Ειδήσεις

Ζητά πενταμερή πριν τη Σύνοδο Κορυφής ο Αλ. Τσίπρας

Παρότι η συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ έκλεισε για την ερχόμενη Δευτέρα, ο Αλέξης Τσίπρας προχωρά και σε άλλα βήματα. Μάλιστα ζήτησε πενταμερή συνάντηση με Φρανσουά Ολάντ, Άνγκελα Μέρκελ, Μάριο Ντράγκι και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, την Πέμπτη, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα, Τρίτη, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ο Αλέξης Τσίπρας έλαβε πρόσκληση να ταξιδέψει στο Βερολίνο και να συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο τη Δευτέρα 23 Μαρτίου, λίγες ημέρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής, στην οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός - όπως δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή του - σκοπεύει να θέσει το ελληνικό ζήτημα.

Η παρέμβαση της Γερμανίδας καγκελαρίου κρίνεται καθοριστικής σημασίας, καθώς υπάρχουν κύκλοι στο Βερολίνο και στην Αθήνα, οι οποίοι αναγνωρίζουν ότι το αδιέξοδο στις σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την Ευρώπη και το Βερολίνο δεν μπορεί πλέον να αντιμετωπιστεί παρά μόνο με συζητήσεις στο ανώτατο δυνατό επίπεδο.

Όπως ανακοινώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας θα ταξιδέψει στη Μόσχα στις 8 Απριλίου, όπου θα έχει συνάντηση με το Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο πρωθυπουργός συνοδευόμενος από κυβερνητική αντιπροσωπεία επρόκειτο να μεταβεί στη ρωσική πρωτεύουσα στις 9 Μαΐου μαζί άλλους διεθνείς ηγέτες έπειτα από πρόσκληση Πούτιν για συμμετοχή στις πανηγυρικές εκδηλώσεις για τα 70χρονα της αντιφασιστικής νίκης των λαών.

Ωστόσο, φαίνεται πως το Μέγαρο Μαξίμου επιδίωξε την επίσπευση της συνάντησης του πρωθυπουργού με το Ρώσο πρόεδρο διαπιστώνοντας τις ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες που δημιουργούνται στη χώρα από ευρωπαϊκής πλευράς. Η Αθήνα άλλωστε μετά τις εκλογές δεν έκρυψε ποτέ την πρόθεσή της να διευρύνει τις σχέσεις της με τη ρωσική πλευρά στην προσπάθεια αναζήτησης ισχυρών συμμάχων και εκτός ευρωζώνης.

Σχόλια