Ειδήσεις

Ποιος ευθύνεται για τα χρέη στο Δήμο Γόρτυνας;

"Χαμός" επικράτησε χθες στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γόρτυνας στην Αγία Βαρβάρα, για τα οικονομικά προβλήματα του Δήμου, με την αντιπολίτευση αν κατηγορεί τη δημοτική Αρχή για κακοδιαχείριση. Για άλλη μια φορά, ο δήμαρχος Νίκος Σχοιναράκης και ο επικεφαλής της δημοτικής αντιπολίτευσης Μιχάλης Δαριβιανάκης διασταύρωσαν τα ξίφη τους, με συνέπεια την ένταση στην αίθουσα του Δήμου, όπου είχαν προσκληθεί και παραβρέθηκαν και βουλευτές, αφού πλέον, αν δε δοθεί χρηματοδότηση από την Πολιτεία, η λειτουργία του Δήμου τίθεται σε αμφιβολία!

Πιο αναλυτικά, ο δήμαρχος, Νίκος Σχοιναράκης κάλεσε φορείς και βουλευτές να συστρατευτούν με τη δημοτική Αρχή, προκειμένου να πείσουν το κράτος να βάλει το χέρι στην τσέπη και να στηρίξει το Δήμο, καθώς τα περιθώρια έχουν στενέψει επικίνδυνα και συνεπώς αδυνατεί να ανταπεξέλθει. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως ο συγκεκριμένος Δήμος δεν έχει καταφέρει εδώ και 4 χρόνια να ισοσκελίσει προϋπολογισμό, λόγω περικοπών, του μεγάλου χρέους που έχει παραλάβει, αλλά και των περιορισμένων εσόδων, με την οικονομική θηλιά να σφίγγει κάθε μέρα όλο και περισσότερο για το Δήμο Γόρτυνας.

Έτσι, την ώρα που τα περιθώρια έχουν στενέψει επικίνδυνα για το Δήμο, φορείς, βουλευτές και απλοί πολίτες παραβρέθηκαν στην Αγία Βαρβάρα, όπου υπό το δήμαρχο συζητήθηκαν οι λόγοι που δεν ισοσκελίζεται ο προϋπολογισμός. Παράλληλα κατατέθηκαν και προτάσεις, με τον Νίκο Σχοιναράκη να τονίζει ότι τίθεται θέμα λειτουργίας και βιωσιμότητας από το 2016 εάν δε βρεθεί λύση, καθιστώντας το Δήμο ως τον πρώτο του νησιού που «μπαίνει σε καθεστώς μνημονίου», καθώς αδυνατεί να αντεπεξέλθει. Ο δήμαρχος τόνισε επίσης ότι ακόμα δεν έχει γίνει μνημονιακός Δήμος.

Ευθείες βολές

Χθες, λοιπόν, υπήρξαν ευθείες βολές από την αντιπολίτευση, που κατηγορεί τη δημοτική Αρχή για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Δήμος, με το δήμαρχο να τονίζει ότι αυτές οι δηλώσεις είναι εκτός τόπου και χρόνου, ενώ στην παρούσα φάση πρέπει να βρεθεί λύση, προκειμένου να εξυγιανθεί ο Δήμος.

Είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος ότι «ο Μιχάλης Δαριβιανάκης είναι εκτός τόπου και χρόνου. Προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις, χωρίς ποτέ να τις αποδεικνύει. Εμείς από τη μέχρι τώρα λειτουργία μας έχουμε αποδείξει ότι δουλεύουμε σωστά. Και η μεγαλύτερη απόδειξη είναι ότι, ενώ παραλάβαμε το Δήμο Γόρτυνας με ένα χρέος που ξεπερνούσε τα 15 εκατομμύρια ευρώ, σήμερα το έχουμε μειώσει στα 8 εκατομμύρια ευρώ». Στο ερώτημά μας αν η δημοτική Αρχή προτίθεται να φορολογήσει τους δημότες, ο Νίκος Σχοιναράκης τόνισε ότι σε καμία περίπτωση ο Δήμος Γόρτυνας δεν πρόκειται να προσφύγει σε μία τέτοια λύση.

«Πολιτικοί φίλοι»

Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Δαριβιανάκης απάντησε ότι από πέρυσι το Νοέμβριο που συζητούνταν ο προϋπολογισμός του 2015, ο ίδιος είχε πει στο δήμαρχο να κοιτάξει να βρει τρόπους να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό «γιατί μας είχες πει μέχρι σήμερα ότι έχεις κάποιους φίλους πολιτικούς και ενέκριναν τον προϋπολογισμό των προηγούμενων ετών. Τώρα απ' ότι βλέπω θα πάμε σε εκλογές και μπορεί να μην τους έχεις αυτούς τους πολιτικούς φίλους πια να σου εγκρίνουν τους προϋπολογισμούς μέσα από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Και υπάρχει πρόβλημα, δήμαρχε, και δες το τώρα γιατί αν αυτό συμβεί θα έλθει ο Δήμος σε αδιέξοδο. Λυπάμαι, λοιπόν, που δυστυχώς έγινα μάντης κακών».

Δήλωση Αυγενάκη: «Να μην πληρώσουν τα χρέη οι δημότες»...

Χθες, εξάλλου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση της δημοτικής Αρχής του Δήμου Γόρτυνας με το βουλευτή Ηρακλείου της Ν.Δ. Λευτέρη Αυγενάκη, κατόπιν πρόσκλησης του Νίκου Σχοιναράκη, παρουσία όλων των δημοτικών παραγόντων, όπου παρουσιάστηκε η οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο Δήμος Γόρτυνας.

Στη συνάντηση ο βουλευτής ενημερώθηκε για την οικονομική κατάσταση των τεσσάρων πρώην Καποδιστριακών Δήμων, αλλά και την οικονομική κατάσταση του ενιαίου πλέον καλλικρατικού Δήμου Γόρτυνας, στοιχεία για τα οποία του παραδόθηκε αναλυτικός φάκελος.

Από τη μεριά του ο Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε: «Όπως και το προηγούμενο διάστημα έτσι και τώρα, η συνεργασία μας με τη δημοτική Αρχή απαιτείται - και θα είναι - στενή, αλλά κυρίως αποτελεσματική. Είναι βέβαιο ότι τα νούμερα δε βγαίνουν και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών πρέπει να εγκύψει στο πρόβλημα που παρουσιάζει ο Δήμος Γόρτυνας, ώστε να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός με ένα μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό. Το - επίσης - βέβαιο είναι ότι τα χρέη αυτά δεν μπορούν να πέσουν στις πλάτες των δημοτών. Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει άμεσα πρωτοβουλίες. Οι βουλευτές του Ηρακλείου πρέπει να συνεργαστούμε και να στηρίξουμε το Δήμο και τους δημότες της Γόρτυνας».

Χριστόφορος Παπαδάκης, Φωτεινή Μαυροματάκη

Σχόλια