Ειδήσεις

Άρπαξαν τα μανουάλια από δυο ξωκκλήσια

Ξαναχτύπησαν οι... συλλέκτες μετάλλων. Αυτή τη φορά στο χωριό Ευαγγελισμός του Ηρακλείου. Φτερά έκαναν τα μανουάλια από δύο εξωκκλήσια, ενώ το γεγονός προκάλεσε αναστάτωση στους κατοίκους, οι οποίοι έχουν νωπή στις μνήμες τους την κλοπή χρυσαφικών πριν 2 με 3 χρόνια από τη μεγάλη εκκλησία του χωριού και συγκεκριμένα από τον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως.

Το νέο περιστατικό σημειώθηκε τα προηγούμενα 24ωρα. Συγκεκριμένα, έγινε αντιληπτό από επίτροπο της εκκλησίας, αλλά και από πιστούς που πήγαν να ανάψουν ένα κερί στη χάρη των Αγίων των εξωκκλησιών και δεν ήξεραν πού να το τοποθετήσουν, αφού τα μανουάλια είχαν... εξαφανιστεί.

Οι άγνωστοι μέχρι χθες δράστες κατάφεραν να αρπάξουν συνολικά τρία μπρούτζινα μανουάλια. Το ένα το πήραν από το εξωκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, που βρίσκεται στη βορεινή πλευρά του χωριού και τα άλλα δύο από το εξωκκλήσι του Αγίου Νεκταρίου, λίγο έξω από τον Ευαγγελισμό.

«Πριν 2 με 3 χρόνια μας έκλεψαν τα χρυσαφικά στη μεγάλη εκκλησία, στη Μεταμόρφωση, και τώρα ξαναχτύπησαν κλέφτες κι έκλεψαν τα μανουάλια από δύο εξωκκλήσια. Είναι αμαρτία και θλίβομαι βαθύτατα για τα περιστατικά αυτά. Θα πρέπει να πάρουμε όλα τα μανουάλια από τις εκκλησίες και να τα πηγαίνουμε σε αυτές μόνο όταν θα γιορτάζουν οι Άγιοι. Σε αυτή την απόφαση μπορούμε τελικά να καταλήξουμε μετά και τα τελευταία κρούσματα, που δείχνουν μεγάλη θρασύτητα κάποιων ανθρώπων, οι οποίοι δε σέβονται και δεν έχουν ιερά και όσια, όπως δείχνουν οι πράξεις τους», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο εφημέριος του Ευαγγελισμού πατήρ Νικόλαος Μαραγκάκης, φανερά δυσαρεστημένος από τα περιστατικά. Όπως παράλληλα είπε μιλώντας στη "Νέα Κρήτη", μετά από προσεκτικό έλεγχο διαπίστωσαν πως οι κλοπές είχαν να κάνουν τελικά μόνο με τα μανουάλια, ενώ δε σημειώθηκαν φθορές στα δύο... στοχευμένα εξωκκλήσια, μιας και οι πόρτες τους είναι πάντα ανοικτές για τους πιστούς και οι κλέφτες δε χρειάστηκε να τις παραβιάσουν.

Για τα δύο περιστατικά ενημερώθηκε η Αστυνομία του Καστελίου, ενώ στα δύο εξωκκλήσια, όπως μας είπε ο εφημέριος, βρέθηκε η Σήμανση για αποτυπώματα.

Αξίζει να τονιστεί, όπως ανέφεραν κάτοικοι του χωριού, πως μια γυναίκα, που διαμένει στο Ηράκλειο κι επισκέπτεται τον πατέρα της στον Ευαγγελισμό, τη στιγμή που πήγε να ανάψει κερί στον Άγιο Γεώργιο συνάντησε ένα αυτοκίνητο στην περιοχή. Της φάνηκε παράξενο να βρίσκεται εκεί, μιας και δε φαινόταν να ήταν από τα μέρη τους. Η ίδια πάντως συγκράτησε τον αριθμό της πινακίδας του οχήματος και αναμένεται να τον δώσει στην Αστυνομία, μήπως και διαλευκανθεί η υπόθεση με τις κλοπές, που δε λένε να εκλείψουν.

Πήγαν να κλέψουν αντλιοστάσιο

Στο μεταξύ, όπως αναφέρουν κάτοικοι του χωριού, το ίδιο χρονικό διάστημα σημειώθηκε και μια απόπειρα κλοπής, περίπου 300 μέτρα έξω από τον Ευαγγελισμό. Στόχος αυτή τη φορά ένα ιδιωτικό αντλιοστάσιο. Άγνωστοι έσπασαν την πόρτα και το παράθυρό του, προκειμένου να αρπάξουν πιθανότατα τη μηχανή που βγάζει νερό - αφού δεν υπήρχε κάτι άλλο - η οποία όμως ήταν βιδωμένη. Τη σπασμένη πόρτα και το παράθυρο αντιλήφθηκε κάτοικος του χωριού τη στιγμή που περνούσε με το τρακτέρ του από την περιοχή, ο οποίος και μετέφερε την είδηση στο καφενείο.

Όπως τόνισε ο κ. Μηνάς Ανδρεαδάκης από τον Ευαγγελισμό, τις παράνομες αυτές ενέργειες για άλλη μια φορά καταδικάζουν οι κάτοικοι του χωριού. «Είναι κρίμα και άδικο να γίνονται οι εκκλησίες αλλά και η περιουσία του καθενός βορά στους κλέφτες», υπογράμμισε. Πάντως οι κλοπές το μόνο σίγουρο είναι πως μονοπώλησαν τις τελευταίες ημέρες τις συζητήσεις στα καφενεία, όπως αναφέρει ο κ. Χαρίδημος Δαργάκης από τον Ευαγγελισμό, που διατηρεί καφενείο στο χωριό. Μάλιστα σημείωσε πως θα πρέπει να παρθούν δραστικά μέτρα για την αποφυγή τέτοιων περιστατικών.

Ιωάννα Βλαχάκη

Σχόλια