Ειδήσεις

Δικαστήρια και Αντιπεριφέρεια "ασφυκτιούν" στα Χανιά

Σε κόντρα μεταξύ του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων και της Αντιπεριφέρειας οδηγεί η έλλειψη χώρων στο χώρο όπου ουσιαστικά συνυπάρχουν οι υπηρεσίες των Δικαστηρίων και της Αντιπεριφέρειας Χανίων.

Και οι δυο φιλοξενούνται στο ίδιο συγκρότημα το οποίο αποδεικνύεται μικρό με το μεγαλύτερο πρόβλημα να αντιμετωπίζει η Δικαιοσύνη.

Το θέμα είχε συζητηθεί όταν είχε επισκεφτεί τα Χανιά ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, ενώπιον του οποίου ο αντιπεριφερειάρχης είχε αναλάβει τη δέσμευση ότι θα παραχωρήσει στα δικαστήρια χώρους της Αντιπεριφέρειας.

Αυτό δε συνέβη και η "ασφυξία" στα Δικαστήρια έφερε ένα ομόφωνο ψήφισμα της γενικής συνέλευσης των δικηγόρων με ευθείες βολές κατά του αντιπεριφερειάρχη.

Το ψήφισμα:

«Οι δικηγόροι Χανίων διαμαρτύρονται έντονα για τη στάση των τοπικών αρχόντων των Χανίων και ιδία του αντιπεριφερειάρχη Χανίων διότι, παρά τη δημόσια υπόσχεσή του ενώπιον του υπουργού Δικαιοσύνης, του προέδρου Εφετών και εισαγγελέα Εφετών και προέδρου των Πρωτοδικών, και εισαγγελέα Πρωτοδικών, και λοιπών δικαστικών Αρχών, από τη μέχρι σήμερα μη υλοποίηση της υπόσχεσής του αποδεικνύει ότι έχει υπαναχωρήσει.

Επειδή η εύρυθμη λειτουργία της Δικαιοσύνης απαιτεί την ύπαρξη χώρων αξιοπρεπούς εργασίας τόσο για τους δικαστές, τους δικαστικούς υπαλλήλους και δικηγόρους, όσο κυρίαρχα και των πολιτών, η αδιαφορία των τοπικών Αρχών να βοηθήσουν στην αποσυμφόρηση των Δικαστηρίων αποτελεί πλήγμα για την ουσία της Δικαιοσύνης και περιφρόνηση στου θεσμούς αυτής.

Οι δικηγόροι διαμαρτύρονται και για λογαριασμό όλων των θεσμικών παραγόντων αλλά και των πολιτών και διεκδικούν:

α) Να αποδοθούν από την Αντιπεριφέρεια τρία γραφεία της τέως Νομαρχίας, δεδομένου ότι όλος ο όροφος της τέως Πολεοδομίας έχει εκκενωθεί και είναι άδεια.  

β) Να μας δοθεί η αίθουσα του τέως Νομαρχιακού Συμβουλίου προκειμένου να συνεδριάζουν με ανθρώπινες συνθήκες τα δικαστήρια και να μη γίνονται δικαστήρια στους διαδρόμους και σε αποπνικτικές τριτοκοσμικές συνθήκες.

γ) Να αποδοθεί το κτήριο πίσω από τα Δικαστήρια που κατέχεται παράνομα από τα σωματεία των συνδικαλιστών της Αστυνομίας . Είναι αδιανόητο να γίνεται ιδιωτική χρήση από ιδιωτικά σωματεία δημόσιας περιουσίας.

δ) Να μας αποδοθούν οι αποθηκευτικοί χώροι της τέως Πολεοδομίας και να συμβάλλει άμεσα σε αυτό με την απομάκρυνση της ο Δήμος Χανίων, που και αυτός καθυστερεί σοβαρά, παρά τις ρητές δεσμεύσεις του κ. δημάρχου ότι μέχρι το τέλος του περασμένου έτους (2014) θα είχε δρομολογηθεί η απελευθέρωσή τους.

Ευελπιστούμε να μη χρειαστεί να προβούμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις σε περίπτωση άρνησης των ανωτέρω Αρχών στην ευόδωση των στοιχειωδών αιτημάτων μας».

Ο κ. Βουλγαράκης από την πλευρά του τονίζει ότι η παραχώρηση των χωρών θα δινόταν με την προοπτική η Αντιπεριφέρεια να έχει λύσει και αυτή το οξύ στεγαστικό της πρόβλημα.

Αυτό δεν συνέβη και έτσι φθάσαμε στο σημείο να υπάρχει αυτή η αναταραχή όπου επί της ουσίας δύο υπηρεσίες δημοσίου συμφέροντος είναι αντιμέτωπες.

Σχόλια