Ειδήσεις

Ξεκινά η Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του χρέους

Ανακοινώθηκε σήμερα η συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, από την πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, την ευρωβουλευτή Σοφία Σακοράφα και το γνωστό οικονομολόγο Ερίκ Τουσέν.

Η Επιτροπή θα τελεί υπό την αιγίδα της ελληνικής Βουλής.

Θα είναι πλήρως ανοικτή προς την Κοινωνία των Πολιτών, αλλά και σε Έλληνες και διεθνείς οικονομολόγους, συνταγματολόγους και ειδικούς επιστήμονες του χρέους, όπως ακριβώς τη διεκδικούσε η πρωτοβουλία για τη συγκρότησή της, αλλά και το κίνημα για το χρέος από το 2010. Στόχος της επιτροπής είναι η αποκάλυψη της αλήθειας για την ευθύνη των ακολουθούμενων πολιτικών, αλλά και πράξεων ή παραλείψεων που εκτίναξαν το χρέος της Ελλάδας.

Η Σοφία Σακοράφα αναλαμβάνει την ευθύνη της πανευρωπαϊκής δράσης, τόσο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όσο και στα εθνικά κοινοβούλια των κρατών-μελών.

Ενδεικτικά αναφερόμενη στο ρόλο της Επιτροπής και στη δική της δραστηριοποίηση αναφέρθηκε στη δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, κ. Σόιμπλε, ότι «ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει την αλήθεια», διαβεβαιώνοντάς τον ότι «ο ελληνικός λαός θα μάθει την αλήθεια για τα σκάνδαλα της Siemens και των εξοπλιστικών προγραμμάτων, για το ρόλο των τραπεζών, για το πώς φτάσαμε στα μνημόνια, για το πώς γιγαντώθηκε το χρέος την τελευταία πενταετία. Μια αλήθεια που απονομιμοποεί τη δική του προπαγάνδα ότι δήθεν άλλοι λαοί της Ευρώπης πληρώνουν το χρέος του ελληνικού λαού».

Διαβεβαίωσε ότι, αξιοποιώντας το θεσμικό της ρόλο, θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να γίνει κτήμα των λαών της Ευρώπης ότι «με τις θυσίες τους διασώζουν τον κύριο υπεύθυνο της κρίσης, το χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Τέλος η Σοφία Σακοράφα απηύθυνε ανοικτό κάλεσμα συμμετοχής και ενεργοποίησης σε πολίτες και συλλογικότητες, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η ΕΛΕ θα πάρει σάρκα και οστά με την καθολική εμπλοκή τους.

Η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής, της οποίας συντονιστής σε τεχνικό-επιστημονικό επίπεδο είναι ο γνωστός για την εμπειρία του κ. Ερίκ Τουσέν, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου.

Σχόλια