default-image

Αποδείξεις σε… λοταρία: Πώς κρίνουν οι πολίτες το νέο μέτρο

Κρήτη
Αποδείξεις σε… λοταρία: Πώς κρίνουν οι πολίτες το νέο μέτρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για το κυνήγι της φοροδιαφυγής μπαίνουν σε... λοταρία οι αποδείξεις. Θα κληρώνονται, μάλιστα, για τους τυχερούς, μετρητά, επιβραβεύοντας με αυτό τον τρόπο τους συνεπείς φορολογούμενους!

Με στόχο οι πολίτες να απαιτούν πλέον αποδείξεις από επαγγελματικούς κλάδους που σήμερα φοροδιαφεύγουν, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να βάζει σε... λοταρία τις αποδείξεις αυτές. Ουσιαστικά, από τη στιγμή που θα φτάνει στα χέρια μας μια απόδειξη θα αποτελεί παράλληλα και λαχνό. Η λεγόμενη "λοταρία" θα κληρώνει μετρητά, τα οποία μπορεί να φτάνουν από 1.000 μέχρι και ίσως 10.000 ευρώ το μήνα.

Στη λοταρία που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, που σύμφωνα με το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου θα επιβραβεύει τους συνεπείς φορολογούμενους, δε θα μπαίνουν όλες οι αποδείξεις παρά μόνο συγκεκριμένες.

Αυτό σημαίνει ότι δε θα κληρώνονται αποδείξεις από συναλλαγές, όπου σημειώνεται μικρής κλίμακας έως καθόλου φοροδιαφυγή, όπως από τα super market και τα πρατήρια καυσίμων.

Από την άλλη, ο κατάλογος θα είναι μακρύς για παροχή υπηρεσιών από ελεύθερους επαγγελματίες, όπου και παρατηρείται εκτεταμένη φοροδιαφυγή, όπως γιατρούς, δικηγόρους, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, κομμωτές, αισθητικούς, λογοθεραπευτές, φυσιοθεραπευτές, λογιστές, καθηγητές που κάνουν ιδιαίτερα, φροντιστήρια, σχολές χορού, μπαρ και εστιατόρια, αλλά και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού. Επίσης, εξετάζεται να συμπεριληφθούν και οι αποδείξεις από καταστήματα λιανικής πώλησης υποδημάτων και ενδυμάτων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το μέτρο ενδέχεται να επεκταθεί αν τα έσοδα πάνε καλά ή υπάρχει περίπτωση να αυξηθεί το προς κλήρωση ποσό.

Αν και θετικά βλέπουν οι περισσότεροι πολίτες το μέτρο, ωστόσο, όπως τονίζουν μιλώντας στη "Νέα Κρήτη", μπορεί να περπατήσει για λίγο χρονικό διάστημα. Παράλληλα διερωτώνται αν ο τρόπος αποστολής των αποδείξεων αυτών που λαμβάνουμε με τις αγορές μας είναι προσιτός για όλους.

«Μέχρι χθες συγκεντρώναμε αποδείξεις σε ποσοστό 10% του δηλούμενου και φορολογούμενου ατομικού εισοδήματος και μέχρι του ποσού των 10.500 ευρώ. Αντίθετα, το 2013 η υποχρέωση συγκέντρωσης αποδείξεων ήταν στο 25% του δηλούμενου εισοδήματος.

Τώρα η κυβέρνηση προτείνει "λοταρία" για τις αποδείξεις. Δε νομίζω πως θα περπατήσει αυτή η νέα μεταρρύθμιση», αναφέρει ο κ. Σταύρος Σκουληκάρης. Ο ίδιος τονίζει πως όσοι δεν ασχολούνται με κινητά τηλέφωνα και κομπιούτερ δε θα μπορούν να μάθουν αν κερδίζουν, γιατί απλούστατα δε θα ξέρουν πώς να στέλνουν κάθε λίγο και λιγάκι αυτές τις αποδείξεις από τα ψώνια τους ή τις αγορές σε υπηρεσίες.

Το ίδιο πράγμα διερωτάται και ο κ. Δημήτρης Μαραγκουδάκης, που είναι συνταξιούχος και αναφέρει πως «η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει και τρόπους να δώσει χρήματα στους πολίτες, προκειμένου να μπορούν να αγοράζουν και να μαζεύουν στη συνέχεια τις αποδείξεις. Με τα χρήματα που παίρνουν ακόμη και οι συνταξιούχοι, μόνο ψωμί και κάποια λίγα απαραίτητα τρόφιμα, πέρα από τα φάρμακά τους, μπορούν να ψωνίζουν».

«Καλό είναι να έχουμε φορολογική συνείδηση. Καλό και το μέτρο αλλά δεν πιστεύω να καθιερωθεί. Εδώ ακόμη και η κάρτα αποδείξεων που βγήκε κάποτε έμεινε στα αζήτητα», υπογράμμισε ο κ. Γιώργος Πακιουφάκης.

«Και εάν περπατήσει η νέα μεταρρύθμιση αυτή, αυτό θα ισχύσει μόνο για λίγο διάστημα. Εξαρτάται πόσοι θα κερδίζουν για να έχει ενδιαφέρον, ενώ υπάρχει μια γκάμα ανθρώπων που δύσκολα θα μπορούσαν να ασχοληθούν», υπογραμμίζει η κ. Μαρία Λαδουκάκη, που διατηρεί πρατήριο κατεψυγμένων προϊόντων ζύμης και ζαχαροπλαστικής. Η ίδια τονίζει πως όλο αυτό γίνεται για τη μεγάλη φοροδιαφυγή που υπάρχει, ειδικά στην παροχή υπηρεσιών. Όπως λέει, την ενοχλεί αυτό, γιατί οι υπηρεσίες αυτές πληρώνονται αδρά.

«Πώς θα μετέχουν συνταξιούχοι ή άνθρωποι που δε γνωρίζουν από κινητά ή SMS και δεν μπορούν να χρησιμοποιούν κομπιούτερ;», λέει και ο κ. Γεώργιος Κοτσανάκης. Ο ίδιος πάντως συμφωνεί με ότι αυτή η πρακτική θα επιβραβεύει την καλή φορολογική συνείδηση. «Ίσως είναι καιρός να μάθουμε να ζητάμε αποδείξεις για τα πάντα που πληρώνουμε», προσθέτει.

Μέσω κινητού η συμμετοχή

Προβλέπεται, σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, ότι κάθε φορολογούμενος θα στέλνει μέσω κινητού με SMS ή μέσω μιας ηλεκτρονικής εφαρμογής στο Taxisnet τον αριθμό απόδειξης που έχει συλλέξει. Στη συνέχεια θα μπορεί να μετέχει σε κληρώσεις χρηματικών ποσών. Ο αριθμός της κάθε απόδειξης, την οποία θα αποστέλλει ο φορολογούμενος, θα μετέχει στην κλήρωση ως "λαχνός".

Οι κληρώσεις θα γίνονται κάθε μήνα και ο αριθμός των τυχερών θα είναι τουλάχιστον 4ψήφιος, με κέρδη τα οποία σε πρώτη φάση θα φτάνουν έως και τα 1.000 ευρώ. Επίσης δεν αποκλείεται να καθιερωθούν μεγαλύτερα έπαθλα έως 10.000 ευρώ ή και μια μεγάλη κλήρωση στο τέλος κάθε χρονιάς.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η πρόταση για λοταρία έρχεται στο προσκήνιο, καθώς παρόμοια πρόταση, ως κίνητρο για να ζητούν οι πολίτες αποδείξεις, είχε συζητηθεί και πριν από λίγα χρόνια, δίχως τελικά να εφαρμοστεί. «Ήδη λειτουργεί στο εξωτερικό, όπως Σλοβενία, Πορτογαλία και Μάλτα. Εκεί μπορούν οι τυχεροί φορολογούμενοι να κερδίσουν, πέρα από μετρητά, ακόμη και αυτοκίνητα», σημειώνει παράλληλα ο κ. Μιχάλης Πολυχρονάκης.

Στην Πορτογαλία, πάντως, το αντίστοιχο μοντέλο οδήγησε σε αύξηση εισπράξεων ΦΠΑ κατά 800 εκατ. μέσα σε έξι μήνες.

Τι δήλωσαν πολίτες

«Μαζεύουμε αποδείξεις. Δεν πιστεύω όμως πως θα περπατήσει. Κάποιοι πολύ δύσκολα θα μάθουν το νέο σύστημα και αν κέρδισαν».

Σταύρος Σκουληκάρης

«Και η κάρτα για τις αποδείξεις που βγήκε δεν περπάτησε. Μακάρι η νέα αυτή μεταρρύθμιση να πατάξει τα φαινόμενα φοροδιαφυγής».

Γιώργος Πακιουφάκης

«Θα πρέπει να μάθουμε να ζητάμε αποδείξεις για όλα και να έχουμε φορολογική συνείδηση. Θετικό το βλέπω το νέο μέτρο».

Γιώργος Κοτσανάκης

«Δε μαζεύονται τα χρήματα έτσι. Η κυβέρνηση να δώσει λεφτά στο λαό για να μπορεί να ψωνίζει και να δίνει αποδείξεις».

Δημήτρης Μαραγκουδάκης

«Υπάρχει μεγάλη φοροδιαφυγή, ιδίως στην παροχή υπηρεσιών. Πιστεύω η μεταρρύθμιση αυτή θα "περπατήσει" λίγο καιρό. Εξαρτάται πόσοι θα κερδίζουν».

Μαρία Λαδουκάκη

Της Ιωάννας Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News