Ειδήσεις

Επί 20 χρόνια εξαπατούσε το Δημόσιο εργολάβος-"φαντομάς"

Ένας... πραγματικός "φαντομάς" κατάφερε να εξαπατήσει κάθε δημόσια υπηρεσία στην Κρήτη και να αφήσει εκτεθειμένες τις Αρχές ασφάλειας που του έδωσαν ακόμη και άδεια για όπλο, παρά το γεγονός πως έζησε τα τελευταία 20 χρόνια στο νησί με... πλαστά στοιχεία.

Τον 36χρονο Αλβανό τον ήξεραν "και οι πέτρες" στο Ηράκλειο ως επιχειρηματία, καθώς ήταν γερά δικτυωμένος με οργανισμούς, υπηρεσίες και τοπικούς παράγοντες. Πιάστηκε στη φάκα όταν η Ασφάλεια του Λιμεναρχείου Ηρακλείου αποφάσισε να ανοίξει το φάκελό του, διαπιστώνοντας πως η ζωή και η δράση του ήταν στημένη πάνω σε πλαστογραφίες. Το λάθος που τον πρόδωσε ήταν η απληστία, καθώς πριν από περίπου δύο χρόνια το μικρός σκάφος που είχε αγοράσει ναυάγησε ανοικτά των Ληνοπεραμάτων και ο ίδιος εισέπραξε αργότερα ακόμη και αποζημίωση.

Η γραφειοκρατία σε αυτές τις περιπτώσεις αποτελεί εμπόδιο, ωστόσο οι αξιωματικοί της υπηρεσίας είχαν υπομονή, περιμένοντας απαντήσεις από τις αλβανικές Αρχές μέσω της Ιντερπόλ. Η διασταύρωση και μόνο των στοιχείων του διαβατηρίου που είχε προσκομίσει στις λιμενικές Αρχές στάθηκε αρκετή για το ντόμινο των αποκαλύψεων, που, όπως φαίνεται, προκάλεσαν αμηχανία.  

«Για το ελληνικό κράτος ο άνθρωπος αυτός, με τις πέντε διαφορετικές επαγγελματικές ιδιότητες, είναι άγνωστος», εξηγεί ο υπολιμενάρχης Ηρακλείου κ. Βασίλης Βερικοκίδης. Ο "φαντομάς" στα 20 χρόνια που έζησε στην Κρήτη απέκτησε και δύο παιδιά, τα οποία δήλωσε στο Ληξιαρχείο με άλλο όνομα από εκείνο που χρησιμοποιούσε. Και πάλι, όμως, χωρίς κανείς να το πάρει χαμπάρι.

Με πλαστό διαβατήριο κατάφερε μεταξύ πολλών άλλων να ανοίξει μπαρ στην Αμμουδάρα, κατασκευαστική εταιρεία, να δραστηριοποιηθεί σε λιμενικά και δημόσια έργα, όσο και στην εκμετάλλευση παραλιών. Να πάρει δίπλωμα για να οδηγεί "νόμιμα" το πολυτελέστατο τζιπ Μερσεντές που είχε αποκτήσει, να εκδώσει άδεια κυνηγητικού όπλου αλλά και χειρισμού ταχύπλοου.

Ο 36χρονος ξεκίνησε την "καριέρα" του ως ο άνθρωπος με τα χίλια πρόσωπα, αποκτώντας ΑΦΜ, βιβλιάρια υγείας και κάθε είδους έγγραφα απαραίτητα για τη λειτουργία των εταιρειών του. Όλα βασισμένα στο πλαστό διαβατήριο, το οποίο καμία υπηρεσία δεν έκρινε απαραίτητο να διαπιστώσει αν ήταν γνήσιο.

Στην κατοχή του βρέθηκαν το αρχικό πλαστό διαβατήριο, ένα πιο καινούργιο, με το οποίο είχε σκοπό να το αντικαταστήσει καθώς έληγε η ισχύς του, και ένα τρίτο με τη χρήση του οποίου έχει δηλώσει μόνο τη γέννηση των παιδιών του στο Ληξιαρχείο. Ωστόσο, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, φαίνεται να είναι και αυτό πλαστογραφημένο.

Η έρευνα της Ασφάλειας του Λιμεναρχείου Ηρακλείου στρέφεται και στο ενδεχόμενο να έχει χρησιμοποιηθεί ως "αχυράνθρωπος" για το "ξέπλυμα βρόμικου χρήματος", για το λόγο αυτό έχει ζητηθεί το άνοιγμα των λογαριασμών που αντιστοιχούν στα 8 βιβλιάρια καταθέσεων που βρέθηκαν το σπίτι του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 36χρονος τα προηγούμενα χρόνια είχε δραστηριοποιηθεί έντονα και σε συναλλαγές με επιταγές. Ο ίδιος φέρεται να ισχυρίζεται πως ήρθε στην Ελλάδα όταν ήταν 15 ετών και δεν είχε δικαίωμα να αποκτήσει κανονικό διαβατήριο. Με τα χρήματα που έβγαζε προμηθεύτηκε το αρχικό διαβατήριο, χωρίς έκτοτε να μπορέσει να αποχωριστεί την ψεύτικη "ταυτότητά" του.

Έλλη Κοκάλη

Σχόλια