default-image

Πάρκινγκ για τα... μπάζα

Κρήτη
Πάρκινγκ για τα... μπάζα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εικόνα πλήρους αναρχίας είναι αυτή που παρουσιάζουν τα πρώην πάρκινγκ της ΔΕΠΤΑΗ στους τάφρους και στα ενετικά τείχη της πόλης του Ηρακλείου, αν και αποτελούσε αίτημα των πολιτών να υπάρξουν χώροι στάθμευσης σε νευραλγικά σημεία, προκειμένου οι πολίτες να παρκάρουν χωρίς να σκέφτονται τα χρήματα που θα πρέπει να δώσουν. Κάτι που έγινε πραγματικότητα από τη στιγμή που τα πάρκινγκ αυτά έφυγαν από τα χέρια της Επιχείρησης και δόθηκαν σε ελεύθερη χρήση στους δημότες, εξέλιξη αρκετά θετική. Ωστόσο, δημιουργήθηκαν άλλα προβλήματα που κυρίως έχουν να κάνουν με την εγκατάλειψη που έχουν υποστεί έκτοτε οι χώροι.

Εμείς χθες επισκεφτήκαμε τρία από τα βασικά και πολυσύχναστα πρώην πάρκινγκ της ΔΕΠΤΑΗ, με τις εικόνες που καταγράψαμε να προκαλούν, αν μη τι άλλο, θλίψη και ντροπή. Παντελής η έλλειψη φωτισμού... Απουσία φύλαξης που προσφέρει πρόσφορο έδαφος για πάσης μορφής μικροεγκληματικότητα... Σκουπίδια, λακκούβες, αναρχία... Είναι μερικά μόνο από τα όσα καθημερινά διαδραματίζονται στα πρώην πάρκινγκ της ΔΕΠΤΑΗ φτάνοντας σε σημείο εκνευρισμού, αγανάκτησης και οργής τους οδηγούς αλλά και όλους τους πολίτες.

ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΠΥΛΗΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Μια τεράστια... χωματερή

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από το πάρκινγκ κάτω από την πλατεία Ελευθερίας, δίπλα από την πύλη Αγίου Γεωργίου. Το πιο πολυσύχναστο πάρκινγκ της πόλης, λόγω του ότι βρίσκεται κοντά στο κέντρο, το οποίο, όπως θα δείτε στις φωτογραφίες, έχει μετατραπεί σε μία τεράστια χωματερή. Αν και εκ πρώτης όψεως το πρόβλημα δεν φαίνεται, μόλις στρέψεις το βλέμμα σου γύρω από το κτήριο που φιλοξενούσε το πρώην εξοχικό κέντρο "Εξοχικό", πραγματικά θα σοκαριστείς. Θα νομίσεις ότι βρίσκεσαι σε τριτοκοσμική χώρα, αφού σωροί σκουπιδιών πνίγουν καιρό τώρα το σημείο και κανενός το αφτί δεν ιδρώνει, μετατρέποντάς το σε τεράστια εστία μόλυνσης, δίνοντας παράλληλα τροφή για πικρόχολα σχόλια στους ξένους επισκέπτες που καταφτάνουν και σίγουρα θα πέσει το μάτι τους σε αυτό το χάλι καθώς θα περιπλανιούνται στην πόλη.

Την ίδια ώρα όμως, στο χώρο, όπως λένε οι πολίτες, βράδυ-πρωί εκτυλίσσονται ιστορίες καθημερινής τρέλας από τα διπλά και τριπλά παρκαρίσματα. Από τα δεκάδες τρακαρίσματα και φθορές που σημειώνονται όταν, λόγω της στενότητας, ασυνείδητοι και μέσα στη βιασύνη τους οδηγοί στραπατσάρουν τα υπόλοιπα σταθμευμένα οχήματα και άντε να τους βρεις. Όταν δεν υπάρχει κανείς να επιβλέψει τι συμβαίνει στο χώρο. Το αποτέλεσμα είναι οι πολίτες καθημερινά να μένουν άφωνοι, όταν πηγαίνοντας να πάρουν τα αυτοκίνητά τους, τα βρίσκουν πότε με σπασμένο καθρέφτη, πότε γρατζουνισμένα και πότε γεμάτα λακκούβες στη λαμαρίνα. Το χειρότερο από όλα όμως, όπως λένε οι δημότες, είναι ότι ο χώρος κατά καιρούς μετατρέπεται σε στέκι περιθωριακών ατόμων. Με το σκοτάδι που επικρατεί μόλις πέσει ο ήλιος να προσφέρεται για περίεργες δοσοληψίες και δράσεις που τους φοβίζουν. Ειδικά οι γυναίκες, τρομοκρατημένες, σκέφτονται πώς θα πάνε να πάρουν το αμάξι τους και αν θα γυρίσουν σώες και αβλαβείς.

ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΒΙΓΛΑΣ

Επιεικώς... αγροτικός δρόμος

Συνεχίζουμε με το πάρκινγκ στη γνωστή περιοχή της Βίγλας. Βασική προϋπόθεση, για να το διασχίσεις και να μπορέσεις να παρκάρεις, είναι να διαθέτεις τουλάχιστον 4x4. Η τεράστια λακκούβα και η ανωμαλία που υπάρχει στο οδόστρωμα στην είσοδο κιόλας του χώρου μπορεί να αποτελέσουν παγίδα που θα στείλει στο συνεργείο κάθε άλλο χαμηλό αυτοκίνητο, αν ο οδηγός του δεν προσέξει. Παντού στο χώρο βρίσκονται δεκάδες άλλες λακκούβες που ειδικά το βράδυ, λόγω και της έλλειψης φωτισμού, δεν είναι ορατές, με τους ανυποψίαστους οδηγούς να πέφτουν μέσα και να καταστρέφουν ζάντες και λάστιχα.

Άσε τώρα τις μέρες εκείνες που σημειώνονται βροχοπτώσεις, οπότε και όλος ο χώρος μετατρέπεται σε... βασίλειο της λάσπης, με τους πολίτες να δίνουν μάχη μέχρι να φτάσουν στο όχημά τους, κινδυνεύοντας ανά πάσα ώρα και στιγμή να γλιστρήσουν ή να σκοντάψουν.

ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΕΒΑΝΣ

Λακκούβες και σκουπίδια

Το μεγαλείο της λακκούβας, όμως, κυριαρχεί και στο πάρκινγκ ψηλά στην Έβανς (Καινούργια Πόρτα). Με το που θα διασχίσεις την απότομη αυτή κατηφόρα που σε οδηγεί σε αυτό, σε... υποδέχονται 3-4 τεράστιες καλοσχηματισμένες λακκούβες, στη σειρά η μία μετά την άλλη. Ενώ η... φιλοξενία συνεχίζεται με τα πεταμένα σκουπίδια εδώ και εκεί. Οι διαγραμμίσεις στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν ξεθωριάσει, με αποτέλεσμα ο καθένας να παρκάρει όπου βρει, με αρκετούς να σηκώνουν χειρόφρενο μέσα στη μέση, ή κλείνοντας στενά σημεία και γωνίες, με συνέπεια ο οδηγός που θα θέλει να φύγει να μην μπορεί να απεγκλωβιστεί!

Εμείς μέσα από το ρεπορτάζ μας αναδείξαμε τα προβλήματα στα πρώην πάρκινγκ της ΔΕΠΤΑΗ, τα οποία συνοψίζοντάς τα είναι: Οι λακκούβες, η έλλειψη φωτισμού, η έλλειψη φύλαξης και η καθαριότητα. Ελπίζουμε στις άμεσες δράσεις για την αντιμετώπιση τους πλευράς των Αρχών, εάν και εφόσον θέλουν την καλυτέρευση της εικόνας της πόλης μας αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών.

Το μεγαλείο της λακκούβας κυριαρχεί και στο πάρκινγκ στην Έβανς. Και εκεί με το που θα διασχίσεις την απότομη αυτή κατηφόρα που σε οδηγεί σε αυτό, σε υποδέχονται 3-4 τεράστιες καλοσχηματισμένες λακκούβες στη σειρά η μία μετά την άλλη.
Διάσπαρτες στο πάρκινγκ της Βίγλας βρίσκονται δεκάδες λακκούβες, που ειδικά το βράδυ, λόγω και της έλλειψης φωτισμού, δε διακρίνονται, με τους ανυποψίαστους οδηγούς να πέφτουν μέσα και να καταστρέφουν ζάντες και λάστιχα.
Σε χωματερή έχει μετατραπεί το πιο πολυσύχναστο πάρκινγκ της πόλης κάτω από την πλατεία Ελευθερίας, δίπλα από την Πύλη Αγίου Γεωργίου. Σωροί σκουπιδιών πνίγουν τον τόπο, αποτελώντας εστία μόλυνσης.
Μόλις γυρίσεις το βλέμμα σου γύρω από το κτήριο που φιλοξενούσε το πρώην κέντρο "Εξοχικό", νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε τριτοκοσμική χώρα από τη βρομιά και τη δυσωδία. Και κανενός το αφτί δεν ιδρώνει, ώστε τα απορρίμματα να απομακρυνθούν.
Όπως λένε οι πολίτες, στο πάρκινγκ δίπλα από την Πύλη Αγ. Γεωργίου εκτυλίσσονται ιστορίες καθημερινής τρέλας από τα διπλό και τριπλοπαρκαρίσματα. Από τα δεκάδες τρακαρίσματα και τη μικροεγκληματικότητα που σημειώνεται.

Της Μαρίας Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News