default-image

"Χρυσή" δημοπρασία ελαιολάδου για πρώτη φορά στη Μεσαρά

"Χρυσή" δημοπρασία ελαιολάδου για πρώτη φορά στη Μεσαρά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το δρόμο της δημοπρασίας στο ελαιόλαδο - ακολουθώντας τις διαδικασίες της Πελοποννήσου αλλά και ελάχιστων άλλων συνεταιρισμών στην Κρήτη - ετοιμάζεται ήδη να ακολουθήσει για τους πρώτους 100 τόνους ελαιολάδου, που δεν είναι σε οξύτητα ούτε στις τρεις γραμμές, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός (πρώην ΕΑΣ) Μεσαράς.

Όπως αποκάλυψε στη "Νέα Κρήτη" ο αρμόδιος προϊστάμενος Κώστας Παναγιωτάκης, από την τελική τιμή που θα προκύψει μέσα από τη δημοπρασία, ο Συνεταιρισμός θα κρατήσει μόνο τα έξοδα και όλη την υπόλοιπη τιμή θα την καταβάλει στους ελαιοπαραγωγούς, γεγονός που σκοπεύει να κάνει και με τις άλλες δημοπρασίες, που αναμένεται να είναι πολλές, αφού στη Μεσαρά το ελαιόλαδο όχι απλά δεν έχει πουληθεί, αλλά αντίθετα βρίσκεται σχεδόν όλο στις αποθήκες και τις εγκαταστάσεις φορέων και παραγωγών. Και μάλιστα τα ελαιουργεία χθες συνέχιζαν την έκθλιψη του ελαιοκάρπου!

Οι προσφορές που θα κατατεθούν θα ανοιχτούν στις 23 Μαρτίου. «Είναι λάδι κάτω από τρεις γραμμές. Εξτρίσιμο, όπως το λένε και οι Ιταλοί. Και το λάδι αυτό θα το δημοπρατήσουμε, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά σε επίπεδο νομού Ηρακλείου», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτάκης.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεσαράς έχει ήδη ενημερώσει εμπόρους στην Ιταλία και την Ελλάδα, όπως επίσης και μεσίτες που μιλάνε με ιταλικούς εμπορικούς οίκους, προκειμένου να καταθέσουν τις προσφορές τους. Ήδη έχουν πάει στη Μεσαρά και έχουν πάρει δείγματα ελαιολάδου, πριν καταθέσουν τις προσφορές τους.

«Αυτή τη δημοπρασία θα την καρπωθεί 100% ο παραγωγός. Αφού πουλήσουμε το λάδι στα 3,30, 3,40, οποιαδήποτε τιμή πιάσει, θα είναι η τιμή που θα πάρει ο παραγωγός και απλά εμείς θα κρατήσουμε μόνο τα έξοδά μας», τονίζει ο προϊστάμενος του τμήματος ελαιολάδου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσαράς Κώστας Παναγιωτάκης. Και εξηγεί ότι «η δημοπρασία είναι της μορφής που γίνεται και στην Πελοπόννησο. Για να καταφέρουμε να πάρουμε μεγαλύτερη τιμή για τους παραγωγούς. Και γίνεται για να καταφέρουμε να πετύχουμε μια πολύ καλύτερη τιμή από αυτή που επικρατεί σήμερα στην αγορά, που είναι τα 3 με 3,05 ευρώ το κιλό».

Ήδη η ποσότητα που βγαίνει στη δημοπρασία βρίσκεται συγκεντρωμένη στις εγκαταστάσεις της οργάνωσης. Η απόφαση ελήφθη μετά την κοινή διαπίστωση της διοίκησης της οργάνωσης και του νέου προϊσταμένου του τμήματος, ότι με τη διαδικασία της δημοπράτησης επιτυγχάνονται τιμές πολύ υψηλότερες σε σχέση με τις τιμές που επικρατούν μέσα από την κλασική μέθοδο εμπορίας του προϊόντος.

«Αποφασίσαμε», λέει ο κ. Παναγιωτάκης, «ότι θα πρέπει να κοιτάξουμε τον παραγωγό. Οι συνεταιρισμοί έχουν φτιαχτεί για τους παραγωγούς. Και δεν αποτελεί αυτοσκοπό το κέρδος. Ποτέ δεν αποτελούσε. Αλλά ένα παραπάνω τώρα. Οπότε από 'κει που ήταν να παίρνουμε το λάδι, να τους δίνουμε μια τιμή και να γίνεται έρμαιο, είτε των αυξομειώσεων των τιμών στην Ιταλία είτε των εμπόρων εδώ στην Κρήτη, αποφασίσαμε για να στηρίξουμε τους παραγωγούς, να κάνουμε μια δημοπρασία, με σκοπό να πάρουμε από την αγορά, όσο μεγαλύτερη τιμή μπορούμε για τον παραγωγό».

Υπάρχουν λάδια - Περιμένουν να ανέβει η τιμή

Κι ενώ σχεδόν σε όλη την υπόλοιπη Κρήτη τα περισσότερα λάδια έχουν μαζευτεί και έχουν πουληθεί, στη Μεσαρά οι μεγαλύτερες ποσότητες του φετινού ελαιολάδου βρίσκονται στις δεξαμενές των φορέων και στα βαρέλια των παραγωγών.

«Επειδή ήταν πάρα πολύ καλή η χρονιά φέτος από άποψη ποιότητας και ποσότητας», σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, «οι τιμές αυτή τη στιγμή δεν αντικατοπτρίζουν την ποιότητα και την ποσότητα που υπάρχει στην Κρήτη και την περιοχή της Μεσαράς. Γι' αυτό και οι περισσότεροι τα κρατάνε τα λάδια, με σκοπό και με βλέψεις να τα πουλήσουν ακριβότερα αργότερα. Και στα σπίτια έχουν κρατήσει και στο Συνεταιρισμό τα έχουν άκοπα και στα ελαιουργεία. Μέχρι τέλος του μήνα θα μπορούμε να εκτιμήσουμε με πραγματικούς αριθμούς πόση ήταν η παραγωγή του ελαιολάδου φέτος στη Μεσαρά. Εξάλλου, ακόμα υπάρχουν ελαιουργεία που αλέθουν».

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News