Ειδήσεις

Ερώτηση ΚΚΕ για το ωράριο εργαζομένων στους παιδικούς

Ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό κατέθεσαν έντεκα βουλευτές του ΚΚΕ, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Ηρακλείου Μανώλης Συντυχάκης, αναφορικά με το ωράριο εργασίας που αυξήθηκε κατά δύο ώρες στους παιδικούς σταθμούς και άλλα προβλήματα των εργαζομένων σε αυτούς, όπως τις ελλείψεις στη στελέχωσή τους, την ανασφάλεια στις εργασιακές σχέσεις με το 50% του προσωπικού να είναι συμβασιούχοι, κ.ά.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν την «επαναφορά του ωραρίου για παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό, με προσδιορισμένες επιστημονικά αναλογίες παιδιών-προσωπικού», και «με διαρκή επιμόρφωση με ευθύνη του κράτους» και τη «μονιμοποίηση των συμβασιούχων, για να αποσοβηθούν», όπως αναφέρουν, «εκρηκτικά επικίνδυνες καταστάσεις στους παιδικούς σταθμούς και να ανακουφιστούν παιδιά, γονείς και εργαζόμενοι».

Αναλυτικά, το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Σύμφωνα με το άρθρο 41 του Ν.3979/2011 ενός ακόμη μνημονικού νόμου, επιβλήθηκε αύξηση δύο ωρών ημερησίως στο ωράριο εργασίας του παιδαγωγικού προσωπικού των δημοτικών παιδικών σταθμών. Το μειωμένο ωράριο που δούλευε μέχρι και πριν τρία χρόνια το παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό είχε κατακτηθεί με αγώνες και κινητοποιήσεις την δεκαετία του '80 και δεν προστάτευε στενά εργασιακά δικαίωμα και κατακτήσεις των εργαζομένων. Αφορούσε και αναντίρρητα είναι συνδεδεμένο με την καρδιά του έργου φροντίδας και παιδαγωγικής που συντελείται εκεί και έχει αποδέκτη το παιδί και την οικογένεια.

Οι παιδικοί σταθμοί είναι ο χώρος που πραγματώνεται όχι μόνο η φροντίδα για την ομαλή νοητική, σωματική ανάπτυξη βρεφών και νηπίων αλλά και χώρος αγωγής και κοινωνικοποίησης του παιδιού. Με αυτή την έννοια το προσωπικό στους παιδικούς σταθμούς, παιδαγωγικό και βοηθητικό, είναι από τις σημαντικότερες και κρίσιμες παραμέτρους για την καθαυτό λειτουργία και τους στόχους που εξυπηρετεί.

Σήμερα, εξοντωμένο ψυχικά και σωματικά, το προσωπικό τους αδυνατεί να προσφέρει παιδαγωγικό έργο και έργο φροντίδας ολοκληρωμένο στο παιδί, να στηρίξει την οικογένεια, αφού επιβαρύνεται από το εξαντλητικό ωράριο, τις μεγάλες ελλείψεις στη στελέχωσή τους χρόνια τώρα, από την ανασφάλεια των εργασιακών σχέσεων, μια και πάνω από το 50% του προσωπικού σήμερα είναι συμβασιούχοι. Το κράτος ενιαία, κεντρικά και τοπικά φορτώνει το κρίσιμο έργο της εξυπηρέτησης των αναγκών του παιδιού σε εργαζόμενους και στην οικογένεια.

Η συνεχιζόμενη επιβάρυνση και εξάντληση των εργαζομένων θέτει σε κίνδυνο τη σωματική και ψυχική ακεραιότητα κύρια των παιδιών αλλά και των ίδιων. Η στήριξη του προσωπικού με ευθύνη του κράτους με επαναφορά του ωραρίου για παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό, με προσδιορισμένες επιστημονικά αναλογίες παιδιών-προσωπικού, με διαρκή επιτέλους επιμόρφωση με ευθύνη του κράτους και η μονιμοποίηση των συμβασιούχων είναι από τα στοιχειώδη άμεσα μέτρα για να αποσοβηθούν εκρηκτικά επικίνδυνες καταστάσεις στους παιδικούς σταθμούς σήμερα και να ανακουφιστούν παιδιά, γονείς και εργαζόμενοι. Η κυβέρνηση οφείλει να παρέμβει άμεσα γνωρίζοντας ότι η μείωση στο ωράριο εργασίας του προσωπικού δεν επηρεάζει το ωράριο λειτουργίας των παιδικών σταθμών.

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

• Εάν θα καταργήσει το άρθρο 41 του Ν. 3979/2011 που προβλέπει την αύξηση του ωραρίου εργασίας των εργαζόμενων παιδαγωγών στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και θα επαναφέρει το 6ωρο για τους παιδαγωγούς και το 7:30ωρο για το βοηθητικό προσωπικό.

• Εάν θα προχωρήσει στη μονιμοποίηση των συμβασιούχων (π.χ. ΕΣΠΑ-δικαστικές αποφάσεις) και στην πρόσληψη επιπλέον μόνιμου παιδαγωγικού και βοηθητικού προσωπικού προκειμένου να καλυφτούν οι ελλείψεις στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.

Οι βουλευτές: Θανάσης Παφίλης, Χρήστος Κατσώτης, Σάκης Βαρδαλής, Λιάνα Κανέλλη, Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιώργος Λαμπρούλης, Διαμάντω Μανωλάκου, Γιώργος Μαρίνος, Νίκος Μωραΐτης, Μανώλης Συντυχάκης και Σταύρος Τάσσος».

Σχόλια