default-image

Το 6ο Γυμνάσιο στη Ρουμανία για τα μνημεία της UNESCO

Κρήτη
Το 6ο Γυμνάσιο στη Ρουμανία για τα μνημεία της UNESCO

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντιπροσωπεία του 6ου Γυμνασίου Ηρακλείου συμμετείχε σε δραστηριότητες επιμόρφωσης, διδασκαλίας και μάθησης που έλαβαν χώρα στην Μπιστρίτα  της Ρουμανίας από 22 έως 28 Φεβρουαρίου και πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος UNESCO Heritage Erasmus+ 2014-2016. Στις εργασίες αυτές πήραν μέρος μαθητές και καθηγητές από επτά ευρωπαϊκές χώρες (Ρουμανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Τουρκία, Κροατία, Ελλάδα και Τσεχία).

Κύριος στόχος του Προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με την αναγνώριση και τη διατήρηση της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, υλικής και άυλης, που ενώνει όλες τις χώρες της Ευρώπης. Το έργο αποσκοπεί στην ανάγκη να διδαχθούμε από το παρελθόν και να οικοδομήσουμε το μέλλον σε ένα ενιαίο πολυπολιτισμικό ευρωπαϊκό πλαίσιο. Παράλληλα ενσταλάζει  στους μαθητές την ιδέα συνειδητά  να προστατεύουν, να διατηρούν και να διαβιβάζουν στην επόμενη γενιά την ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά.

Οι μαθητές του 6ου Γυμνασίου που μετείχαν στο Πρόγραμμα μελέτησαν και παρουσίασαν το ανακτορικό κέντρο της Κνωσού, με απώτερο σκοπό να αποδείξουν ότι το μνημείο πληροί τις προϋποθέσεις για την ένταξή του στη λίστα των μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε συναντήσεις στο σχολείο "Liviu Rebreanu" National College στην Μπιστρίτα της Ρουμανίας, περιοχή Τρανσυλβανίας, καθώς και εκπαιδευτικές επισκέψεις σε μνημεία της ευρύτερης περιοχής που έχουν συμπεριληφθεί στην Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO.

Συμμετέχοντας σε σχολικό εργαστήριο. Δεξιά: Στο "Liviu Rebreanu" National College.

Συγκεκριμένα:

-Τη Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου οι αποστολές όλων των εταίρων συναντήθηκαν στο σχολείο "Liviu Rebreanu" National College, όπου κάθε χώρα παρουσίασε μνημεία της UNESCO που είτε έχουν ήδη συμπεριληφθεί στην Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά είτε είναι υποψήφια προς ένταξη. Οι μαθητές του 6ου Γυμνασίου παρουσίασαν το παλάτι της Κνωσού με την προσδοκία να προωθήσουν την ένταξή του στη λίστα των μνημείων της UNESCO.

-Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκαν στο χώρο του σχολείου εργαστήρια με θέμα "Lost treasure- UNESCO  heritage… the past". Η ομάδα των μαθητών της Ρουμανίας έκανε παρουσίαση με θέμα "Τα μνημεία της χώρας που κατέστρεψε το καθεστώς Τσαουσέσκου". Στη συνέχεια ζητήθηκε από τις ομάδες καθηγητών και μαθητών κάθε χώρας να φτιάξουν ένα πόστερ με θέμα "Τα μηνύματα, οι αξίες, οι πεποιθήσεις του παρελθόντος, που έχουν περάσει στο παρόν, στις νεότερες γενιές". Οι μαθητές του 6ου Γυμνασίου κατέγραψαν το ιδανικό της ελευθερίας, τη φιλοξενία, τη γνησιότητα, την αγάπη για τη χαρά της ζωής και για τη φύση. Μετά την παρουσίαση και την ανάρτηση της εργασίας, ακολούθησε δεύτερο εργαστήριο μόνο για μαθητές τεσσάρων ανάμικτων ομάδων από όλες τις χώρες, με θέμα "Τα μηνύματα για το μέλλον". Τα παιδιά επικοινώνησαν και συνεργάστηκαν μεταξύ τους, προβάλλοντας την αξία της αυτογνωσίας, το σεβασμό στη διαφορετικότητα, την αγάπη για τη γνώση, τη φαντασία και τη δημιουργικότητα.

- Πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στους χώρους του σχολείου "Liviu Rebreanu" National College που έχει συμπληρώσει τα εκατό χρόνια λειτουργίας και αριθμεί 1.700 μαθητές ηλικίας από έξι έως δεκαοκτώ ετών. Πρόκειται για ένα παλιό αλλά πολύ καθαρό και οργανωμένο σχολείο. Τα παιδιά ήταν ήσυχα και ευγενικά, πρόθυμα και φιλόξενα. Οι χώροι του σχολείου καθαροί και διακοσμημένοι με εργασίες των μαθητών. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η αίθουσα γεωγραφίας με απεικονίσεις στους τοίχους των πλανητών, των λιθοσφαιρικών πλακών, των ηφαιστειακών εκρήξεων και των πετρωμάτων. Επίσης θετική εντύπωση προκάλεσαν οι αίθουσες πληροφορικής, φυσικής, βιολογίας, καθώς και η συλλογή βαλσαμωμένων ζώων.

