Ειδήσεις

Διεθνής διάκριση του καθηγητή Π.Κ. και ΙΤΕ Γιώργου Γαρίνη

Ο Γιώργος Γαρίνης, καθηγητής του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και συνεργαζόμενο μέλος ΔΕΠ στο Ίδρυμα Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΤΕ), βραβεύτηκε πρόσφατα από το εξαιρετικά ανταγωνιστικό και υψηλού κύρους πρόγραμμα χρηματοδότησης ερευνητών (Consolidator Grant) του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC) για την ερευνητική του πρόταση με τίτλο "Διερευνώντας τη λειτουργία του επιδιορθωτικού μηχανισμού εκτομής νουκλεοτιδίων στα θηλαστικά - DeFiNER".

«Η ερευνητική δραστηριότητα του εργαστηρίου μας επικεντρώνεται στη διαλεύκανση του ρόλου των γενετικών βλαβών στη διαδικασία της γήρανσης και της ανάπτυξης. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς με τους οποίους τα κύτταρα εντοπίζουν έγκαιρα και επιδιορθώνουν αποτελεσματικά τις γενετικές βλάβες», είπε και συνεχίζει λέγοντας ο καθ. Γιώργος Γαρίνης: «Για τη σχετική έρευνα έχουμε δημιουργήσει στο εργαστήριο γενετικά τροποποιημένα ποντίκια που φέρουν τις ίδιες μεταλλαγές σε γονίδια με εκείνες που απαντούν στους ανθρώπους και εφαρμόζουμε μια σειρά από μεθόδους μοριακής βιολογίας και γενετικής».

«Οι στόχοι του ερευνητικού προγράμματος DeFiNER είναι πολλαπλοί και περιλαμβάνουν τη χρήση μιας μοναδικής πλατφόρμας γενετικά τροποποιημένων ποντικών που πρόσφατα δημιουργήθηκε στο εργαστήριό μας. Τα συγκεκριμένα γενετικά τροποποιημένα ποντίκια θα μας επιτρέψουν τη συστηματική μελέτη των μηχανισμών που είναι υπεύθυνοι για την επιδιόρθωση των γενετικών βλαβών σε πραγματικό χρόνο», δήλωσε ο καθ. Γιώργος Γαρίνης.

Σχόλια