default-image

Με κρητικό άρωμα η "σκιώδης" κυβέρνηση της Ν.Δ.

Κρήτη
Με κρητικό άρωμα η "σκιώδης" κυβέρνηση της Ν.Δ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με έντονο κρητικό άρωμα αλλά και με σύνθημα την ανανέωση και σε επίπεδο ηλικίας, η γαλάζια "σκιώδης" κυβέρνηση που αναμένεται να πάρει "σάρκα και οστά" εντός των ημερών. Τα άτυπα... χαρτοφυλάκια της αντιπολίτευσης αναμένεται να ανακοινωθούν επισήμως μέσα στην εβδομάδα και ήδη έχει "φουντώσει" η ονοματολογία για το ποια πρόσωπα και σε τι ρόλους θα συνθέσουν το αντιπολιτευτικό Υπουργικό Συμβούλιο της Ν.Δ.

Μέχρι τώρα το μεγάλο βάρος της αντιπολιτευτικής αντιπαράθεσης έχουν σηκώσει οι δύο κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της Ν.Δ., ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Άδωνις Γεωργιάδης. Ο Αντώνης Σαμαράς ωστόσο θέλει ακόμα πιο ασφυκτικό πρέσινγκ στην κυβέρνηση. Και για το λόγο αυτό επισπεύδεται η κατανομή των άτυπων χαρτοφυλακίων και τομέων ευθύνης.

Στις προθέσεις της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας είναι η ανάθεση "χαρτοφυλακίων" σε μια διευρυμένη ομάδα στελεχών. Στόχος μάλιστα είναι μαζί με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους να συγκροτηθεί μια ομάδα αιχμής, μια 20άδα εμπροσθοφυλακής, δυναμικής αντιπολίτευσης, όπως το επιθυμούν στη γαλάζια παράταξη.

Βεβαίως το στοιχείο της διεύρυνσης έχει και έτερο στόχο. Την αξιοποίηση μεγαλύτερου αριθμού στελεχών ώστε να περιοριστούν και οι εσωκομματικές αναταράξεις. Διότι μπορεί βεβαίως να μιλάμε για σκιώδη και όχι κανονικά χαρτοφυλάκια, όμως το να αναλάβεις τομεάρχης της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει τη δική του αίγλη και αποτελεί παράσημο προσωπικά για τον καθένα πολιτικό. Και για το λόγο ακριβώς αυτό δε λείπουν παρασκηνιακά οι ζυμώσεις, οι διεργασίες, ο ανταγωνισμός. Μέχρι και τα συντροφικά μαχαιρώματα.

Σε επίπεδο πολιτικής στόχευσης εκ μέρους της ηγεσίας του κόμματος είναι ξεκάθαρο πως βασικός γνώμονας για τη συγκρότηση της "σκιώδους" κυβέρνησης της Ν.Δ. αποτελεί το κριτήριο της ανανέωσης. Ανανέωση σε πρόσωπα. Ανανέωση και σε επίπεδο ηλικιακό! Απέναντι άλλωστε η Ν.Δ. έχει μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό και αρκετά επιφανή στελέχη σε νεαρή πολιτικά ηλικία. Και όπως είναι φυσικό, η αξιωματική αντιπολίτευση θέλει να αντιπαραθέσει στους σαραντάρηδες της κυβέρνησης τη δική της φουρνιά πολιτικών, από 35-45 χρονών. Πρόσωπα δηλαδή όπως οι Κρητικοί Όλγα Κεφαλογιάννη, Γιάννης Κεφαλογιάννης και Λευτέρης Αυγενάκης, ο Βασίλης Κικίλιας, η Άννα Καραμανλή κ.ά.

Βασικό επίσης κριτήριο, τουλάχιστον με βάση την ονοματολογία που υπάρχει, αποτελούν και οι γνώσεις επί συγκεκριμένου αντικειμένου ανά τομέα.

Τα ονόματα

Για να περάσουμε λοιπόν και στην ονοματολογία, τα ονόματα όχι απλά δίνουν και παίρνουν, αλλά το ρεπορτάζ θέλει έτοιμα και τα δίδυμα που θα μονομαχήσουν για τα βασικά "σκιώδη" χαρτοφυλάκια. Και εδώ η Κρήτη φέρεται να έχει δυναμική εκπροσώπηση και συμμετοχή.

Έχουμε και λέμε λοιπόν, βάσει πάντα πληροφοριών και ρεπορτάζ:

 - Για τον τομέα της υγείας φέρονται να διαγκωνίζονται ο πρώην υφυπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς με το βουλευτή Χαλκιδικής Γιώργο Βαγιωνιά.

 - Για το χαρτοφυλάκιο Γεωργίας-Αγροτικής Ανάπτυξης φέρονται να διαγκωνίζονται ο πρώην υφυπουργός Νότης Μηταράκης με το βουλευτή Κοζάνης Γιώργο Κασσαπίδη.

 - Για το χαρτοφυλάκιο τουρισμού, όπως είναι αναμενόμενο, οι πληροφορίες θέλουν ως φαβορί την πρώην υπουργό Όλγα Κεφαλογιάννη και έτερη υποψήφια τη βουλευτή Σερρών Φωτεινή Αραμπατζή.

 - Για τον τομέα των Εξωτερικών, ως βασικοί υποψήφιοι εμφανίζονται ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Τσιάρας και ο βουλευτής Ρεθύμνου Γιάννης Κεφαλογιάννης.

 - Στο χαρτοφυλάκιο Δημόσιας Τάξης ως βασικό δίδυμο φιγουράρουν ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας και ο βουλευτής Δράμας, αλλά και πρώην αστυνομικός διευθυντής Δημήτρης Κυριαζίδης.

 - Για το χαρτοφυλάκιο Αθλητισμού φέρονται να διαγκωνίζονται δύο άνθρωποι του αθλητικού χώρου. Ο πρώην άλτης Κώστας Κουκοδήμος και η αθλητική δημοσιογράφος Άννα Καραμανλή.

 - Ανοιχτά παραμένουν δύο βασικά χαρτοφυλάκια, με τα οποία "φλερτάρει" έντονα ο βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης. Ο ίδιος φέρεται πως θα αναλάβει είτε τομεάρχης Υποδομών-Μεταφορών, είτε τομεάρχης Ενέργειας-Περιβάλλοντος.

Ο ίδιος πάντως έχει εμπειρία σκιώδους χαρτοφυλακίου και στους δύο αυτούς τομείς, αφού θυμίζουμε στη Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη ο Λευτέρης Αυγενάκης είχε διατελέσει άτυπος τομεάρχης Υποδομών και Περιβάλλοντος.

Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News