default-image

Σταυροδρόμι μεταναστών η Κρήτη

Κρήτη
Σταυροδρόμι μεταναστών η Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την ώρα που η Ελλάδα χτυπά την πόρτα της Ε.Ε., ζητώντας στήριξη και χρηματοδοτήσεις για τη δημιουργία δομών φιλοξενίας των παράτυπων μεταναστών, ο χάρτης της παράνομης μετανάστευσης στην Κρήτη αποδεικνύει πως το νησί αποτελεί μόνιμο σταυροδρόμι για τη διακίνηση χιλιάδων ανθρώπων από χώρες της Ασίας και της Αφρικής προς την Ευρώπη. Την τελευταία τριετία έχουν συλληφθεί πάνω από οκτώ χιλιάδες παράτυποι μετανάστες, ενώ όσοι βρίσκονται στο νησί χωρίς να έχουν εντοπιστεί από τις αρχές είναι πολλαπλάσιοι.  

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΟΗΕ, 165.000 άνθρωποι διέσχισαν παράνομα τη Μεσόγειο μέσα στο 2014, έναντι των 60.000 μεταναστών που είχαν εντοπιστεί το 2013. Το κύμα των παράτυπων μεταναστών που δέχτηκε η Ελλάδα αυξήθηκε κατά το 223,22%. Η εκρηκτική αύξηση των μεταναστευτικών ροών που δέχεται η χώρα και η αδυναμία διαχείρισης της κατάστασης που διαμορφώνεται βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο της συζήτησης που διεξάγεται στις Βρυξέλλες, όπου η Ελλάδα ζητά στήριξη και χρηματοδοτήσεις για τη δημιουργία δομών φιλοξενίας των παράτυπων μεταναστών.

Η Κρήτη, παρά το γεγονός πως δε διαθέτει καμία δομή υποδοχής και φιλοξενίας, δέχεται ανάλογη πίεση η οποία εντάθηκε σημαντικά το τελευταίο έτος, όπως δείχνουν οι αριθμοί των συλλήψεων, με βάση τα στοιχεία που μας παρείχε η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης. Το 2012 συνελήφθησαν 2.783 αλλοδαποί, ενώ το επόμενο έτος δεν ξεπέρασαν τις 2.256, παρουσιάζοντας σημαντική μείωση κατά 18,9%. Ωστόσο, η κάμψη αποδείχτηκε συγκυριακή, καθώς μέσα στο 2014 οι συλληφθέντες για παράνομη είσοδο στη χώρα έφτασαν τις 3.456, καταγράφοντας ιλιγγιώδη αύξηση κατά 53,1%. Συνολικά μέσα σε αυτή την τριετία συνελήφθησαν 8.495 μετανάστες, αριθμός ενδεικτικός και μόνο για τον πραγματικό αριθμό των αλλοδαπών που διαβιούν στο νησί, αφού οι έλεγχοι από τις αστυνομικές Αρχές είναι ουσιαστικά "δειγματοληπτικοί".  

Η αύξηση των συλλήψεων αποδίδεται και στο γεγονός ότι, λόγω των δυσμενών οικονομικών εξελίξεων και τα ελάχιστα πλέον μεροκάματα, οι αλλοδαποί - τόσο εκείνοι που βρίσκονται στο νησί, όσο και εκείνοι που φτάνουν από την υπόλοιπη Ελλάδα - επιχειρούν να φύγουν με πτήσεις τσάρτερ από τα Χανιά και το Ηράκλειο, όπου καταγράφεται κάθε θερινή σεζόν ρεκόρ συλλήψεων.  

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_d6on158g/

Οι Αλβανοί την πρωτοκαθεδρία

Ο χάρτης της παράνομης μετανάστευσης στην Κρήτη δείχνει πως οι υπήκοοι Αλβανίας κατέχουν διαχρονικά την πρωτοκαθεδρία, καθώς έρχονται πρώτοι στη λίστα των συλλήψεων ανά εθνικότητα. Μέσα στο 2014 συνελήφθησαν 3.112 υπήκοοι Αλβανίας, 1.325 από το Πακιστάν, 520 από το Αφγανιστάν, 482 από το Μαρόκο, 385 Αιγύπτιοι, 273 από την Αγκόλα και 227 Ιρακινοί. Στη λίστα των συλλήψεων παράτυπων μεταναστών εντύπωση προκαλεί και ο αριθμός των 45 υπηκόων Ισραήλ που εντοπίστηκαν να έχουν εισέλθει παράνομα στην Κρήτη το 2014.

