Ειδήσεις

"Φρένο" στο ξεπούλημα των περιφερειακών αεροδρομίων

Να βάλει "φρένο" στην προωθούμενη ιδιωτικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, ανάμεσά τους και αυτό των Χανίων, καλούν τον ίδιο τον πρωθυπουργό 161 θεσμικοί φορείς απ' όλη τη χώρα. Στο σχετικό διάβημα διαμαρτυρίας ενάντια στο σχεδιασμό παραχώρησης των αεροδρομίων πρωτοστατεί η Κρήτη, αφού στο κίνημα αυτό αντίδρασης των 161 φορέων συμμετέχουν 29 φορείς της δυτικής Κρήτης...

Οι εκπρόσωποι των φορέων έδωσαν στη δημοσιότητα την επιστολή την οποία απέστειλαν από κοινού στους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες και στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα. Μια επιστολή-έκκληση ουσιαστικά προς τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να μην εκποιηθούν τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, για τα οποία, στο πλαίσιο του σχετικού διεθνούς διαγωνισμού που είχε προκηρυχθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, αναδείχτηκε προσωρινός ανάδοχος το επενδυτικό σχήμα, με επικεφαλής τη γερμανική εταιρεία Fraport.

«Δεδομένης της σημερινής οικονομικής και κοινωνικής κρίσης στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα, που είναι απόρροια της άδικης και αντιλαϊκής δημοσιονομικής πολιτικής που ασκούν οι μηχανισμοί της Ε.Ε. σε συνεργασία με τους εγχώριους εκφραστές του νεοφιλελεύθερου πολιτικοοικονομικού δόγματος, θεωρούμε άκρως επιζήμιες για την ελληνική Πολιτεία και τις επιμέρους τοπικές μικροοικονομίες τις δρομολογούμενες αποκρατικοποιήσεις των περιφερειακών κρατικών αερολιμένων.

Οι περισσότεροι κρατικοί αερολιμένες βρίσκονται στις νησιωτικές περιφέρειες της Ελλάδας (των Ιονίων Νήσων, της Κρήτης, της Δωδεκανήσου, του Αιγαίου), γεγονός που τους καθιστά άκρως αναγκαίους για την ενδοπεριφερειακή κοινωνική συνοχή, την αναπτυξιακή προοπτική των νησιών και την εθνική ασφάλεια. Είναι απόλυτα κερδοφόρες και βιώσιμες επιχειρήσεις υπό δημόσιο έλεγχο και διοίκηση, ενισχύουν σημαντικά τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν επιβαρύνουν τον Έλληνα φορολογούμενο και έχουν άμεσες δυνατότητες αύξησης της αποδοτικότητας-κερδοφορίας τους.

Επιπρόσθετα, θεωρούμε επιζήμια για την οικονομική εξέλιξη της χώρας τη δημιουργία ιδιωτικού μονοπωλίου στον τομέα των αερομεταφορών», αναφέρουν στην επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό οι 161 φορείς και καταλήγουν: «Τονίζουμε ότι η δρομολογούμενη αποκρατικοποίηση είναι αντικείμενη στο Σύνταγμα της Ελλάδας. Τα αεροδρόμια ανήκουν στα ιδιόχρηστα πράγματα και η μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ των δικαιωμάτων χρήσης, διοίκησης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης, με σαφή προοπτική την παραχώρηση της κυριότητας, υποκρύπτει απαγορευμένη εμπράγματη διάθεση δημόσιας περιουσίας.

Θεωρούμε θεσμική και ηθική υποχρέωσή μας να υπερασπιστούμε τη δημόσια περιουσία του ελληνικού κράτους. Ζητούμε να ακυρωθούν άμεσα οι δρομολογούμενες αποκρατικοποιήσεις των περιφερειακών κρατικών αερολιμένων και επιφυλασσόμαστε να ασκήσουμε κάθε νόμιμο δικαίωμα ως Έλληνες πολίτες για το σκοπό αυτό».

Οι 29 φορείς από την Κρήτη

Από πλευράς δυτικής Κρήτης την επιστολή συνυπογράφουν 29 θεσμικοί φορείς και συγκεκριμένα:

- Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.

- Δήμος Χανίων.

- Δήμος Αποκορώνου.

- Δήμος Καντάνου-Σελίνου.

- Δήμος Κισσάμου.

- Δήμος Πλατανιά.

- Δήμος Σφακίων.

- Δήμος Γαύδου.

- Σύλλογος Υπαλλήλων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας Χανίων.

- Εργατικό Κέντρο Χανίων.

- Δικηγορικός Σύλλογος Ν. Χανίων.

- Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/Τμήμα Δυτ. Κρήτης.

- Εμπορικό Επιμελητήριο Χανίων.

- Οικονομικό Επιμελητήριο Δυτ. Κρήτης.

- Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Χανίων.

- Εμπορικός Σύλλογος Χανίων.

- Ένωση Ξενοδόχων Ν. Χανίων.

- Ομοσπονδία Ενοικιαζόμενων Δωματίων-Διαμερισμάτων Ν. Χανίων "ΑΠΤΕΡΑ".

- Ένωση Τουριστικών Καταλυμάτων Ν. Χανίων.

- Σύνδεσμος Τουριστικών Γραφείων Δυτ. Κρήτης.

- Αστικό ΚΤΕΛ Χανίων.

- Υπεραστικό ΚΤΕΛ Χανίων-Ρεθύμνης.

- Σύνδεσμος Ιδιοκτητών ΤΑΧΙ Χανίων.

- Σύλλογος Τουριστικών Λεωφορείων Ν. Χανίων.

- Σύλλογος Καταστηματαρχών-Επιχειρηματιών Πλατανιά "Ο Ιάρδανος".

- Ένωση Βενζινοπωλών Ν. Χανίων.

- Σύλλογος Εστίασης Χανίων.

- Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Διανομής Τροφίμων και Ποτών Ν. Χανίων.

- Σύλλογος Λογιστών Ν. Χανίων.

Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια