default-image

Σύγχρονη δουλεία και στην Αχαϊα

Ελλάδα
Σύγχρονη δουλεία και στην Αχαϊα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kάτω από απάνθρωπες - βάρβαρες συνθήκες και υπό την απειλή, αλλά και χρήση όπλων, μετανάστες εργάτες εξαναγκάζονταν σε αδιάκοπη - εξοντωτική, από το πρωί έως το βράδυ, εργασία, σε πτηνοτροφική μονάδα στην περιοχή Χαλανδρίτσα Αχαΐας.

Ο 51χρονος ιδιοκτήτης της μονάδας συνελήφθη την Τετάρτη 11 Μάρτη, ύστερα από καταγγελίες δύο Ρουμάνων που εργάζονταν εκεί απλήρωτοι και ανασφάλιστοι. Επίσης συνελήφθη ένας Ρουμάνος, 41 χρόνων, με την κατηγορία -και οι δύο- της εμπορίας ανθρώπων με σκοπό την εργασιακή τους εκμετάλλευση, ενώ καταζητείται ένας ακόμη Ρουμάνος ως συνεργός τους.

Το μαρτύριο τελείωσε όταν δύο από τους εργάτες κατάφεραν να δραπετεύσουν και κατήγγειλαν το γεγονός στη ρουμανική πρεσβεία. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση στην πτηνοτροφική μονάδα κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν ο ιδιοκτήτης και ο επιστάτης, ενώ ελευθερώθηκαν και οι επτά σύγχρονοι δούλοι. Στον τόπο του εγκλήματος βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, 1.595.115 ευρώ, πιστόλι με 90 φυσίγγια, δύο κυνηγετικά όπλα και σπρέι πιπεριού. Από τη διερεύνηση της υπόθεσης διαπιστώθηκε ότι ο συλληφθείς ιδιοκτήτης της πτηνοτροφικής μονάδας, μαζί με τον συλληφθέντα Ρουμάνο, χρησιμοποιούσαν συστηματικά μετανάστες εργάτες, τους οποίους έβρισκε στη Ρουμανία τρίτος συνεργός τους που καταζητείται. Η στρατολόγηση γινόταν με υποσχέσεις για καλή δουλειά με υψηλές αμοιβές, ωστόσο όταν τελικώς ερχόταν στην Ελλάδα, τους περίμενε... το κάτεργο!

Όμως αντί για αυτές τις υποσχέσεις, βρέθηκαν εγκατεστημένοι σε οίκημα με άσχημες συνθήκες υγιεινής, ελλειπή σίτιση και απουσία θέρμανσης, ενώ εξαναγκάζονταν σε καθημερινή απλήρωτη εργασία, από το πρωί έως το βράδυ, χωρίς ανάπαυση. Μάλιστα οι δύο συλληφθέντες, με σκοπό να εξαναγκάσουν τους εργάτες στη δουλειά, χρησιμοποιούσαν ψυχολογική και σωματική βία, ενώ ο 51χρονος κατά την διάρκεια της επιτήρησή τους, έφερε καραμπίνα ή πιστόλι, το οποίο χρησιμοποιούσε για εκφοβισμό, πυροβολώντας στον αέρα ή στο έδαφος κοντά στα πόδια τους.

 Ο ιδιοκτήτης φαίνεται ότι είχε την κάλυψη τοπικών αρχών αφού το 2013 είχε ξανασυλληφθεί για εμπορία ανθρώπων αλλά η τύχη της υπόθεσης και της δικογραφίας αγνοείται…

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News