default-image

"Δεν άπλωσα ποτέ χέρι στην κοπέλα μου"

Κρήτη
"Δεν άπλωσα ποτέ χέρι στην κοπέλα μου"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Σας διαβεβαιώνω ότι ουδέποτε άπλωσα χέρι στην κοπέλα μου, ούτε υπήρξα βίαιος μαζί της», είπε χθες, κλαίγοντας γοερά, ο Βρετανός κατηγορούμενος για την υπόθεση του θανάτου νεαρής Βρετανίδας, που έχασε τη ζωή της το 2010 μετά από τραυματική ρήξη παγκρέατος, που υπέστη στα Μάλια.

Η υπόθεση αναβίωσε χθες στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης στο Ηράκλειο, που την εκδίκασε σε δεύτερο βαθμό.  

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου ο συμπατριώτης και σύντροφος της νεκρής κοπέλας από τη Βρετανία, που ήρθε στο δικαστήριο με την κατηγορία της θανατηφόρας σωματικής βλάβης. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, για περίπου 5 ημέρες η κοπέλα αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας, με την κατάστασή της να επιδεινώνεται σταδιακά. Όταν πια μεταφέρθηκε στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηράκλειου και ενώ υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, κατέληξε στις 17 Μαΐου του 2010.

Χθες, μετά από μια άκρως αναλυτική εξέταση της υπόθεσης, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης έκρινε τον κατηγορούμενο ένοχο, όμως μείωσε την ποινή κατά 5 χρόνια και έτσι του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τριών ετών με αναστολή.

Η υπεράσπιση του κατηγορουμένου εξαρχής υποστήριζε ότι ο φίλος της δεν τη χτύπησε ποτέ, αλλά ότι η ίδια έπεσε και χτύπησε άσχημα όταν έβγαινε από μπαρ στα Μάλια και αφού παραπάτησε. Πρωτόδικα ο κατηγορούμενος είχε καταδικαστεί σε 8 χρόνια φυλάκισης, με την έφεση όμως να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα.

Έτσι ο Βρετανός, που είχε προφυλακιστεί και παρέμενε κρατούμενος στις φυλακές Νεάπολης, επέστρεψε στη Βρετανία.

Η δίκη, που ξεκίνησε προχθές με την κατάθεση της μητέρας του θύματος, διεκόπη για χθες και συνεχίστηκε με καταθέσεις μαρτύρων, ανάμεσά τους με αυτές της ιατροδικαστού Ελπίδας Σπανουδάκη, που το 2010 εξέτασε τη σορό, αλλά και ιατροδικαστών τεχνικών συμβούλων της πλευράς του κατηγορουμένου.

Στο δικαστήριο βρέθηκε και μια κοπέλα από τη Βρετανία, που στα Μάλια έμενε απέναντι από το δωμάτιο της 22χρονης που έφυγε από τη ζωή. Όπως είπε, είχαν βγει, είχαν πιει και την επομένη η άτυχη Τσέλσι ήταν πολύ αδιάθετη. Ανησύχησε, όπως ανέφερε, γιατί τα μάτια της ήταν περίεργα και πήγε να τη ρωτήσει εάν είναι καλά.

«Την έβλεπα κάθε μέρα. Παραπονέθηκε για τυμπανισμό στην κοιλιά και ότι δεν μπορούσε να πάει τουαλέτα. Η ίδια το απέδιδε στο χανγκ όβερ λόγω των ποτών που έπιναν».

Άλλη μάρτυρας Βρετανίδα είπε πως την είδε να πέφτει. «Βγαίνοντας από το μπαρ παίζαμε ένα παιχνίδι. Όλοι πέφταμε κάτω και ξανασηκωνόμασταν», είπε.

