Ειδήσεις

"Πάγωσαν" οι πληρωμές για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Στον "πάγο" έχουν μπει οι πληρωμές για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, εξέλιξη η οποία έχει πυροδοτήσει σφοδρές αντιδράσεις στο Μαλεβίζι.

Ο γειτονικός στο Ηράκλειο Δήμος είναι ένας από τους 13 της χώρας όπου εφαρμόζεται πιλοτικά το πρόγραμμα, στο οποίο καταγράφεται ρεκόρ αιτήσεων από συμπολίτες μας που βιώνουν την ακραία φτώχεια.

«Η διαδικασία έχει παγώσει», αποκαλύπτει στο neakriti.gr ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης, ο οποίος παράλληλα αναφέρει ότι δεν έχει καταβληθεί ακόμα η δεύτερη δόση στους δικαιούχους, από τις 6 Μαρτίου, γεγονός που έχει προκαλέσει θύελλα οργής από πολίτες που σπεύδουν στο αρμόδιο γραφείο του Δήμου προκειμένου να λάβουν απαντήσεις.

«Ο Δήμος Μαλεβιζίου ήταν ο μοναδικός Δήμος στην Κρήτη που εντάχθηκε στο πιλοτικό πρόγραμμα μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημειώνουμε στις κοινωνικές δομές. Ελπίζουμε τα όποια προβλήματα να ξεπεραστούν άμεσα από το αρμόδιο υπουργείο, διότι οι συμπολίτες μας βρίσκονται σε απόγνωση», σημείωσε ο κ. Μαμουλάκης.

«Σε επικοινωνία με το αρμόδιο υπουργείο, δυστυχώς δεν έχουμε λάβει απάντηση για το πότε θα καταβληθεί η δεύτερη δόση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Ελπίζουμε να συνεχιστεί το πρόγραμμα το οποίο είναι μια "ασπίδα" προστασίας για τα φτωχά στρώματα και "θωρακισμένο" από οποιαδήποτε παρέμβαση», δήλωσε στο neakriti.gr η αρμόδια αντιδήμαρχος Εύη Αποστολάκη, η οποία παράλληλα τόνισε ότι είναι στον «αέρα» και οι άλλοι δύο πυλώνες του προγράμματος, δηλαδή η ένταξη των ατόμων αυτών στην αγορά εργασίας αλλά και η κατάρτισή τους.

Στο Μαλεβίζι, 580 άτομα που βρίσκονται στη δίνη της οικονομικής κρίσης έχουν λάβει την πρώτη δόση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ενώ την ίδια ώρα 800 περίπου άτομα αναμένουν εδώ και αρκετό απάντηση για την… τύχη των αιτήσεών τους, όπως μας ανέφερε η κ. Αποστολάκη, η οποία επίσης γίνεται δέκτης της αγανάκτησης των πολιτών που έχουν απόλυτη ανάγκη τα χρήματα για την επιβίωσή τους.

Σε ό,τι αφορά τις αιτήσεις στο Δήμο Μαλεβιζίου, αυτές έχουν ξεπεράσει τις 1.500, με το 50% σχεδόν των πολιτών να δηλώνει μηδενικά εισοδήματα, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά τις ηλικίες από 26 έως 40 ετών.

Το χαμηλότερο χρηματικό ποσό που έλαβαν δικαιούχοι στο Μαλεβίζι άγγιζε τα 150 ευρώ, ενώ υπήρχαν και περιπτώσεις δικαιούχων που έλαβαν 600 ευρώ, μέχρι και 672 ευρώ.

Πάντως στην πλειοψηφία τους έλαβαν 400 ευρώ, ποσό που θα ελάμβαναν για τους επόμενους πέντε μήνες.

Και μπορεί η τύχη να τους χαμογέλασε πριν λίγους μήνες, αντικρίζοντας τα ανάλογα ποσά να πιστώνονται στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, όμως η τύχη δεν ήταν μαζί τους για την καταβολή της δεύτερης δόσης.

Αν και ο Δήμος Μαλεβιζίου έρχεται δέκατος σε σχέση με τα πληθυσμιακά δεδομένα σε σύγκριση με τους υπόλοιπους 12 δήμους, σε αριθμό αιτήσεων έρχεται πέμπτος, γεγονός που "φωτογραφίζει" το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει αρκετές οικογένειες.

Και ενώ η δημοτική Αρχή και το αρμόδιο γραφείο "έτρεξαν" τις σχετικές διαδικασίες προκειμένου να ενταχθούν οι δικαιούχοι όσο το δυνατό γρηγορότερα στο πιλοτικό αυτό πρόγραμμα, τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με την αγανάκτηση των δικαιούχων, μετά το "πάγωμα" της διαδικασίας των πληρωμών.

«Δε φταίμε εμείς. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι τα κονδύλια υπάρχουν. Αν υπάρχει κάποια τυπική εμπλοκή, αυτό δεν το γνωρίζουμε. Συνιστώ υπομονή», δήλωσε η κ. Αποστολάκη.

Β. Κεγκέρογλου: "Η κυβέρνηση εγκαταλείπει το εγγυημένο εισόδημα"

Ο εισηγητής του ΚΤΕ Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, σχετικά με το Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα αποτελεί βασικό πυλώνα της κοινωνικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας, όπως άλλωστε προβλέπεται από την Εθνική Στρατηγική για την Κοινωνική Προστασία και Ένταξη (ΕΣΚΕ) που έχει επεξεργαστεί η Ελλάδα το 2014 και έχει συμφωνήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Δεκέμβριο του 2015.

Το πιλοτικό πρόγραμμα που εφαρμόζεται σε ισάριθμους δήμους των 13 Περιφερειών της χώρας, ολοκληρώνεται τέλος Απριλίου και οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση μέχρι 15 Μαρτίου.

Η κυβέρνηση με την τακτική της φαίνεται να εγκαταλείπει το πρόγραμμα του Εγγυημένου Κοινωνικού Εισοδήματος και αρνείται επίμονα να απαντήσει, αν έχει τη βούληση να το διευρύνει μέσα στο 2015, επικαλούμενη διαδικαστικούς λόγους.

Το ίδιο άλλωστε πράττει η Κυβέρνηση και με τους δικαιούχους του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους απόρους, του οποίου το επιχειρησιακό σχέδιο εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το περασμένο Δεκέμβριο, και μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα».

Γεωργία Μακάκη

Σχόλια