default-image

Παρέμβαση για την αναγόρευση Ρίχτερ από το Πανεπιστήμιο

Κρήτη
Παρέμβαση για την αναγόρευση Ρίχτερ από το Πανεπιστήμιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην εν κρυπτώ αναγόρευση του Χάινς Ρίχτερ ως επίτιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, που είχε προκαλέσει σάλο σε τοπικό αλλά και κεντρικό επίπεδο, επανέρχεται ο Λευτέρης Αυγενάκης. Με παρέμβασή του προς το υπουργείο Παιδείας ζητά να μάθει αν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες για την αναγόρευση και αν διαπιστώνονται ευθύνες για διασυρμό του Πανεπιστημίου.

«Το τελευταίο διάστημα έχει κλονίσει την κοινωνία της Κρήτης μια απαράδεκτη ενέργεια από τη διοίκηση του Πανεπιστημίου Κρήτης, και πρόκειται για την αναγόρευση του Γερμανού καθηγητή κ. Ρίχτερ ως επίτιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης στις 20/11, ενέργεια η οποία προσβάλλει την ιστορία μας, αποδεχόμενη την παραχάραξη και παραποίησή της, καθώς και την τιμή όσων θυσιάστηκαν για την πατρίδα μας.

Ο καθηγητής Ρίχτερ με το επίμαχο βιβλίο του ("Επιχείρηση Ερμής: Η κατάκτηση της νήσου Κρήτης το Μάιο 1941") προχωρά σε μια αναθεώρηση της ιστορίας του τόπου με τους κατακτητές της. Είναι τόσο απαράδεκτη η σύνδεση της κτηνωδίας του επιτιθέμενου και του κατακτητή με την οργή του αμυνόμενου που ο ιστορικός εδώ χάνει τη συμπάθεια κάθε στοιχειωδώς αντικειμενικού αναγνώστη. Πόσω μάλλον του Έλληνα, πόσω μάλλον του Κρητικού», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Αυγενάκης και καταλήγει: «Ουδείς εμπόδισε - και ουδείς θα εμποδίσει στο μέλλον - τον Καθηγητή κ. Ρίχτερ να αναπτύξει τις απόψεις του. Η ανακήρυξη όμως σε επίτιμο διδάκτορα, αυτή η εξαιρετική τιμή, που συνδέει διά βίου το ίδρυμα με τον κατ' εξαίρεση έτσι τιμώμενο, αποτελεί κάτι εντελώς διαφορετικό»...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News