Ειδήσεις

Το λογιστικό έλεγχο του χρέους ζητά ο Ν. Μαριάς

Το κεφαλαιώδες ζήτημα του λογιστικού ελέγχου του δημόσιου χρέους της Ελλάδας έθεσε επίσημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων αντιφεντεραλιστών και επικεφαλής του κινήματος "Αντιμνημονιακοί Πολίτες", καθηγητής Νότης Μαριάς, με ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωβουλή.

Όπως επισημαίνει ο Έλληνας ανεξάρτητος ευρωβουλευτής στην ερώτησή του προς την Επιτροπή, σύμφωνα με το άρθρο 7, παράγραφος 9 του Κανονισμού 472/2013 τα κράτη-μέλη που υπόκεινται σε πρόγραμμα προσαρμογής, δηλαδή σε μνημόνια, διεξάγουν πλήρη έλεγχο των δημόσιων οικονομικών τους προκειμένου να εκτιμήσουν, μεταξύ άλλων, τους λόγους που οδήγησαν σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα χρέους και να εντοπίσουν οποιαδήποτε πιθανή παρατυπία.

Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε σημειώνοντας ότι «καθώς η Ελλάδα έχει διαλυθεί οικονομικά και κοινωνικά λόγω των μνημονίων που απέτυχαν παταγωδώς να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους, καθίσταται επιτακτική πλέον η ανάγκη να προχωρήσει η πατρίδα μας στην αξιοποίηση της παραπάνω διάταξης του Κανονισμού 472/2013 και έτσι να προχωρήσει άμεσα στη διενέργεια λογιστικού ελέγχου προκειμένου να εξεταστούν οι παρανομίες και παρατυπίες που οδήγησαν στο σημερινό υψηλό επίπεδο χρέους της χώρας που ανέρχεται στο 175% του ΑΕΠ για να ακολουθήσει εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας η μονομερής διαγραφή του επονείδιστου χρέους που θα διαπιστωθεί».

Για το λόγο αυτό ο Νότης Μαριάς θέτοντας προ των ευθυνών της την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως δήθεν θεματοφύλακα της εφαρμογής του δικαίου της Ε.Ε. την καλεί να ξεκαθαρίσει τη στάση της σε περίπτωση που η Ελλάδα ενεργήσει βάσει του ως άνω άρθρου 7, παράγραφος 9 του Κανονισμού 472/2013 και προχωρήσει στη διερεύνηση των λόγων που οδήγησαν σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα το χρέος της χώρας εντοπίζοντας ταυτόχρονα οποιαδήποτε πιθανή παρατυπία ή παρανομία.

Μάλιστα, ο Νότης Μαριάς κάλεσε την Επιτροπή να συμβάλει προς την κατεύθυνση αυτή «όπως άλλωστε υποχρεούται από τη Συνθήκη της Ε.Ε.

Σε διαφορετική περίπτωση», όπως λέει, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποδείξει για άλλη μία φορά ότι συνεχίζει να παραμένει στην υπηρεσία των τοκογλύφων δανειστών που φτωχοποίησαν τον ελληνικό λαό».

Σχόλια