default-image

Τι θέλει να πει η Μέρκελ στον Τσίπρα

Απόψεις
Τι θέλει να πει η Μέρκελ στον Τσίπρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι συνεχίζεται. Σε μια ισορροπία τρόμου όσες δηλώσεις εκτοξεύονται με τη μορφή ομοβροντίας, βγάζοντας από το σκουριασμένο σεντούκι το φάντασμα του Grexit, άλλες τόσες σπεύδουν να το ξορκίσουν, όχι φυσικά για το καλό της Ελλάδας - για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους - αλλά για το καλό της ευρωζώνης.

Tου Σταύρου Μουντουφάρη

Δύσκολα μπορεί να πιστέψει κάποιος ότι αυτό το «ήξεις αφήξεις ουκ...» είναι τυχαίο, τη στιγμή που το πόκερ στην τσόχα της ευρωζώνης γίνεται όλο και πιο σκληρό και απρόβλεπτο.

Φυσικά, τους άσους στο μανίκι έχει, όπως πάντα - από θέση ισχύος - η γερμανική πλευρά με την αινιγματική κίνηση καλής θέλησης της Γερμανίδας καγκελαρίου, η οποία επέλεξε να καλέσει στο Βερολίνο τον Αλέξη Τσίπρα λίγες ώρες μετά τις επαφές που «μοιραία» θα έχουν στις Βρυξέλλες στην προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη της εβδομάδας.

Το «γιατί»

Γιατί η Μέρκελ δε λέει στον Τσίπρα όσα έχει να του πει στις Βρυξέλες αλλά θέλει να του τα πει διά ζώσης - και - στο Βερολίνο; Ιδού η απορία. Αν ήθελε να τον «επιπλήξει» θα το έκανε στη Σύνοδο Κορυφής όπου θα είχε και το επιπλέον ατού της υποστήριξης από τους γνωστούς «φίλους και συμμάχους» της Ελλάδας.

Το να επιθυμεί να κάνει κάτι τέτοιο στο Βερολίνο αποδυναμώνοντας τον Έλληνα πρωθυπουργό μάλλον ως ακραίο ακούγεται, αφού σε μια τέτοια περίπτωση θα διακινδύνευε να γυρίσει μπούμερανγκ σε βάρος της το όλο «τέχνασμα». Άρα, γιατί κάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό σε αυτή τη χρονική συγκυρία και δεν περίμενε στα τέλη του μήνα ή γιατί όχι στις αρχές του επόμενου; Και όχι βεβαίως, για ευνόητους λόγους, την... Πρωταπριλιά! Συνάντηση γνωριμίας δεν είναι. Έχουν ήδη γνωριστεί. Στις 12 Φεβρουαρίου στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. όταν με... μεσάζοντα τον Ολάντ οι δυο ηγέτες είχαν ανταλλάξει θερμή χειραψία. Εθιμοτυπική επαφή φυσικά και δεν «παίζει» ως σενάριο. Μάλλον ως γέφυρα μοιάζει, την ώρα που οι σχέσεις Βερολίνου-Αθήνας βρίσκονται σε τεντωμένο σκοινί. Και επειδή διπλωματία και παζάρι σημαίνει «δούναι και λαβείν», κάτι δίνεις, κάτι παίρνεις, δηλαδή, τα σενάρια μάλλον πρέπει να κλίνουν προς το άσπρο ή έστω το γκρι και όχι το μαύρο. Χωρίς αυτό να σημαίνει, βεβαίως, ότι η «λογική» καρότο και μαστίγιο, δοκιμασμένη πολλάκις, δε συνεχίζεται (και θα συνεχίζεται). Η λίστα μακρά και αντιφατική. Τόσο που καθιστά κάθε πιο συγκεκριμένη πρόβλεψη παρακινδυνευμένη.

Ήξεις... αφήξεις

Την ώρα που η Μέρκελ καλούσε τον Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο, ο υπουργός των Οικονομικών της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «μαστίγωνε» εκ νέου την Αθήνα λέγοντας ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση κατέστρεψε όλη την εμπιστοσύνη που είχε οικοδομηθεί κατά το παρελθόν. Τη στιγμή που ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου Γιόχαν Βαν Όβερτβελντ προειδοποιούσε την Αθήνα ότι «το ευρώ θα επιβιώσει με ασφάλεια» σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, προσθέτοντας μάλιστα ότι και άλλοι υπουργοί που μετέχουν στο Eurogroup συμμερίζονται την άποψη αυτή, υπήρχε ο απαραίτητος ηχηρός αντίλογος. Αυτή τη φορά από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος, στο ρόλο των άσπρων πιονιών στη σκακιέρα προειδοποιεί, σε συνέντευξή του σε ομάδα ευρωπαϊκών εφημερίδων, πως έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη - ως ατύχημα ή ό,τι άλλο - είναι «ένα βλακώδες σενάριο που πρέπει να αποτραπεί». Προχωρώντας μάλιστα σε έναν εξαιρετικά ενδιαφέροντα συνειρμό, ο πρώην Πολωνός πρωθυπουργός σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής ιστορίας αρκετά συνέβησαν «κατά λάθος, και μέχρι και ο Πρώτος Παγκόσμιος ήταν αποτέλεσμα παρεξηγήσεων, ατυχημάτων και ηλίθιων τηλεφωνημάτων».

Το ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δίνει μια επιπλέον διάσταση στον κίνδυνο, με ένα επιπλέον επιχείρημα που μπορεί να αξιοποιήσει η Αθήνα δηλώνοντας ότι η παραμονή της Ελλάδας «στο ευρώ δεν είναι μόνο οικονομικό θέμα αλλά πρέπει να ειδωθεί και στο γεωπολιτικό της πλαίσιο» με δεδομένη την ευρύτερη αστάθεια στην περιοχή. Αυτά λέει ο Τουσκ. Και παρόμοια και ο Αμερικανός πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, διαβεβαιώνοντας εκ νέου ότι η υποστήριξη του προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμπα προς τον ελληνικό λαό είναι «δεδομένη». Κάτι που «μεταφράζεται» σε απλά Ελληνικά «ξεχάστε τα περί Grexit και λογικευτείτε γιατί δε συμφέρει τις ΗΠΑ κάτι τέτοιο».

Η «άλλη» Ουάσινγκτον

Το παιχνίδι της παράνοιας δεν έχει τέλος, καθότι πρέπει να τηρηθεί το... καθημερινό πλέον πρωτόκολλο και σε αυτό μπαίνει ενεργά πλέον και η Ουάσινγκτον με μια παρέμβαση ακριβώς στην ίδια «λογική». Χθες η Κάρολιν Άτκινσον, οικονομική σύμβουλος του προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, τηλεφώνησε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του ζήτησε να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα με τις Βρυξέλλες και να επισπευσθούν οι διαπραγματεύσεις ώστε να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν.

«Το αδιέξοδο δεν ωφελεί κανένα», φέρεται να είπε η κ. Άτκινσον, που ήταν στενή συνεργάτιδα του Ντομινίκ Στρος Καν όταν η Ελλάδα ζήτησε τη βοήθεια του ΔΝΤ, τον Μάιο του 2010. Αξιοσημείωτο είναι ότι τόσο η κ. Άτκινσον, όσο και άλλοι αξιωματούχοι επικοινώνησαν με τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο και μετέφεραν παρόμοια μηνύματα. Στο ευρωπαϊκό γήπεδο το ματς συνεχίζεται στο ίδιο τέμπο. Έτσι, εκτός από τον κλασικό «πόλεμο» Βαρουφάκη-Bild, είχαμε και συνέχεια.

Βερολίνο

Την ίδια στιγμή που ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωνε ότι «πολιτικός στόχος της γερμανικής κυβέρνησης στο σύνολό της παραμένει η διατήρηση της Ελλάδας στο ευρώ και προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται», το πρακτορείο Bloomberg σε δημοσίευμά του ανέφερε ότι οι Γερμανοί φορολογούμενοι κουράστηκαν να χρηματοδοτούν την Ελλάδα και επιθυμούν την αποχώρησή της από το ευρώ. Και την ίδια ώρα ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωνε - φυσικά στη Bild - ότι η Γερμανία θέλει την Ελλάδα στην ευρωζώνη, αλλά περιμένει «σεβασμό και ευπρεπείς τόνους συμπεριφοράς» χρησιμοποιώντας εκφράσεις όπως «ειλικρινά, φτάνει πια! Δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι. Δεν μπορείς να φέρεσαι έτσι στον άλλον! Θέλουμε όλοι μια κοινή λύση και βοήθεια για την Ελλάδα. Και θέλουμε να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ. Οι Γερμανοί φορολογούμενοι έχουν αναλάβει για αυτό στο παρελθόν ρίσκο δισεκατομμυρίων ευρώ».

