Ειδήσεις

Δωρεάν σπιρομετρήσεις στη Χερσόνησο

Δωρεάν σπιρομετρήσεις πρόκειται να υλοποιήσει το Γραφείο Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Χερσονήσου, σε συνεργασία με ειδικούς πνευμονολόγους, στις αρχές Απριλίου, με σκοπό τον προληπτικό έλεγχο αναπνευστικής λειτουργίας των πολιτών.

Ο δωρεάν έλεγχος θα γίνει την Παρασκευή 3 Απριλίου, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του καταστήματος Δημοτικής Κοινότητας Μαλίων, από τις 9:00 έως τις 14:00.

Οι εξετάσεις απευθύνονται κυρίως σε πολίτες άνω των 40 ετών και ιδιαίτερα σε καπνιστές ή πρώην καπνιστές.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «όσοι ενδιαφέρονται θα χρειαστεί να κρατούν μαζί το βιβλιάριο υγείας τους (εάν διαθέτουν).

Όταν ένας καπνιστής ή καπνίστρια παρουσιάσει ένα ή περισσότερα συμπτώματα η βασική εξέταση που πρέπει να κάνει είναι η σπιρομέτρηση. Η εξέταση μετράει την ποσότητα του αέρα που βγαίνει από τους πνεύμονες και τη ροή, δηλαδή την ταχύτητα με την οποία βγαίνει ο αέρας κατά την εκπνοή. Οι έλεγχοι μέσω σπιρομέτρησης γίνονται στο πλαίσιο πρόληψης παθήσεων όπως είναι η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (Χ.Α.Π.), που αποτελεί χρόνια νόσο με σοβαρότατες επιπλοκές. Μάλιστα, η επίπτωση της νόσου αυξάνεται ταχέως, κυρίως λόγω του καπνίσματος.

Σε πολλές περιοχές της χώρας η πρόσβαση στη βασική εξέταση για τον έλεγχο της πνευμονικής λειτουργίας, τη διάγνωση και σταδιοποίηση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας με σπιρομέτρηση είναι περιορισμένη ή και ανύπαρκτη».

Σχόλια