- Ακολούθησε ξενάγηση στο κέντρο της Μπιστρίτα: στην ευαγγελική εκκλησία, στην ορθόδοξη εκκλησία και στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

- Την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο της καλής πρακτικής learning by experience πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στη Sighisoara citadel που προστέθηκε στη λίστα της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO το 1999. Η Sighisoara χτισμένη το 12ο αιώνα από Γερμανούς τεχνίτες και εμπόρους, γνωστούς ως Σάξονες της Τρανσυλβανίας, αποτελεί έξοχο παράδειγμα μιας μικρής, οχυρωμένης μεσαιωνικής πόλης που διαδραμάτισε σημαντικό στρατηγικό και εμπορικό ρόλο στις παρυφές της κεντρικής Ευρώπης για αρκετούς αιώνες. Ακολούθησε επίσκεψη στο χωριό Viscri στην περιοχή του Brasov στην Τρανσυλβανία, ενταγμένο στην UNESCO από το 1993. Αξέχαστες  έμειναν σε όλους οι τοπικές αυθεντικές γεύσεις των σπιτικά μαγειρεμένων φαγητών και η ζεστή φιλοξενία.

Παραδοσιακοί χοροί… και τραγούδια.

- Την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε από την ομάδα της Ρουμανίας στο χώρο του σχολείου μάθημα γεωγραφίας με θέμα "Το Δέλτα του Δούναβη- UNESCO". Οι μαθητές είχαν καθίσει σε διάταξη δέλτα, στο πάτωμα υπήρχαν απλωμένα φυτά από το δέλτα του Δούναβη και ζωγραφιές των μαθητών με την πανίδα του Δέλτα. Έγινε χρήση χάρτη, πίνακα, παρουσίαση prezi και προβολή video. Στο δεύτερο μέρος στο εργαστήριο πληροφορικής, οι μαθητές όλων των χωρών χωρισμένοι σε ετερογενείς ομάδες, πήραν μέρος στην κατασκευή puzzles, στη διερεύνηση- αναγνώριση και στην παρουσίαση του μνημείου UNESCO που αυτό απεικόνιζε, αντλώντας πληροφορίες από το internet για την ταυτότητα του μνημείου. Επίσης μία ομάδα μαθητών που εργάστηκε σε χωριστή αίθουσα έφτιαξε μία εντυπωσιακή κατασκευή που απεικόνιζε τρισδιάστατα την πανίδα και τη χλωρίδα του Δέλτα του Δούναβη.

- Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στην αίθουσα τελετών του σχολείου η αντιπροσωπεία κάθε χώρας, παρουσίασε την παραδοσιακή φορεσιά, παραδοσιακό χορό και τραγούδι. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε κλίμα εορταστικό με χρώματα, μελωδίες και ρυθμούς από τις επτά συμμετέχουσες χώρες. Ήταν μια εκδήλωση που συνέβαλε στη γόνιμη αλληλεπίδραση των εταίρων, καθώς καλλιέργησε το σεβασμό και το θαυμασμό για τις παραδόσεις κάθε χώρας.

- Την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου μαθητές και καθηγητές μεταφέρθηκαν στο χώρο του Καλλιτεχνικού Σχολείου της Bistrita, όπου  πήραν μέρος σε εργαστήριο ζωγραφικής. Οι συμμετέχοντες παρέλαβαν κεραμικά πλακίδια με ανάγλυφες παραστάσεις μνημείων της Unesco Ρουμανίας που είχαν επισκεφτεί τις προηγούμενες μέρες για να τα χρωματίσουν. Μικροί και μεγάλοι κλήθηκαν να δείξουν τις καλλιτεχνικές τους δεξιότητες! Στο τέλος έγινε  ξενάγηση στα εργαστήρια αρχιτεκτονικού σχεδίου, επεξεργασίας πηλού, ζωγραφικής σε γυαλί και σχεδίου μόδας που λειτουργούν στο χώρο του Καλλιτεχνικού Σχολείου.

- Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε εκδρομή στην Tihuta στο κάστρο του "Δράκουλα", όπου έλαβε χώρα η παρουσίαση αντιπροσωπευτικών εδεσμάτων από καθεμιά από τις επτά χώρες. Η ελληνική-κρητική γωνιά προέβαλε το ελαιόλαδο, τις ελιές, το κρασί την τσικουδιά, το ρακόμελο, το μέλι, το καρύδια, το γλυκό σταφύλι, τις σταφίδες, τα αποξηραμένα σύκα, διάφορα είδη τυριών, τα καλιτσούνια και τον ντάκο με ντομάτα, λάδι, μυζήθρα και ρίγανη. Η ποικιλία των χρωμάτων και των γεύσεων προσέλκυσαν μικρούς και μεγάλους στο χώρο της ελληνικής-κρητικής γωνιάς που απέσπασε θετικά σχόλια και έκλεψε τις εντυπώσεις! Η βραδιά έκλεισε με μουσικοχορευτικό δρώμενο με αναμμένες δάδες σε ένα μαγευτικό νυχτερινό τοπίο με τις νιφάδες του χιονιού να πέφτουν γύρω. Τέλος κάθε ομάδα παρέλαβε και άναψε το φαναράκι της, το οποίο ελευθέρωσε στο νυχτερινό ουρανό κάνοντας μια ευχή. Η εικόνα ήταν πραγματικά εντυπωσιακή!

- Την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στο περίφημο αλατωρυχείο της Turda, που τα τελευταία χρόνια ανακαινίστηκε και μετατράπηκε σε δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο με παιδική χαρά, θέατρο και γήπεδο πινγκ-πονγκ. Οι μαθητές κατέβηκαν σχεδόν 120 μέτρα μέσα στη γη προκειμένου να γνωρίσουν από κοντά την ιστορία του ορυχείου, αλλά και να διασκεδάσουν ανεβαίνοντας στο καρουζέλ ή κάνοντας βαρκάδα στη λίμνη του υπόγειου ορυχείου με τους εντυπωσιακούς  σταλαγμίτες.

Ζωγραφίζοντας μνημεία της UΝΕSCO. Τα κρητικά παραδοσιακά προϊόντα κέρδισαν τις προτιμήσεις όλων.

Τα οφέλη για τους μαθητές του 6ου Γυμνασίου που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα υπήρξαν πολλαπλά. Μέσα από την κινητικότητα που πραγματοποιήθηκε στη Ρουμανία τα παιδιά ανέλαβαν πρωτοβουλίες, ενδυνάμωσαν την προσωπικότητα και ενίσχυσαν την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή τους, καθώς εκτέλεσαν δραστηριότητες μπροστά σε κοινό και  καλλιέργησαν την ικανότητα  της επικοινωνίας. Παράλληλα  αξιοποίησαν τις δεξιότητές τους στις ξένες γλώσσες και στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αφού χρειάστηκε να προετοιμάσουν παρουσιάσεις, όπως προβλέπεται στις διακρατικές κινητικότητες. Η διαφορετική  καταγωγή, η θρησκεία, η  γλώσσα και η διαφορετική κοινωνικοοικονομική προέλευση δεν αποτέλεσαν εμπόδιο στην επικοινωνία και τη συνεργασία, στην ανάπτυξη φιλικών σχέσεων για τα παιδιά, τα οποία είχαν πολλές ευκαιρίες να μιλήσουν μεταξύ τους, να γνωριστούν και να ανταλλάξουν ηλεκτρονικές διευθύνσεις. Στο τέλος πραγματικά λυπήθηκαν, όταν έπρεπε να αποχαιρετήσουν τους καινούργιους φίλους τους. Επιστρέφοντας δήλωσαν ενθουσιασμένα από την εμπειρία που έζησαν και είπαν ότι συστήνουν ανεπιφύλακτα στους συμμαθητές τους τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα UNESCO  Heritage. Erasmus +2014-2016.

Την επιτυχημένη αποστολή των τεσσάρων μαθητριών που συμμετείχαν πρόθυμα σε όλες τις δραστηριότητες και πρόβαλαν τόσο τη μινωική Κρήτη, όσο και τη σύγχρονη εκδοχή του νησιού στον τομέα της μουσικοχορευτικής παράδοσης καθώς και των τοπικών γεύσεων συνόδεψαν οι καθηγήτριες κ. Μαρία Σταματάκη, μαθηματικός και η κ. Ελευθερία Τζωρτζάκη, φιλόλογος.

Ας σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του ίδιου Προγράμματος, προηγήθηκε ανάλογο επιμορφωτικό ταξίδι στην Οστράβα Τσεχίας στις αρχές Δεκεμβρίου. Μαθητές και καθηγητές από επτά διαφορετικές χώρες εργάστηκαν πάνω στο θέμα της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από σχολικά εργαστήρια, με εφαρμογή καλών πρακτικών στην εκπαίδευση, με ενδιαφέρουσες εκπαιδευτικές επισκέψεις και ξεναγήσεις. Την τότε αποστολή είχαν συνοδεύσει οι καθηγήτριες του σχολείου κ. Αμαλία Μανουσάκη και κ. Άννα Σφακιανάκη.

Στο μεταξύ οι εργασίες του Προγράμματος συνεχίζονται με αμείωτο ενδιαφέρον. Επόμενο σημείο συνάντησης των εταίρων είναι  η Κωνσταντινούπολη και το ραντεβού έχει οριστεί στα τέλη Απριλίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News