«Ξεχάστε διαγραφή»

Για να μην ξεχνιόμαστε, φυσικά, η «καραμέλα» της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων παραμένει στο τραπέζι του «διαλόγου» και των απειλών, έμμεσων ή άμεσων, με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υπενθυμίζει τις υποχρεώσεις της Αθήνας, συντονιζόμενος απόλυτα με τη γραμμή Σόιμπλε, που βλέπει ως «κόκκινο πανί» κάθε σενάριο περί διαγραφής του χρέους της χώρας μας. Όπως δήλωσε ο Μοσκοβισί, «η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει το χρέος της και δεν μπορεί να προσδοκά διαγραφή των δανείων της». Δήλωση που προκαλεί αίσθηση, καθώς, αν δεν κάνουμε λάθος, αυτό το θέμα έχει καιρό να ανακινηθεί. Και επειδή φυσικά οι Ευρωπαίοι έχουν ιδιαίτερο... ενδιαφέρον για την ανθρωπιστική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα, ο Ευρωπαίος επίτροπος έσπευσε να αιτιολογήσει και τη θέση ότι τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρούνται, προσθέτοντας ότι, ενώ είναι αναγκαία η αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων στην Ελλάδα, η χώρα χρειάζεται επίσης να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις.

Στο χορό των δηλώσεων προστίθενται και εκείνες του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος μιλώντας σε συζήτηση που διοργάνωσε το ίδρυμα Ζακ Ντελόρ στις Βρυξέλλες, με θέμα τη «διακυβέρνηση στην Ευρώπη», τάχθηκε κατά ενός ενδεχόμενου Grexit και δήλωσε ότι «πρέπει να σεβαστούμε την αξιοπρέπεια των Ελλήνων». Για να μην ξεχνάμε, βεβαίως, «η Ελλάδα οφείλει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της», την ώρα που «πρέπει να βρούμε την κατάλληλη προσέγγιση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες»! Πώς ακριβώς γίνεται αυτό είναι μάλλον απορίας άξιον.

Ρευστότητα

Και για να μην χαλάσουμε τη... νηστίσιμη συνταγή των πιέσεων, ερωτηθείς για το θέμα της ρευστότητας που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, ο κ. Γιούνκερ απάντησε ότι το συζήτησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό στη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα και ότι εξακολουθεί να το εξετάζει. Ουδέν έτερον σχόλιον και όποιος κατάλαβε... κατάλαβε.

Πάντως, για το συγκεκριμένο θέμα, που παρά τις διαψεύσεις «καίει» την Αθήνα, πρόκειται να υπάρξουν άμεσα εξελίξεις, καθώς η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ θα έχει σήμερα συνάντηση με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι στο Βερολίνο, με αντικείμενο θέματα της ευρωζώνης. Μια συζήτηση «ρουτίνας», όπως τη χαρακτήρισε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, χωρίς να δώσει άλλες πληροφορίες αλλά μάλλον ουσίας, καθώς το θέμα της ρευστότητας δεν απασχολεί μόνο την Ελλάδα αλλά και τη διεθνή κοινή γνώμη, με τον Ντράγκι να κρατά το κλειδί, ενώ μεθαύριο η ΕΚΤ συνεδριάζει για το θέμα του περίφημου ELA.

Για Grexit: Μαριάνο Ραχόι κατά Πάνου Καμμένου  

Μέσα σε αυτό το αντιφατικό - φαινομενικά - σκηνικό ήρθε η νέα συνέχεια στον άτυπο εμφύλιο μεταξύ του Ευρωπαϊκού Νότου με τον Ισπανό πρωθυπουργό να ακονίζει «το τσεκούρι του πολέμου» με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας Μαριάνο Ραχόι. Απαντώντας στον Πάνο Καμμένο, ο οποίος αναφερόμενος σε ενδεχόμενο Grexit έκανε λόγο για φαινόμενο ντόμινο που θα μπορούσε να εξαπλωθεί και στην Ισπανία, ο Μαριάνο Ραχόι, τόνισε ότι η χώρα του έχει ξεπεράσει τα χειρότερα και πως αναχρηματοδοτείται πλήρως από τις αγορές. Ο ίδιος επισήμανε ότι δεν επιθυμεί έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά η Αθήνα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της όπως όλοι οι άλλοι. Μάλιστα ο Ραχόι έσπευσε να δηλώσει ότι «είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε την Ελλάδα, αλλά και η Ελλάδα πρέπει επίσης να βοηθήσει τον εαυτό της, λαμβάνοντας αποφάσεις, όπως έκαναν και άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες τηρούν όλες τις δεσμεύσεις τους»!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News