Κατά την αποδεικτική διαδικασία, κατέθεσε και ιατροδικαστής που προσέλαβε η οικογένεια του κατηγορούμενου. Σύμφωνα με αυτόν, ο θάνατος επήλθε από βλάβη στην κεφαλή παγκρέατος, που δημιούργησε περιτονίτιδα, απότοκο ρήξης παγκρέατος. Η ρήξη προήλθε ως αποτέλεσμα πλήξεως με αμβλύ αντικείμενο, πρόσκρουση σε αντικείμενο στην πρόσθια κοιλιακή χώρα.

«Αν είχε πάει εγκαίρως στο νοσοκομείο, θα είχε σωθεί. Όταν πήγε ήταν ήδη πολύ αργά», ανέφερε ερωτηθείς από το δικαστήριο ο Βρετανός ειδικός που κατέθεσε.

Το δικαστήριο στάθηκε αρκετά στις ιατροδικαστές γνωματεύσεις για να μάθει τι ακριβώς συνέβη στη νεαρή κοπέλα, που πήγε στο νοσοκομείο πια με ίκτερο μέρες μετά τον τραυματισμό.

Ο χειρουργός του Βενιζελείου, τότε, είδε σημάδια που τον οδήγησαν να καλέσει την Αστυνομία. Η κατάθεσή του αναγνώστηκε καθώς δε βρίσκεται πλέον στη ζωή.

Ωστόσο, σύμφωνα με την κρατική ιατροδικαστή Ελπίδα Σπανουδάκη, η σορός της κοπέλας έφερε βίαιες εκχυμώσεις, με τοξοειδή σχήμα στο πρόσθιο κοιλιακό τμήμα, θλαστική κάκωση που σίγουρα δεν έχει προκληθεί από πτώση εξ ιδίου ύψους. Το σχήμα τους αντιστοιχεί σε κάκωση από αμβλύ όργανο, με αποτέλεσμα κακώσεις εσωτερικών οργάνων και παγκρέατος και τη χολική περιτονίτιδα.

«Την αγαπούσα»

Κλαίγοντας γοερά, ο Βρετανός κατηγορούμενος ανέφερε πως τα τελευταία χρόνια έχει περάσει μια πραγματική κόλαση και πως έχει κάνει ό,τι ήταν δυνατό για να "καθαρίσει" το όνομά του.

«Σας διαβεβαιώνω ότι ουδέποτε άπλωσα χέρι στην κοπέλα μου, ούτε υπήρξα βίαιος μαζί της». Συμπλήρωσε πως έκανε ό,τι μπορούσε για να την πείσει να πάει στο νοσοκομείο, αλλά ήταν αδύνατο. «Μόνο την αγαπούσα. Ούτε εγώ ήμουν γιατρός, ούτε και εκείνη για να αντιληφθούμε τη σοβαρότητα της κατάστασής της. Τη μια μέρα ήταν λίγο καλύτερα, την άλλη χειροτέρευε».

Κατά την απολογία του είπε ακόμη πως ήταν σε διακοπές και δεν έπιναν περισσότερο απ' όσους βρίσκονταν σε αντίστοιχες διακοπές και πως περνούσαν καλά. «Μεθούσαμε, αλλά ήταν καλό μεθύσι. Απολαμβάναμε ο ένας τη συντροφιά του άλλου. Όλα δείχνουν πως πρόκειται για πτώση».

Ο Βρετανός, αρνούμενος κατηγορηματικά την κατηγορία, επανέλαβε με δάκρυα στα μάτια και με τρεμάμενη φωνή πως δε χτύπησε ποτέ την κοπέλα, αλλά δε γνωρίζει όμως αν έπραξε κάτι τέτοιο κάποιο άλλο άτομο.

«Ξέρω μόνο ότι δεν το έκανα εγώ!», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε πως προσέβλεπε σε ένα όμορφο μέλλον με τη Βρετανίδα και νιώθει ένοχος μόνο γιατί δεν την ανάγκασα να πάει στο νοσοκομείο.

Στο δικαστήριο βρέθηκαν συγγενείς τόσο του θύματος όσο και του κατηγορουμένου, που με αγωνία περίμεναν το αποτέλεσμα.

Μαρία Μαυρομάτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News