Ειδήσεις

Τρώμε κρέας κλωνοποιημένων ζώων;

"Μοσχαράκι" στο τραπέζι μας, αλλά μήπως είναι... "αλογάκι"; Ή, ακόμα χειρότερα, "κλωνοποιημένο ζώο"; Η ερώτηση του αντιπροέδρου των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και επικεφαλής του πολιτικού κινήματος "Αντιμνημονιακοί Πολίτες", ευρωβουλευτή καθηγητή Νότη Μαριά, θέτει ζήτημα προβληματισμού για το κατά πόσο οι Ευρωπαίοι καταναλωτές δεν έχουν πέσει ή δεν κινδυνεύουν να πέσουν θύματα μιας τέτοιας ιστορίας!

Η παρέμβαση Μαριά έγινε στο Στρασβούργο, αναφορικά με το ζήτημα της επισήμανσης της χώρας προέλευσης για κρέας σε επεξεργασμένα τρόφιμα.

Όπως επισήμανε ο Έλληνας ευρωβουλευτής, το ζήτημα της ασφάλειας των τροφίμων είναι καθοριστικής σημασίας για την υγεία των καταναλωτών και γι' αυτό είναι αναγκαία η ετικετοποίηση, δηλαδή η αναφορά πληροφοριών σε σχέση με την προέλευση του κρέατος σε διάφορα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Άλλωστε - παρατήρησε ο Νότης Μαριάς - είναι γνωστά αρκετά διατροφικά σκάνδαλα στην Ε.Ε. τα οποία δημιούργησαν ελλείμματα εμπιστοσύνης στη λειτουργία της ενιαίας εσωτερικής αγοράς.

Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε: «Είναι πλέον σαφές ότι πρέπει να υπάρχει πλήρης ενημέρωση των καταναλωτών, ιδίως δε της χώρας προέλευσης για κρέας σε επεξεργασμένα τρόφιμα.

Βεβαίως, η ενίσχυση της ποιότητας οδηγεί σε αύξηση των τιμών των τροφίμων, όχι όμως στο ύψος που προσδιορίζουν οι ίδιες οι βιομηχανίες για τους δικούς τους λόγους».

Καταλήγοντας, τόνισε: «Πρέπει όμως να γνωρίζουμε πραγματικά τι τρώμε. Δε θέλουμε να τρώμε μεταλλαγμένα τρόφιμα. Δε θέλουμε να καταναλώνουμε κρέας κλωνοποιημένων ζώων. Δε θέλουμε ανάμειξη βόειου κρέατος με κρέας αλόγου. Γι' αυτό προέχει η ενημέρωση του καταναλωτή. Γιατί θέλουμε ασφαλή και ποιοτικά τρόφιμα. Η ιχνηλασιμότητα λοιπόν είναι καθοριστική για την εύρυθμη λειτουργία της ίδιας της οικονομίας. Γι' αυτό οι καταναλωτές προτιμούν τοπικά προϊόντα».

«Μόνο πειραματικά»

Ο πρόεδρος του Παρατήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ και κτηνίατρος-ερευνητής Αλέκος Στεφανάκης σχολιάζει την ερώτηση του κ. Μαριά, εκφράζοντας τη συμφωνία του ως προς την έλλειψη της ιχνηλασιμότητας. Όμως ξεκαθαρίζει ότι μέχρι στιγμής κλωνοποίηση στα ζώα γίνεται μόνο σε εργαστηριακό στάδιο. «Η κλωνοποίηση των ζώων, όπου είναι αυτή και όπου έχει γίνει, είναι σε απόλυτα πειραματικό επίπεδο. Σήμερα δεν έχουμε ομαδική παραγωγή κλωνοποιημένων ζώων. Και γίνονται μεγάλα πειράματα, γιατί προσπαθούμε να ανακαλύψουμε τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της ζωής. Από 'κει και πέρα, αν κοιτάζουμε λοξά να κάνουμε και εξειδικευμένες παραγωγές, αυτό είναι ένα θέμα που θα το συναντήσουμε στο μέλλον, όπως έχουμε συναντήσει και τα μεταλλαγμένα φυτικά προϊόντα, των οποίων όμως το κληρονομικό υλικό, δηλαδή το DNA, είναι απλό, άρα μπορείς εύκολα να παρέμβεις και ν' αλλάξεις».

Όπως ξεκαθαρίζει ο Αλέκος Στεφανάκης, «στο ζωικό βασίλειο η λειτουργία και η έκφραση των γονιδίων είναι μια πολύ σύνθετη διαδικασία και ασφαλώς έχει προβλήματα. Από 'κει και πέρα όμως, υπάρχει μεγάλο δίκιο, γιατί ως χώρα έχουμε μείνει πολύ πίσω. Από το 2002 με βάση τον κανονισμό 178 πρέπει να υπάρχει αυστηρή τήρηση της ιχνηλασιμότητας των τροφίμων που καταναλώνουμε από το χωράφι μέχρι το τραπέζι. Αυτό λοιπόν εφαρμόζεται μερικώς στην Ελλάδα. Ενώ είναι μονόδρομος για να ξεχωρίσουμε και να σημάνουμε τα προϊόντα και να ξέρουμε αυτό που αγοράζουμε από πού είναι, η Ελλάδα έχει μείνει τρομακτικά πίσω στην εφαρμογή της νομοθεσίας σε ό,τι αφορά τα φυτικά προϊόντα και τη μεταποίησή τους».

«Να αναγράφονται με σαφήνεια» τα συστατικά επεξεργασμένου κρέατος θέλουν οι ευρωβουλευτές

Η χώρα προέλευσης του κρέατος που χρησιμοποιείται ως συστατικό στα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως π.χ. στα λαζάνια, θα πρέπει να αναγράφεται με σαφήνεια, όπως συμβαίνει και με το νωπό βοδινό κρέας. Αυτό υποστήριξαν οι ευρωβουλευτές με το ψήφισμα που υιοθέτησαν και κάλεσαν την Επιτροπή, η οποία δημοσίευσε μια έκθεση σχετικά με το θέμα αυτό στα τέλη του 2013, να υποβάλει νομοθετική πρόταση.

Το ψήφισμα, που υιοθετήθηκε με 460 ψήφους υπέρ, 204 κατά και 33 αποχές, καλεί την Επιτροπή να υποβάλει νομοθετική πρόταση για να καταστεί υποχρεωτική η αναγραφή της χώρας προέλευσης του κρέατος που χρησιμοποιείται στα επεξεργασμένα τρόφιμα, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια και καλύτερη ενημέρωση των Ευρωπαίων καταναλωτών και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη τους στον απόηχο του σκανδάλου για το κρέας αλόγου και άλλων περιπτώσεων απάτης στον τομέα των τροφίμων.

Οι ευρωβουλευτές επαναλαμβάνουν στο κείμενο που υιοθέτησαν την ανησυχία τους για τον ενδεχόμενο αντίκτυπο της απάτης στον τομέα των τροφίμων, στην ασφάλεια των τροφίμων, στην υγεία και στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών, στη λειτουργία της αλυσίδας τροφίμων και στη σταθερότητα των τιμών των γεωργικών προϊόντων.

Επισημαίνουν ότι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (17.12.2013) αναγνωρίζει ότι περισσότεροι από το 90% των καταναλωτών που συμμετείχαν στις έρευνες θεωρούν σημαντικό να επισημαίνεται η προέλευση του κρέατος στα επεξεργασμένα τρόφιμα και σημειώνουν ότι αυτός είναι ένας από τους διάφορους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τη συμπεριφορά τους.

Κτηνοτρόφοι: 100% βιολογικά

«Τα αιγοπρόβατα ελευθέρας βοσκής της Κρήτης είναι 100% βιολογικά, άσχετα από το αν έχουν ή όχι πιστοποίηση», τονίζει ως απάντηση στα διατροφικά σκάνδαλα των Ευρωπαίων στο κρέας ο αγροτοκτηνοτρόφος από τα Ανώγεια Βασίλης Σμπώκος. Από 'κει και πέρα τονίζει ότι πάγιο αίτημα των κτηνοτροφικών φορέων ήταν και παραμένει η ιχνηλασιμότητα στα προϊόντα κρέατος. «Από τα πρωτεύοντα αιτήματα που βάζαμε ήταν το ζήτημα της ιχνηλασιμότητας. Αλλά κάνουμε επισημάνσεις, επισημάνσεις, επισημάνσεις όλα αυτά τα χρόνια. Ας σκύψουν όλοι οι ιθύνοντες στο πρόβλημα. Ας καθίσουν όλοι μαζί να ασχοληθούν με την υπόθεση αυτή», καταλήγει ο Βασίλης Σμπώκος.

Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια