default-image

Τσίπρας: "Συνεργασία με ΟΟΣΑ για μεταρρυθμίσεις"

Ελλάδα
Τσίπρας: "Συνεργασία με ΟΟΣΑ για μεταρρυθμίσεις"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τη συνεργασία με τον ΟΟΣΑ για προοδευτικές μεταρρυθμίσεις ώστε η Ελλάδα να γίνει μία κανονική χώρα ξανά τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον επικεφαλής του Οργανισμού, Άνχελ Γκουρία, στο Παρίσι.

Όπως είπε, ο κ. Τσίπρας, η συνεργασία με τον ΟΟΣΑ «έχει ως βάση το πρόγραμμα προοδευτικών κοινωνικών μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία». Κατά τον πρωθυπουργό, ο ΟΟΣΑ δεσμεύεται να παράσχει την αναγκαία τεχνική συνδρομή, ώστε οι μεταρρυθμίσεις να εφαρμοστούν με οικονομική και κοινωνική αποτελεσματικότητα.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση μπορεί να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις για «κοινωνική αλλαγή», γιατί δεν είναι εξαρτώμενη από τις δυνάμεις της οικονομικής ολιγαρχία, ούτε είναι εξαρτημένη από το παρελθόν.

Εξάλλου, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν θα γίνουν επίδι «κάποιοι μας υποχρεώνουν να τις κάνουμε». «Είναι μεταρρυθμίσεις που θέλουμε να κάνουμε γιατί έχει ανάγκη η Ελλάδα», πρόσθεσε.

«Αρκετά με τη λιτότητα, enough is enough. Τώρα πρέπει να προχωρήσουμε με μεγάλη ταχύτητα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν κοινωνική δικαιοσύνη και ανάπτυξη», είπε ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε τα προηγούμεν χρόνια.

Ερωτηθείς σχετικά, διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει τη συμφωνία που επετεύχθη στις 20 Φεβρουαρίου μεταξύ των εταίρων.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για ρήξη με τα συμφέροντα καθώς και η δυνατότητα της κυβέρνησης να επιτύχει πλατιά κοινωνική συναίνεση για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα που ακολουθήθηκε στην Ελλάδα μετά την έλευση του ΔΝΤ σχολίασε ότι για τέσσερα χρόνια η Ελλάδα ήταν παγκόσμιο θέμα με αρνητικό πρόσημο. Τα επόμενα τεσσερα χρόνια μπορεί να γίνει παγκόσμιο θέμα με θετικό πρόσημο.

«Το ΔΝΤ επέβαλε σκληρή λιτότητα, τώρα ένας άλλος διεθνής οργανισμός ο ΟΟΣΑ έρχεται να συνεργαστούμε για να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος με δομικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η Ελλάδα για να πάει μπροστά» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα, σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια «είδαμε από την πλευρά της τρόικας εκβιασμούς ότι αν δεν μειωθούν συντάξεις, μισθοί δεν θα δοθούν δόσεις. Δεν είδαμε ποτέ αντίστοιχο εκβιασμό στην κατεύθυνση της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων».

Αλ. Τσίπρας: Δεν μας υποχρεώνει κανείς για μεταρρυθμίσεις, θέλουμε να τις κάνουμε

Αλ. Τσίπρας: "Η Ελλάδα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της"

Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε καθησυχαστικός έναντι του ενδεχομένου να μην υπάρξει εκταμίευση της δόσης, λέγοντας ότι ακόμη και έτσι «είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα ότι θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της».

Παραδέχθηκε, σύμφωνα με το naftemporiki.gr, ότι υπάρχει κλίμα αμοιβαίας καχυποψίας με τους εταίρους αλλά τόνισε την ανάγκη να οικοδομηθούν «αμοιβαίες γέφυρες εμπιστοσύνης».

Τέλος, ο πρωθυπουργός δήλωσε αισιόδοξος ότι το επόμενο διάστημα οι αμοιβαίες παρεξηγήσεις θα λυθούν «αν από όλες τις πλευρές υπάρχει διάθεση να προχωρήσουμε μπροστά».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News