διότι δεν είναι μόνο οι τεχνικές γνώσεις που χρειάζονται. Εδώ μιλάμε για θέματα που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία». Ο κ. Καράτζης υπενθυμίζει ότι επί των ημερών του ως πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Ν. Ηρακλείου «υπήρχε αίτημα δημιουργίας σχολής στην Κρήτη. Μα εδώ στο νησί μας, με την αιγοπροβατοτροφία που διαθέτουμε, έπρεπε να έχουμε παράλληλα τρεις σχολές. Εγώ δε λέω να την πάρουν από τα Ιωάννινα γιατί κι εκεί είναι μια μεγάλη κτηνοτροφική περιοχή. Όπως μεγάλη κτηνοτροφική περιοχή είναι και η Αιτωλοακαρνανία. Αλλά η Κρήτη δεν είναι αμελητέα ποσότητα, με το ζωικό κεφάλαιο που διαθέτει και με τη μορφολογία, που είναι κυρίως ορεινή και ημιορεινή. Και θα υπάρχει πάντα αιγοπροβατοτροφία. Θα έπρεπε αυτές οι σχολές να υπάρχουν και στην Κρήτη».

Καταλήγοντας, ο Κωστής Καράτζης θεωρεί ότι υπάρχει μέλλον στον τομέα της γαλακτοκομίας. «Κι αυτό διότι τα τρόφιμα», όπως λέει, «και ιδιαίτερα τα ποιοτικά τρόφιμα θα έχουν πάντα θέση στη ζωή μας».

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News