default-image

Βαρουφάκης: "Ο Σόιμπλε δεν κράτησε τον λόγο του"

Οικονομία
Βαρουφάκης: "Ο Σόιμπλε δεν κράτησε τον λόγο του"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δυσαρεστημένος από τις δηλώσεις Σόιμπλε, εμφανίστηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Αlpha, κατηγορώντας τον ότι δεν τήρησε τη συμφωνία που είχαν δώσει μεταξύ τους να μη δημοσιοποιήσουν όσα συζήτησαν στην κατ' ιδίαν συνάντησή του μετά το τελευταίο Eurogroup. Είπε, πάντως, ότι το τελευταίο διάστημα είχαν δύο μακρές συζητήσεις σε πολύ καλό κλίμα. Περιέγραψε, δε, τις δύο προσωπικές συναντήσεις του με τον Βόλφανγκ Σόιμπλε «πολιτισμένες» έως και «φιλικές».

«Έχουμε συζητήσει γενικά για την Ευρωζώνη. Τελευταία φορά που μιλήσαμε, βγαίνοντας από το γραφείο του, συμφωνήσαμε ότι αυτά που είπαμε θα μείνουν μεταξύ μας, για να οικοδομήσουμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης. Εγώ το τήρησα, εκείνος όχι» είπε.

Ο υπουργός Οικονομικών διέψευσε το δημοσίευμα εφημερίδας ότι ο Γερμανός ομόλογό του τού είπε πως μπορεί η Γερμανία να διευκολύνει την Ελλάδα να φύγει από το ευρώ. «Το διαψεύδω» τόνισε και διερωτήθηκε «πώς ένας δημοσιογράφος έχει αυτήν την πληροφορία».

Σε ερώτηση για το τι θέλει η Γερμανία από την Ελλάδα, απάντησε: «Δεν υπάρχει συνεκτική γραμμή στη Γερμανία για το τι θέλει από την Ευρώπη» και συμπλήρωσε ότι η παρουσία της ηγεμονικής Γερμανίας στην Ευρώπη είναι αφενός πραγματικότητα, αφετέρου απαραίτητη.

«Η Ευρωζώνη χωρίς μία ηγετική παρουσία σαν τη γερμανική, θεωρώ ότι δεν μπορεί να ορθοποδήσει» σημείωσε.

Αναφερόμενος ειδικά στην Άγγελα Μέρκελ και στην πρόταση που έκανε ο ίδιος για «πρόγραμμα Μέρκελ», έκανε λόγο για «σχέδιο επανασύνδεσης της Ευρώπης» που θα φέρει το όνομά της, αποβλέποντας ο ίδιος στην υστεροφημία της καγκελαρίου...

«Η Μέρκελ είναι ήδη αρκετά χρόνια καγκελάριος και δεν θα μείνει για πάντα στην πολιτική. Για μένα, να αφήσει πίσω της φεύγοντας -είτε τώρα, είτε σε δέκα χρόνια- ένα σχέδιο Μέρκελ, για την επανασύνδεση της Ευρώπης θα ήταν ό,τι καλύτερο. Θα την θυμούνται, όπως το σχέδιο Μάρσαλ».

Για το θέμα των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους δανειστές της, επανέλαβε ότι «η τρόικα όπως την ξέραμε μέχρι τώρα, έχει τελειώσει». Πρόσθεσε: «Οι διαπραγματεύσεις γίνονται στις Βρυξέλλες». Και επιπλέον: «Τώρα έχουμε μία διαπραγμάτευση μεταξύ ίσων. Έρχονται οι πραγματογνώμονες συλλέγουν το υλικό και πάμε στις Βρυξέλλες και διαπραγματευόμαστε».

«Στόχος μας είναι να αποφύγουμε νέα υφεσιακά μέτρα για τα οποία μας πιέζει η απέναντι πλευρά» διευκρίνισε, και προσδιόρισε στο 1,5% τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Προφανώς και θα το πετύχουμε».

Σε ερώτηση σχετική με δημοσιεύματα που ήθελαν τα τεχνικά κλιμάκια να διαπιστώνουν δημοσιονομικό κενό ύψους 2 δισ. ευρώ, απάντησε: «Εγώ δεν ξέρω ότι έχουν βρει δημοσιονομικό έλλειμμα 2 δισ, δεν μου το έχουν πει ότι το βρήκαν. Αν το βρουν, θα μπορώ να σας το πω». Και συμπλήρωσε: «Αυτό, που ξέρω, είναι ότι το πλεόνασμα που διατυμπάνιζε η προηγούμενη κυβέρνηση στα μέσα του 2014, ήταν το μισό από αυτό που έλεγαν. Επιπλέον, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών αυξάνονταν κάθε μήνα. Η Νέα Δημοκρατία άφησε άδεια ταμεία. Ο πρωταθλητισμός των πλεονασμάτων δεν υπήρξε ποτέ. Τα έντοκα γραμμάτια ήταν στο 15% συν το πρόβλημα της απόσυρσης των καταθέσεων, λόγω της προεκλογικής εκστρατείας».

