default-image

Η Λότζια "έχασε" τις αποφάσεις για τα "λουκέτα"

Ηράκλειο
Η Λότζια "έχασε" τις αποφάσεις για τα "λουκέτα"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανεκτέλεστες αποφάσεις που… παράπεσαν σε δημοτικά συρτάρια, πιέσεις και ένα έντονο πολιτικό και επιχειρηματικό παρασκήνιο συνθέτουν το σκηνικό γύρω από την υπόθεση των "λουκέτων¨ που πότε δεν μπήκαν σε αρκετά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην πόλη του Ηρακλείου για τα οποία έχουν εκδοθεί σχετικές εντολές.

Μόλις την περασμένη Τετάρτη, το neakriti.gr είχε φέρει στο φως τις πτυχές του εκρηκτικού κλίματος που επικρατεί στη Λότζια με φόντο τη διαχείριση των συγκεκριμένων αποφάσεων, αφού από τη μία η δημοτική Αρχή δηλώνει ότι θα εφαρμόσει τη νομιμότητα χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος και από την άλλη οι επιχειρηματίες πιέζουν για να μη τους δοθεί, όπως λένε, η χαριστική βολή στα καταστήματα του κλάδου εστίασης, καφέ και μπαρ.

Ωστόσο σήμερα η δημοσιογραφική έρευνα αποκαλύπτει νέα σοβαρά στοιχεία για τη διαχείριση των αποφάσεων που εκδόθηκαν προκείμενου να σφραγιστούν επιχειρήσεις στο κέντρο, χωρίς όμως ποτέ να εκτελεστούν, αφού φαίνεται να… "χάθηκαν" (!).

Το χρονικό της "εξαφάνισης" των αποφάσεων

Στις αρχές Δεκεμβρίου του 2014 το τμήμα Υγειονομικού Ελέγχου της Περιφέρειας Κρήτης συμπληρώνει και το τελευταίο έγγραφο στον "καυτό" φάκελο, ο οποίος περιλαμβάνει 19 υποθέσεις καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος - επιχειρήσεις καφέ και εστίασης - οι οποίες οδεύουν προς σφράγιση.

Πρόκειται για επτά επιχειρήσεις - κυρίως κεντρικές καφετέριες - για τις οποίες η υπηρεσία εισηγείται οριστική ανάκληση αδειών, αφού έχουν υποτροπιάσει σε αλλεπάλληλες παρανομίες, ενώ οι υπόλοιπες περιπτώσεις καταστημάτων εντοπίστηκαν να λειτουργούν απλώς με προεγκρίσεις και όχι οριστικές άδειες, με αποτέλεσμα παρά το χρονικό διάστημα που τους δόθηκε για να τις εξασφαλίσουν να μην είναι συνεπείς.

Οι 19 εισηγήσεις αποστέλλονται για επικύρωση και εκτέλεση από το Δήμο Ηρακλείου πριν την έλευση του 2015. Σύμφωνα με τη διαδικασία ο Δήμος Ηρακλείου οφείλει να αποστείλει τις σχετικές αποφάσεις στους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες και στην Ελληνική Αστυνομία που θα συνδράμει στο έργο της σφράγισης. Όμως σχεδόν 4 μήνες μετά αποκαλύπτεται ότι κάποιες από τις αποφάσεις σφράγισης… "χάθηκαν" κάπου στο δρόμο (!). Το αποτέλεσμα είναι στο κέντρο του Ηράκλειου και σε απόσταση μόλις λίγων μέτρων κάποιες από τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις να είναι κλειστές και κάποιες άλλες να παραμένουν εν λειτουργία, ενώ όλες βρίσκονταν στον ίδιο "καυτό" φάκελο.

Αναταράξεις και παρασκήνιο

Τα πρώτα λουκέτα που μπήκαν στις αρχές της εβδομάδας αποτέλεσαν και την αφορμή για το τμήμα Υγειονομικού Ελέγχου της Περιφέρειας να αναρωτηθεί πώς είναι δυνατόν να ενημερώνει τον Δήμο Ηρακλείου για 19 σφραγίσεις και έπειτα από πολύμηνη μάλιστα καθυστέρηση να μπαίνουν επιλεκτικά λουκέτα σε κάποιες μόνο από τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη Λότζια επικρατεί αναστάτωση αφού η αρμόδια αντιδημαρχία Πολεοδομίας που έχει, για το επίμαχο διάστημα, την πολιτική ευθύνη για την εκτέλεση των αποφάσεων ανάκλησης αδειών, αδυνατεί να εξηγήσει πώς συμβαίνει να εφαρμόζονται δυο μέτρα και δυο σταθμά ανάμεσα σε επιχειρήσεις για τις οποίες προβλέπεται η ίδια ποινή, αυτή της σφράγισης.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ούτε ο εντεταλμένος σύμβουλος Μανώλης Χαιρέτης, ο οποίος κλήθηκε να αναλάβει το τελευταίο διάστημα το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, ως υποστηρικτική συνδρομή στο αντιδήμαρχο πολεοδομίας Γιάννη Αναστασάκη, είναι σε θέση να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς έχει συμβεί.

Από τη μια πλευρά η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας επικαλείται ότι έχει όλα τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία για την αποστολή των σχετικών εισηγήσεων προς το Δήμο Ηρακλείου, ο οποίος όφειλε να τις εκτελέσει, και από την άλλη η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου εμφανίζεται να δηλώνει ότι έχει παραλάβει μόνο κάποιες από αυτές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάποιες... είτε χάθηκαν, είτε παράπεσαν, είτε δεν στάλθηκαν ποτέ.

Την τρίτη εκδοχή το τμήμα Υγειονομικού Ελέγχου την απορρίπτει κατηγορηματικά και γι' αυτό έστειλε εκ νέου τον "καυτό" φάκελο επισυνάπτοντας και τα πρωτόκολλα της πρώτης αποστολής. Εφόσον η θέση της συγκεκριμένης υπηρεσίας της Περιφέρειας Κρήτης επιβεβαιωθεί πλήρως τότε προκύπτει μείζον πολιτικό ζήτημα στη Λότζια για το χειρισμό του φακέλου αφού είναι πασιφανές ότι έχει γίνει επιλεκτική εφαρμογή των αποφάσεων σφράγισης και μάλιστα σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία, προσφέροντας σε κάποιες από τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις ανοχή στην παράνομη λειτουργία τους, την ώρα που εφαρμόζεται ο "σκληρός νόμος αλλά νόμος" σε άλλες επιχειρήσεις.

Δεν αποκλείεται την ερχόμενη εβδομάδα και μετά τις σημερινές αποκαλύψεις να δρομολογηθούν εξελίξεις και να αναζητηθούν ευθύνες για το πώς "χάθηκαν" οι αποφάσεις.

Χρήστος Κώνστας, Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News