default-image

Σύσκεψη για τη δημόσια υγεία στο Λασίθι

Κρήτη
Σύσκεψη για τη δημόσια υγεία στο Λασίθι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με πρωτοβουλία της αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου, των Περιφερειακών Συμβούλων και του αντιπεριφερειάρχη Υγείας Κρήτης πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 Μαρτίου σύσκεψη στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, με θέμα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Λασίθι στη Δημόσια Υγεία, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθό.

Στη συνάντηση συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχη Κρήτης Σ. Αρναουτάκης, ο βουλευτής Δερμιτζάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας Μ. Κλώντζας, περιφερειακοί σύμβουλοι, δήμαρχοι, εκπρόσωποι όλων των φορέων υγείας και πολίτες του Λασιθίου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξάνθος χαρακτήρισε «σεληνιακό τοπίο» τον χώρο της Δημόσιας Υγείας, με «υγειονομική φτώχια» ενώ σημείωσε ότι τα στελέχη της πολιτικής ηγεσίας κάνουν «προσπάθειες να κρατήσουν όρθιο το σύστημα Υγείας» αν και «δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές και εύκολες λύσεις», όπως είπε χαρακτηριστικά στην αρχική του τοποθέτηση. Δεν παρέλειψε να τονίσει πως το Λασίθι δικαιούται καλύτερες παροχές Υγείας.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης εξέφρασε την στήριξη του στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Λασίθι στα θέματα Υγείας και δήλωσε ότι η Περιφέρεια είναι συμπαραστάτης για να αναβαθμίσει τις κτηριακές υποδομές και τον εξοπλισμό από το νέο ΠΕΠ.

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας Μ. Κλώντζας αναφέρθηκε στην σημασία του ΕΚΑΒ αλλά και στα προβλήματα που προκαλούνται από την τεράστια κίνηση ασθενών, ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι το 2014 πραγματοποιήθηκαν 5.000 διακομιδές ασθενών από το Λασίθι προς το Ηράκλειο.  

Η αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Πελαγία Πετράκη που είχε και τον συντονισμό της συζήτησης, στην τοποθέτηση της τόνισε: «η Υγεία είναι Μέγιστο Δημόσιο Αγαθό, είναι προτεραιότητα και ευθύνη όλων μας. Ειδικά στο Λασίθι, λόγω της πληθυσμιακής κατανομής, του «κακού και αργού δρόμου», της αύξησης του πληθυσμού την τουριστική περίοδο και την τεράστια έκταση που εξυπηρετούν τα Νοσοκομεία του Νομού από την «Χερσόνησο μέχρι την Κάσο», η Πολιτεία πρέπει να αποδεχτεί ότι η Υγεία θα είναι ακριβή. Στο Λασίθι οι βασικές παροχές Υγείας θα είναι ακριβότερες από ότι ορίζουν τα σύγχρονα οικονομοτεχνικά μοντέλα.

Επίσης στο Λασίθι υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης του Ιατρικού Τουρισμού, πράγμα που πρέπει να στηρίξουμε».

Κλείνοντας δε η Πελαγία Πετράκη επεσήμανε πως «η Υγεία δεν μπορεί να βασίζεται στον αλτρουισμό και τον εθελοντισμό, χρειάζεται στρατηγική και σχέδιο. Αυτό είναι που ζητάμε από τη Νέα αρχή του Υπουργείου. Ζητούμε το σωστό και το δίκαιο για το Λασίθι και τους ανθρώπους του».      

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News