default-image

Μπαλάκι ευθυνών οι ανεκτέλεστες αποφάσεις για τα λουκέτα

Ηράκλειο
Μπαλάκι ευθυνών οι ανεκτέλεστες αποφάσεις για τα λουκέτα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο μικροσκόπιο των εμπλεκόμενων υπηρεσιών σε Λότζια και Υγειονομικό μπαίνουν τα πρωτόκολλα δημόσιων εγγράφων αλλά και η διακίνησή τους, μετά το σάλο και τις αποκαλύψεις του portal neakriti.gr, γύρω από τις χαμένες και ανεκτέλεστες αποφάσεις για λουκέτα σε υγειονομικά καταστήματα του Ηρακλείου. Για τις χαμένες αποφάσεις, το Υγειονομικό υποστηρίζει ότι τις απέστειλε, ενώ από πλευράς δήμου, ότι δεν τις παρέλαβαν μέσω του ταχυδρομείου!

Πηγές πάντως, από τη Λότζια, αναφέρουν ότι θα πρέπει να αλλάξει η διακίνηση της αλληλογραφίας από το Υγειονομικό, καθώς όπως υποστηρίζουν δεν είναι δυνατόν κρίσιμες αποφάσεις, όπως αυτές για ανάκληση αδειών να αποστέλλονται όπως η απλή αλληλογραφία, χωρίς να υπάρχουν τα ανάλογα αποδεικτικά παραλαβής.

Τα ερωτήματα πάντως, είναι δεκάδες με φόντο το απίστευτο αυτό σίριαλ, για τις χαμένες και ανεκτέλεστες αποφάσεις, όπως και γιατί συμβαίνουν τα πρωτοφανή αυτά περιστατικά, την ώρα που εδώ και αρκετά χρόνια, το τμήμα Υγειονομικού Ελέγχου διακινεί με τον ίδιο τρόπο τα δημόσια έγγραφα σε δήμο και άλλες υπηρεσίες.

«Εμείς στείλαμε...», «εμείς δεν παραλάβαμε…», έτσι, απαντούν σε Υγειονομικό και Λότζια αντίστοιχα, μετά τις αποκαλύψεις για τις χαμένες και ανεκτέλεστες αποφάσεις για λουκέτα σε καταστήματα, που εστάλησαν στις 10 Δεκεμβρίου του 2014!

Γιατί το υγειονομικό δεν τα έστειλε… συστημένα ώστε να υπάρχουν και τα ανάλογα αποδεικτικά στοιχεία παραλαβής των φακέλων;

Αυτό το ερώτημα θέτουν τώρα αρμόδιοι από τη Λότζια, στάση που προκαλεί έκπληξη από επόπτες που χρόνια τώρα ακολουθούν την ίδια διαδικασία, όπως υποστηρίζουν.

Υπό το βάρος των αποκαλύψεων, πηγές από τη Λότζια ζητούν άρον-άρον αλλαγή στον τρόπο διακίνησης της αλληλογραφίας από πλευράς του Υγειονομικού.

«Ο συγκεκριμένος τρόπος είναι απαράδεκτος. Θα ζητήσουμε να αλλάξει. Είναι δυνατόν να φαίνεται στη διαδικασία αποστολής των φακέλων, το μέγεθος των φακέλων (μικρό, μεσαίο, μεγάλο) και το βάρος του, π.χ. τόσα γραμμάρια και να μην αναγράφονται π.χ. στην αποστολή, τα πρωτόκολλα;», μας έλεγαν χαρακτηριστικά.

Και ενώ το πινγκ πονγκ ευθυνών συνεχίζεται μεταξύ Δήμου και Υγειονομικού, ο κλάδος της εστίασης ζητά άμεσα να ξετυλίξει το κουβάρι των χαμένων αποφάσεων, ώστε να λάμψει η αλήθεια και ταυτόχρονα να μπει φραγμός στον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Πάντως, η επίμαχη λίστα με τα 19 καταστήματα εστάλη για μια ακόμη φορά προς εκτέλεση, από το τμήμα υγειονομικού ελέγχου της Περιφέρειας προς τη Λότζια, τη περασμένη Πέμπτη, με όλους τους εμπλεκόμενους να έχουν στραμμένα τα βλέμματα στις επόμενες κινήσεις της δημοτικής αρχής, η οποία έχει στείλει το μήνυμα ότι θα εκτελεστούν όλες οι αποφάσεις.

«Οι επόπτες κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους. Ακόμη και τους φακέλους γράφουν για να τους στείλουν στις αρμόδιες υπηρεσίες, διότι δεν υπάρχει στελεχωμένο τμήμα γραμματείας. Αποστέλλουμε μέσω του ταχυδρομείου τις επιστολές που αφορούν διοικητικές και ποινικές κυρώσεις, μια διαδικασία που εφαρμόζουμε χρόνια τώρα.