Οι μετανάστες είτε λαμβάνουν προθεσμία για να αποχωρήσουν μόνοι τους από τη χώρα, είτε καταλήγουν στα κρατητήρια, όπου αναμένουν την ολοκλήρωση ενός ολόκληρου γραφειοκρατικού κυκεώνα μέχρι να μεταχθούν στην Αθήνα και τα κέντρα κράτησης. Σε κάποιες περιπτώσεις η κράτηση στα κελιά της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου, όπου μετανάστες στοιβάζονται κατά δεκάδες χωρίς δυνατότητα προαυλισμού, διαρκεί και μήνες, όπως παραδέχονται τουλάχιστον οι συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ.

«Εμείς και συνδικαλιστικά και ανθρώπινα πιέζουμε ώστε ανά δέκα ημέρες οι κρατούμενοι να προωθούνται στην Αθήνα, έστω και αν αυτό σημαίνει ότι θα πάνε στα κέντρα κράτησης. Αυτό, αν θέλετε, είναι πολύ καλύτερο από το να μένουν στα κελιά, χωρίς δικαίωμα προαυλισμού», αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων κ. Αντώνης Ζαχαριουδάκης, επισημαίνοντας ότι στο θέμα αυτό θα έπρεπε να είχαν αναλάβει ρόλο και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις για να στηρίξουν τους ανθρώπους αυτούς, καθώς το ζήτημα είναι πραγματικά σοβαρό.

Κανείς άνθρωπος δεν μπορεί να παραμένει στους χώρους αυτούς πέρα από μερικά 24ωρα.

«Παραμένουν στα κρατητήρια σε ομάδες ακόμη και των 70 ατόμων, σε συνθήκες που δεν αρμόζουν σε κανέναν κρατούμενο, είτε ποινικό, είτε μετανάστη. Οι συνάδελφοι αστυνομικοί κάνουν ό,τι μπορούν να διεκπεραιώσουν όσο γίνεται πιο γρήγορα τις διαδικασίες, αλλά πολλές φορές εξαιτίας της γραφειοκρατίας η κράτηση μπορεί να ξεπεράσει και τους δύο μήνες», αναφέρει ο γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων του Ηρακλείου κ. Μανόλης Σηφάκης.

ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ 2012/2014

ΧΩΡΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ

ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΑΝΑ ΕΤΗ

ΣΥΝΟΛΟ: 8.495

2012 -2013

ΜΕΙΩΣΗ 18,9%

ΑΥΞΗΣΗ 53,1%

Πηγή: Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης

3.000 ψυχές χάθηκαν στη Μεσόγειο με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής

Πίσω από τους αριθμούς κρύβονται οι προσωπικές ιστορίες των ανθρώπων που δίνουν ό,τι έχουν και δεν έχουν, διακινδυνεύοντας τη ζωή τους, αναζητώντας μια νέα πατρίδα και την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής. Μόνο μέσα στο 2014, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ, 3.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους εκατοντάδες παιδιά, χάθηκαν στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο με σαπιοκάραβα. Ο Φεριντίν, τον οποίο συναντήσαμε στη διάρκεια του ρεπορτάζ για τις συνθήκες επιβίωσης των αλλοδαπών στο νησί, είναι ένας από τους ανθρώπους που έφτασαν με αυτόν τον τρόπο στην Ελλάδα και ρίζωσε στην Κρήτη, όπου εργάζεται τα τελευταία χρόνια, αναζητώντας κάθε πρωί μεροκάματο στην περιοχή του Γαζίου.

Όπως μας εξηγεί, έφυγε περπατώντας από το Αφγανιστάν πριν από πέντε χρόνια. Ο πατέρας του, που έχει άλλα τέσσερα παιδιά, έκλεισε τη συμφωνία και πλήρωσε τους δουλεμπόρους να μεταφέρουν το μικρότερο γιο του στην Ευρώπη για να δουλέψει μέχρι να ξεπληρώσει το υπόλοιπο ποσό και μετά να στέλνει χρήματα στη πατρίδα του, προκειμένου να ζήσει η πολυμελής οικογένεια. Αυτή είναι λίγο-πολύ η ιστορία κάθε μετανάστη.

Έλλη Κοκάλη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News