Τόνισε, ωστόσο, ότι με τον νόμο που θα κατατεθεί για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές «θα πετύχουμε τον στόχο του προϋπολογισμού για το 2015».

Αρνήθηκε ότι σε επίπεδο διαπραγματεύσεων του ζητήθηκε να μείνουν απλήρωτα μισθοί και συντάξεις για δύο μήνες, σημειώνοντας ότι στην πρώτη συνάντησή του με τους εταίρους τού ζητήθηκαν μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, «όπως είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση».

«Δεν μου είπαν ποτέ, όχι επίσημα τουλάχιστον, να μείνουν απλήρωτα για δύο μήνες μισθοί και συντάξεις».

Σχετικά με το ποιος θα θεωρείται «πλούσιος» σε φορολογικό επίπεδο, είπε: «Ποιον ορίζω εγώ ως πλούσιο άνθρωπο; Είναι μετρήσιμο; Ποιος είναι ο πιο όμορφος;».

«Δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ από τα αποθεματικά των ταμείων» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας ότι ήταν δική του ιδέα η διαχείριση των αποθεματικών τους.

Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε επίσης μετανιωμένος για τη φωτογράφηση στο περιοδικό Paris Match. «Θα ήθελα να μην είχε γίνει αυτή η φωτογράφηση, το μετανιώνω... Η αισθητική αυτών των φωτογραφιών δεν μου αρέσει» δήλωσε, διευκρινίζοντας πάντως πως ήταν καλό το κείμενο που συνόδευε τη φωτογράφηση και «έκανε πολύ καλό για την Ελλάδα στη Γαλλία».

Ο υπουργός χαρακτήρισε «ψευδή» τα δημοσιεύματα της γερμανικής Bild που τον ήθελαν να αντικαθίσταται από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη. «Το να προσπαθεί να με αποδομεί η Bild, είναι τιμή μου. Όσο περισσότερο με αποδομεί, τόσο καλύτερα κοιμάμαι το βράδυ».

Για το «κούρεμα» του χρέους, που αποτελεί πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι στην ουσία αυτό που προτείνουν οι δανειστές για παράταση της αποπληρωμής, είναι κούρεμα, αφού η Ελλάδα θα αποπληρώσει λιγότερα από όσα οφείλει. Ωστόσο, οι δανειστές του λένε: «μην πεις τίποτα για κούρεμα».

«Εγώ, αυτό που λέω είναι ότι εσείς μας λέτε να κουρέψουμε το χρέος, αλλά να μην το λέμε κούρεμα. Εμείς ζητάμε να αποπληρώσουμε δίνοντάς τους περισσότερο κέρδος» είπε.

Για το ενδεχόμενο να στραφεί η Ελλάδα σε άλλη πηγή χρηματοδότησης, πέρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως την Ρωσία, ήταν ξεκάθαρος: «Εγώ δεν συνομιλώ με την Ρωσία».

«Πρέπει, ως κυβέρνηση, να είμαστε όλοι προσανατολισμένοι προς έναν ευρωπαϊκό λόγο που να πείθει τους Ευρωπαίους ότι ενδιαφερόμαστε για ένα κοινό συμφέρον» είπε ερωτηθείς για τη ρητορική Καμμένου και Κοτζιά.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος ή εκλογών, απάντησε: «Έχουμε νωπή λαϊκή εντολή και πρόσφατη. Αν τα πράγματα γίνουν έτσι που θα πρέπει να πάρουμε μία απόφαση για τα επόμενα 30-40 χρόνια, προφανώς και δεν το αποκλείω. Εν μέσω αυτής της διαπραγμάτευσης, δεν κάνεις ούτε εκλογές, ούτε δημοψήφισμα». Για το δε ερώτημα που θα τεθεί σε ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα, είπε: «Το ερώτημα θα είναι αν συμφωνούν με ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα αποφασιστεί».

Σχετικά με το γιατί δεν πάει στην Βουλή η συμφωνία, όπως αναφέρει το imerisia.gr, απάντησε: «Τι να πάω στη Βουλή, αφού δεν έχει γίνει συμφωνία; Έχει γίνει επέκταση δανειακής σύμβασης και ισχύει το προηγούμενο πρόγραμμα. Τι να φέρω στην Βουλή;».

Τέλος, απαντώντας στο tweet του κ. Παπαδημούλη περί «περισσότερης δουλειάς», σχολίασε: «Περισσότερη δουλειά δεν μπορεί να γίνει, καλύτερη ίσως».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News