Δε δέχομαι αμφιβολίες ή αιχμές ότι φταίνε οι επόπτες. Όπως προκύπτει από το αρχείο της υπηρεσίας μας, υπάρχει αποδεικτικό μαζικής αποστολής φακέλων, ενώ παράλληλα υπάρχει και χειρόγραφο αρχείο. Έχουν φύγει από την υπηρεσία μας. Από κει και πέρα, ίσως να μην εφαρμόζονται για κάποιους λόγους, τους οποίους δεν γνωρίζω», δήλωσε ο Αντώνης Παπαδάκης, αντιπρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Εποπτών Δημόσιας Υγείας.

«Επίσης, θέλω να επισημάνω ότι τα τμήματα υγειονομικού ελέγχου είναι υποστελεχωμένα. Οι επόπτες κάνουν σκληρή δουλειά ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν απειληθεί κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Επιπλέον, χρησιμοποιούν το όχημά τους σε αυτοψίες ενώ για τις νυχτερινές εξορμήσεις δεν πληρώνονται», συμπλήρωσε ο κ. Παπαδάκης.

Το επίμαχο ζήτημα συζητήθηκε απόψε στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Γιάννη Αναστασάκη να διευκρινίζει ότι «πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις εισηγήσεων του υγειονομικού που ουδέποτε έφτασαν στον δήμο» και συνέχισε λέγοντας: «Αν θέλετε να μάθετε γιατί δεν έφτασαν στον δήμο μπορείτε να ρωτήσετε το υγειονομικό, το οποίο στέλνει με απλό ταχυδρομείο τόσο σοβαρά ζητήματα, όπως εισηγήσεις για προσωρινή αλλά και οριστική ανάκληση αδειών σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, χωρίς να έχει ένα αποδεικτικό επίδοσης για το ποιος παραλαμβάνει τα έγγραφα αυτά».

Ο κ. Αναστασάκης χαρακτήρισε τον τρόπο διακίνησης των εγγράφων από πλευράς υγειονομικού ως μη επαγγελματικό και δεοντολογικό! Μάλιστα, σημείωσε, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που εισηγήσεις δεν φτάνουν στη Λότζια καθώς όπως ο ίδιος ενημερώθηκε από υπάλληλο του υγειονομικού, δημιουργήθηκε παρόμοιο ζήτημα και τον Μάιο, για εισήγηση που αφορούσε ένα καφενείο.

Ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στον χώρο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος λέγοντας ότι αφορούν την μη αδειοδότησή τους.

«Υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν έχουν ελεγχθεί από άποψη πυροπροστασίας και υγιεινής, όπως και η νομιμότητα στους χώρους και άλλα θέματα. Άλλο μεγάλο πρόβλημα ήταν η διάλυση του τμήματος αδειοδοτήσεων καθώς πέντε από τους οκτώ υπαλλήλους αποχώρησαν στο πλαίσιο ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας. Από τη πλευρά μας, αναμορφώσαμε πλήρως τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων ώστε να εξασφαλίσουμε συνθήκες νομιμότητας, με οριζόντια εφαρμογή, χωρίς καμία διάκριση αλλά με κατανόηση, διότι στόχος μας είναι η αδειοδότηση και όχι η παραδειγματική τιμωρία», είπε και συμπλήρωσε «ακόμη, εκχωρήσαμε την αρμοδιότητα εκτέλεσης των ποινών στην Ελληνική Αστυνομία, ενώ την ίδια ώρα επιταχύνουμε τις διαδικασίες αδειοδότησης και επιδίδονται με κλητήρα, διότι αυτή είναι σοβαρή διαδικασία επικοινωνίας μεταξύ των υπηρεσιών για σημαντικά θέματα και όχι μέσω ταχυδρομείου, γραφειοκρατικά και άλλα… τερτίπια!», κατέληξε.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, οι εισαγγελικές Αρχές διερευνούν καταγγελίες πολιτών που αφορούν την ηχορρύπανση, τη κατάληψη κοινοχρήστων χώρων σε καταστήματα εστίασης και άλλα ζητήματα, με τον προϊστάμενο Περιβαλλοντικής υγιεινής και υγειονομικού ελέγχου της Περιφέρειας Κρήτης να έχει κοινοποιήσει στον Εισαγγελέα όλες τις αποφάσεις της υπηρεσίας.

Ρεπορτάζ:

Γεωργία Μακάκη-Χρήστος Κώνστας

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News