default-image

Α. Ξανθός: "Σεληνιακό τοπίο η δημόσια υγεία"

Κρήτη
Α. Ξανθός: "Σεληνιακό τοπίο η δημόσια υγεία"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Σεληνιακό τοπίο» με «υγειονομική φτώχια» χαρακτήρισε το χώρο της δημόσιας υγείας ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, που βρέθηκε το Σάββατο 14 Μαρτίου στο Λασίθι στη σύσκεψη στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας με θέμα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Λασίθι στη νοσοκομειακή περίθαλψη.

Ο κ. Ξανθός σημείωσε ότι τα στελέχη της πολιτικής ηγεσίας κάνουν «προσπάθειες να κρατήσουν όρθιο το σύστημα Υγείας» αν και «δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές και εύκολες λύσεις», όπως είπε χαρακτηριστικά στην αρχική του τοποθέτηση. Δεν παρέλειψε να τονίσει πως το Λασίθι δικαιούται καλύτερες παροχές Υγείας.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης εξέφρασε τη στήριξή του στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Λασίθι στα θέματα Υγείας και δήλωσε ότι η Περιφέρεια είναι συμπαραστάτης για να αναβαθμίσει τις κτηριακές υποδομές και τον εξοπλισμό από το νέο ΠΕΠ.

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας Μ. Κλώντζας αναφέρθηκε στη σημασία του ΕΚΑΒ αλλά και στα προβλήματα που προκαλούνται από την τεράστια κίνηση ασθενών, ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι το 2014 πραγματοποιήθηκαν 5.000 διακομιδές ασθενών από το Λασίθι προς το Ηράκλειο.

Η αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Πελαγία Πετράκη, που είχε και το συντονισμό της συζήτησης, στην τοποθέτησή της τόνισε: «Η υγεία είναι μέγιστο δημόσιο αγαθό, είναι προτεραιότητα και ευθύνη όλων μας. Ειδικά στο Λασίθι, λόγω της πληθυσμιακής κατανομής, του "κακού και αργού δρόμου", της αύξησης του πληθυσμού την τουριστική περίοδο και της τεράστιας έκτασης που εξυπηρετούν τα νοσοκομεία του νομού, από τη Χερσόνησο μέχρι την Κάσο, η Πολιτεία πρέπει να αποδεχτεί ότι η Υγεία θα είναι ακριβή. Στο Λασίθι οι βασικές παροχές Υγείας θα είναι ακριβότερες από ό,τι ορίζουν τα σύγχρονα οικονομοτεχνικά μοντέλα.

Επίσης στο Λασίθι υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης του Ιατρικού Τουρισμού, πράγμα που πρέπει να στηρίξουμε».

Κλείνοντας δε η Πελαγία Πετράκη επεσήμανε πως «η Υγεία δεν μπορεί να βασίζεται στον αλτρουισμό και τον εθελοντισμό, χρειάζεται στρατηγική και σχέδιο. Αυτό είναι που ζητάμε από τη νέα αρχή του υπουργείου. Ζητούμε το σωστό και το δίκαιο για το Λασίθι και τους ανθρώπους του».  

Σημειώνεται ότι η συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου, των περιφερειακών συμβούλων και του αντιπεριφερειάρχη Υγείας Κρήτης και συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Κρήτης Στ. Αρναουτάκης, ο βουλευτής Κ. Δερμιτζάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας Μ. Κλώντζας, περιφερειακοί σύμβουλοι, δήμαρχοι, εκπρόσωποι όλων των φορέων υγείας και πολίτες του Λασιθίου.

"Περιμέναμε ότι ο υπουργός Υγείας θα έφερνε λύσεις στο Λασίθι"

Αναφορικά με τη σύσκεψη στο Λασίθι, θετικά είναι τα νέα για την Παιδιατρική Κλινική, καθώς σήμερα Δευτέρα υπογράφεται η απόφαση για την απόσπαση παιδιάτρου από το Βενιζέλειο στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, αλλά και για την παράταση της θητείας των επικουρικών γιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού μέχρι τα τέλη του 2015 που δεσμεύτηκε ο υπουργός, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζόμενων στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου Γιώργος Μανουσάκης, που μίλησε το πρωί της Δευτέρας στο Ράδιο 9,84 και στην Αγγ. Δουλγεράκη. Ωστόσο, όπως είπε ο ίδιος, δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα «ούτε για τα νοσοκομεία, ούτε για τα θεσμικά αιτήματα της υγείας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News