default-image

Συναλλαγές με κάρτες και όχι με μετρητά προωθεί η κυβέρνηση

Οικονομία
Συναλλαγές με κάρτες και όχι με μετρητά προωθεί η κυβέρνηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τη λύση στο πρόβλημα που έχει να κάνει με την απώλεια εσόδων από το ΦΠΑ προσπαθεί να βρει η κυβέρνηση, που φέρεται να έχει καταλήξει σε ένα σχέδιο που θεωρεί ότι θα έχει σημαντική απόδοση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Τα Νέα", το σχέδιο θα βασίζεται στην παροχή κινήτρων στους φορολογούμενους ώστε να πληρώνουν κάθε συναλλαγή τους με "πλαστικό" χρήμα και συγκεκριμένα με χρεωστικές κάρτες, συνδεδεμένες με τους λογαριασμούς μισθοδοσίας τους ή με λογαριασμό καταθέσεων.

Για να πειστούν οι φορολογούμενοι, θα δίνονται ισχυρά κίνητρα. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το σχέδιο προβλέπει κλιμακωτή επιστροφή κεφαλαίου για κάθε συναλλαγή. Το μέτρο θα έχει μεγάλη αξία σε συναλλαγές με ελεύθερους επαγγελματίες όπως οι υδραυλικοί, οι ηλεκτρολόγοι και οι γιατροί.

Αυτοί και άλλοι επαγγελματίες, βέβαια, θα πρέπει να έχουν μηχανάκια POS, για να πληρώνονται με κάρτες. Στην κυβέρνηση αναζητούν κοινοτικά κονδύλια, ώστε να μην υπάρξει επιβάρυνση για την απόκτηση των POS.

Η αρχή σχεδιάζεται να γίνει από τη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι έτσι και αλλιώς πληρώνονται μέσω τραπεζών. Αυτοί θα αποκτήσουν χρεωστικές κάρτες με ελάχιστη χρέωση ανά συναλλαγή τα 25 λεπτά.

Στη συνέχεια το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία δύο τραπεζικών λογαριασμών για τον κάθε επαγγελματία. Στον πρώτο θα μπαίνει το καθαρό ποσό της συναλλαγής και στο δεύτερο θα μπαίνει μόνο ο ΦΠΑ.

Ο επιχειρηματίας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει τα λεφτά του από τον πρώτο λογαριασμό και από το δεύτερο θα μπορεί να αποδώσει μόνο το ΦΠΑ στο Δημόσιο ή να συμψηφίσει ΦΠΑ με άλλες συναλλαγές του.

Όπως γίνεται αντιληπτό, θα χρειαστεί επιμονή και οργανωμένη δουλειά για να προχωρήσει αυτό το σχέδιο, ωστόσο αν σκεφτούμε ότι η Ελλάδα χάνει περίπου 6,6 δισ. το χρόνο από το ΦΠΑ καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για κάτι που θα έπρεπε να γίνει χθες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News