Ειδήσεις

Εποικοδομητικές oι συναντήσεις με τους Πολωνούς

Ζωηρό ενδιαφέρον για συνεργασία με επιχειρήσεις του Ηρακλείου διαφάνηκε κατά τη χθεσινή επίσκεψη επιχειρηματιών της πολωνικής Περιφέρειας του Λουμπούσκι στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.

Οι Πολωνοί επιχειρηματίες είχαν κατ' ιδίαν (Β2Β) συναντήσεις με επιχειρηματίες του Ηρακλείου που δραστηριοποιούνται στον ξενοδοχειακό τομέα καθώς και στον κλάδο τροφίμων/ποτών αναζητώντας συνεργασίες κυρίως στον τουρισμό και στην αγορά ελαιόλαδου, ελιών, μελιού, ειδών ζαχαροπλαστικής και ξενοδοχειακού εξοπλισμού.

Συνοδευόμενοι από τον εμπορικό ακόλουθο της πολωνικής Πρεσβείας στην Αθήνα κ. Miroslaw Gojdz και εκπροσώπους της Περιφέρειας του Λουμπούσκι, οι Πολωνοί επιχειρηματίες τόνισαν ότι μπορούν να αναπτυχθούν εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο περιφέρειες, καθώς τα προϊόντα που παράγουν δεν είναι ανταγωνιστικά μεταξύ τους, αντίθετα μπορούν να καλύψουν τις εκατέρωθεν ανάγκες. Επισήμαναν, δε, ότι πολλά κρητικά προϊόντα, όπως ελαιόλαδο, κρασί και τυροκομικά, είναι ήδη γνωστά στη μεγάλη πολωνική αγορά.

Κατά την υποδοχή της πολωνικής αποστολής ο α' αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου και πρόεδρος του Τμήματος Εξαγωγών κ. Μηνάς Μελισσείδης τόνισε  ότι η πολωνική αγορά παρουσιάζει ενισχυμένες δυνατότητες, με το διμερές εμπόριο Πολωνίας-Ελλάδας να έχει περίπου τριπλασιαστεί την περίοδο 2004-2011 και πρόσθεσε ότι «είναι δεδομένη η ανάγκη των τοπικών επιχειρήσεων για εξωστρέφεια, καθώς όλοι συμφωνούν ότι η διεθνοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων και η τόνωση των εξαγωγών αποτελούν μονόδρομο για την επιχειρηματικότητα».

Η επίσκεψη αποτελεί συνέχεια προηγούμενης που πραγματοποίησε η πολωνική αντιπροσωπεία στην Κρήτη τον περασμένο Σεπτέμβριο, μετά από πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης, στο πλαίσιο της προσπάθειας εισόδου των κρητικών επιχειρήσεων στην αγορά της Πολωνίας.

Σχόλια