default-image

Οι Ελεύθεροι Δημότες Μαλεβιζίου για την παράνομη βόσκηση

Κρήτη
Οι Ελεύθεροι Δημότες Μαλεβιζίου για την παράνομη βόσκηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρέμβαση αναφορικά με το «απαράδεκτο καθεστώς της παράνομης βόσκησης και υπερβόσκησης που επικρατεί», όπως αναφέρει, στο ορεινό Μαλεβίζι, κάνει η δημοτική παράταξη "Ελεύθεροι Δημότες Μαλεβιζίου" με ερώτησή της προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κ. Τριγώνη, ζητώντας μεταξύ άλλων να τεθεί το θέμα στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, να οργανωθεί σύσκεψη με τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας για το συντονισμό των κινήσεων όλων στα πλαίσια του νόμου, να ξεκινήσει η ψηφιοποίηση των γεωργικών ζωνών κ.ά.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Θέμα: Ανεξέλεγκτη βόσκηση και ανεπιτήρητα ζώα

Κύριε πρόεδρε,

Το ζήτημα της ανεξέλεγκτης βόσκησης έχει λάβει χαρακτήρα πλημμυρίδας στον ορεινό όγκο του δήμου Μαλεβιζίου και στις πλησιέστερες προς αυτόν γεωργικές περιοχές. Το πρόβλημα αυτό έχει λάβει διαστάσεις μάστιγας και αποτελεί μια από τις βασικές αιτίες για την καταστροφή των γεωργικών περιουσιών και την εμπόδιση της ανάπτυξης πολλών αγροτικών δραστηριοτήτων, ενώ παράλληλα καλλιεργεί παραβατικές συμπεριφορές και δημιουργεί ρωγμές στην κοινωνική συνοχή της περιφέρειας του Δήμου. Πέρα όμως τούτων, η ελεύθερη βόσκηση έχει προσβάλει και ευαίσθητα περιβάλλοντα τα οποία εκτείνονται στα όρια του δήμου (περιοχές Natura).

Αναμφίβολα, η ουσιαστικότερη διάσταση του προβλήματος είναι τα ανεπιτήρητα ζώα, τα οποία λυμαίνονται τις αγροτικές εκτάσεις και καταστρέφουν ιδιωτικές καλλιέργειες. Στο Άρθρο 17α του Νόμου 4056/2012/ΦΕΚ 52 δίδεται ο ορισμός του ανεπιτήρητου ζώου (είναι αυτό που βρίσκεται εκτός της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης του ιδιοκτήτη του ανεξάρτητα αν φέρει ή όχι σήμανση) και προσδιορίζονται με ακρίβεια οι υποχρεώσεις των ΟΤΑ για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Σύμφωνα με αυτές, o Δήμος υποχρεούται να συλλέγει τα ζώα αυτά και να τα διατηρεί μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών εκποίησης, σφαγής ή επιστροφής τους στον ιδιοκτήτη τους, να ιδρύσει και να θέσει σε λειτουργία κτηνοτροφική εκμετάλλευση, να συγκροτήσει συνεργεία για την περισυλλογή των ζώων, να προβεί στη δημιουργία τριμελούς επιτροπής παρακολούθησης του προγράμματος ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων με τη συμμετοχή ενός γεωπόνου ή κτηνιάτρου του δήμου κ.λπ. (υποβάλλουμε συνημμένα το εν λόγω ΦΕΚ).

Οι διαστάσεις μάστιγας που έχει λάβει το πρόβλημα στην περιοχή του Δήμου έχουν προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής οι οποίοι πλήττονται βαθύτατα από την προβληματική κατάσταση. Η συλλογή 450 επώνυμων υπογραφών σε κείμενο διαμαρτυρίας, η παρουσία αντιπροσωπείας τους σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ., αλλά και η επίσκεψη αντιπροσώπων τους στον εισαγγελέα και στις αστυνομικές Αρχές, καταδεικνύει τη διάσταση του ζητήματος. Παρά ταύτα η δημοτική Αρχή κωφεύει και δε δείχνει διάθεση να παρέμβει στον πυρήνα του προβλήματος και να επιχειρήσει την ευκταία αποκλιμάκωση του.

Κατόπιν όλων των παραπάνω ρωτάμε:

1. Γιατί η δημοτική Αρχή δεν έχει φροντίσει μέχρι σήμερα να θέσει σε εφαρμογή το Νόμο 4056/2012;

2. Πότε και πώς θα αρχίσει να εφαρμόζεται ο 4056/2012;

Παράλληλα προτείνουμε:

• Να τεθεί το θέμα στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου για να δοθούν οι απαντήσεις στα πιο πάνω ερωτήματα, αλλά κυρίως για να συζητήσουμε και να αναζητήσουμε τους τρόπους τη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα  εφαρμογής του νόμου.

• Να οργανώσουμε σύσκεψη με τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας (εισαγγελέα, Αστυνομία, Δασαρχείο, Περιφέρεια κ.ά.) και τους φορείς της τοπικής κοινωνίας, ώστε να συζητήσουμε και να διασφαλίσουμε το συντονισμό των κινήσεων όλων στα πλαίσια του νόμου.

• Να επιβάλουμε με κάθε νόμιμο τρόπο τη βόσκηση των κτηνοτροφικών ζώων μόνο εντός της κτηνοτροφικής ζώνης και να συντάξουμε κανονισμό βόσκησης των εντός της γεωργικής ζώνης σταβλισμένων ζώων.

• Να ξεκινήσουμε την ψηφιοποίηση των γεωργικών ζωνών, όπως είχε ήδη δεσμευτεί ο κ. δήμαρχος στη σύσκεψη των δημάρχων στις 12/3/2013 υπό το γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, κ. Δεικτάκη  

Η Δημοτική Ομάδα των Ελευθέρων Δημοτών Μαλεβιζίου:

Κώστας Καμπιτάκης, Αγάπη-Ελένη Παπάζογλου, Μανώλης Γεναράκης και Μανόλης Μανιούδης».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News