Ειδήσεις

Ανοιχτό το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων

«Νομίζω ότι πρέπει να προχωρήσουμε», είπε αναφερόμενος στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων ο καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Στέλιος Περράκης, μιλώντας στο Ράδιο 98,4 και στον Γιώργο Σαχίνη, επισημαίνοντας παράλληλα τους λεπτούς και επίμονους χειρισμούς που θα πρέπει να γίνουν από την ελληνική κυβέρνηση.

«Το επόμενο σωστό βήμα είναι η υποβολή από την Ελλάδα μιας σωστά μελετημένης ρηματικής διακοίνωσης σχετικής με το θέμα της γερμανικής κυβέρνησης», τόνισε. Και αποκάλεσε «αστεία, το λιγότερο» την απάντηση και την επιχειρηματολογία της γερμανικής πλευράς. Υπενθυμίζοντας πως τα περιθώρια δικαίωσης είναι μεγάλα, υπογράμμισε ότι «καμία παραγραφή ή παραίτηση των ελληνικών διεκδικήσεων δεν υπάρχει και ο γερμανικός νομικισμός ότι η υπόθεση έκλεισε με τη διάσκεψη του Λονδίνου το 1953 σημαίνει το ακριβώς αντίθετο».

Ωστόσο, απαντώντας αν θεωρεί ότι από την προηγούμενη Τρίτη έχει γίνει ένα βήμα μπροστά, είπε «σαφώς και είμαστε σε μια καινούργια φάση, μιας μακράς διαδικασίας. Έχω πει όμως ότι ο αγώνας της διεκδίκησης είναι μακρύς. Και επομένως πρέπει κανείς, εκτός από σύστημα, να έχει υπομονή και επιμονή. Η επανασύσταση της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τις επανορθώσεις στο Κοινοβούλιο, όπως έγινε με ομοθυμία, δείχνει ότι υπάρχει μια επιθυμία να στηριχθούν οι προσπάθειες προκειμένου να προχωρήσουμε στη διεκδίκηση. Και συμπίπτει με μια σειρά διαδικασιών που έγιναν πέρα από τα φώτα της δημοσιότητας και των εκθέσεων που ετοίμασαν πολύ σοβαρά στελέχη της ελληνικής διοίκησης. Όπως η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που οδήγησε σε ένα μυστικό πόρισμα. Ωστόσο, αποφεύγω να είμαι απ' αυτούς που συζητάνε για αριθμούς. Και αναφέρομαι στα όσα ακούγονται σχετικά με τις γερμανικές επανορθώσεις.

Η Γερμάνια μεταφράζει την όλη κίνηση κακόπιστα, βέβαια, σαν μια προσπάθεια συμψηφισμού του χρέους μας και των επανορθώσεων. Πράγμα που αδικεί πάρα πολύ την όλη ιστορία. Και όλη την ηθική βάση του ζητήματος. Και την πίκρα των θυμάτων αυτών που περιμένουν μια δικαίωση. Το να μην υπάρχει μια συγκεκριμένη αποτίμηση από αρμόδιους είναι κάτι που δε βοηθάει. Έχω όμως να πω ότι, μετά την αντίδραση της Γερμανίας και ιδίως του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος έχει ανοίξει ευθεία αντιπαράθεση με την ελληνική πλευρά, το να γίνει διάβημα είναι μια εξαιρετική κίνηση. Διότι δείχνει ότι το ελληνικό υπουργείο Εσωτερικών δεν καθυστερεί. Γι' αυτό και η επόμενη κίνησή μας θα πρέπει να είναι τυπικού χαρακτήρα. Που θα καλούμε τη Γερμανία να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για το δάνειο και για τις επανορθώσεις», είπε ο κ. Περράκης επισημαίνοντας ότι «αυτό που χρειάζεται την παρούσα στιγμή, πέρα από την πολιτική βούληση, είναι πια να γίνει το βήμα».

Ερωτώμενος αν εννοεί να γίνει μια ρηματική διακοίνωση στα πρότυπα του 1995, ο κ. Περράκης απάντησε «ακριβώς, αλλά πολύ πιο εμπλουτισμένη. Με πολύ περισσότερα στοιχεία, τα οποία έχουν προκύψει και από τη δική μας εσωτερική διαδικασία αλλά και από τις γενικότερες εξελίξεις. Όπως το αποτέλεσμα της Χάγης, την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, που λέει ότι η Γερμανία θα πρέπει να έλθει σε συζητήσεις με την Ιταλία, ώστε να αποζημιωθούν τα θύματα της γερμανικής θηριωδίας στην Ιταλία κ.λπ.».

Σε ερώτηση αν θεωρεί την τωρινή περίοδο κατάλληλη για να γίνει ένα τέτοιο βήμα, τόνισε ότι «πολλοί θεωρούν πως, όταν έχεις πάνω στο τραπέζι πολλά ζητήματα, και ένα υψίστης εθνικής σημασίας διακύβευμα, προκειμένου να μην έχουμε οικονομικές συνέπειες στη χώρα μας, τίθεται ζήτημα για το πότε θα γίνει αυτό το βήμα. Από την άλλη όμως, η συζήτηση για την κατάλληλη στιγμή δεν έχει ποτέ μια ικανοποιητική απάντηση».

Λάθος τακτική... «Περίμενα πιο σθεναρή διεκδίκηση»

Απαντώντας τώρα στις δηλώσεις της Γερμανίας πως όλα αυτά τα ζητήματα έχουν κλείσει το 1953, ο κ. Περράκης είπε χαρακτηριστικά πως «αυτά είναι αστεία πράγματα. Τα 1953 υπήρξε η συμφωνία του Λονδίνου αναφορικά με τα εξωτερικά χρέη της Γερμανίας, που ανέπεμψε για το μέλλον και τελικά για το 1990 τη συζήτηση για τις επανορθώσεις. Εγώ όμως ακόμα και εκείνη την περίοδο θα ήθελα μια πιο σθεναρή διεκδίκηση από την Ελλάδα. Οι Γερμανοί πετάνε ορισμένα νομικοφανή πράγματα που νομίζει κανείς ότι θεμελιώνουν ένα επιχείρημα. Όμως δεν είναι πάντα έτσι».

Εν κατακλείδι, σχετικά με το αν είναι σωστό ή λάθος να διεκδικούμε πολλά ζητήματα μαζί, στην παρούσα φάση τουλάχιστον, ο κ. Περράκης υπογράμμισε πως είναι λάθος η τακτική που θέλει να βλέπει πιο εύκολη τη διεκδίκηση στο δάνειο. Επισήμανε ωστόσο πως εκείνος μένει στη γραμμή που η ελληνική δημοκρατία χάραξε από το 1995 στη ρηματική ανακοίνωση. Όπου και, όπως είπε, τέθηκε το θέμα των επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου, και καλέσαμε τη Γερμανία να συζητήσουμε αυτά τα θέματα.

Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια