default-image

"Σε 10 ημέρες η αυτοψία στις ζημιές από την κακοκαιρία"

"Σε 10 ημέρες η αυτοψία στις ζημιές από την κακοκαιρία"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εντός 10 ημερών αναμένεται στην Κρήτη η κάθοδος των αρμόδιων κλιμακίων υπουργείων με σκοπό να πραγματοποιήσουν αυτοψία στις υποδομές των Δήμων που υπέστησαν ζημιές από την κακοκαιρία των δύο τελευταίων μηνών. Αυτή τουλάχιστον ήταν η δέσμευση του γενικού γραμματέα στο Εσωτερικών Κώστα Πουλάκη και του αναπληρωτή υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστου Σπίρτζη.

Το παραπάνω ανέφερε, μιλώντας στο Ράδιο 9,84 και στην Αγγ. Δουλγεράκη το πρωί της Πέμπτης, ο δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης, που βρέθηκε στην Αθήνα με τους δημάρχους Γόρτυνας, Μινώα Πεδιάδος και Αρχανών Αστερουσίων.

Αιτούμενο των δημάρχων επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, η ανακατανομή των κριτηρίων των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, το αγροτικό ρεύμα και τα τιμολόγια της ΔΕΗ, η ένταξη των οφειλετών προς τους Δήμους στη ρύθμιση των 100 δόσεων και η αλλαγή του νόμου για τις προμήθειες και ανάθεσης έργων που δημιουργεί ασφυξία αυτή την ώρα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Αναφορικά με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ή το Παρατηρητήριο, που και για τα δύο οι αιρετοί έχουν εκφράσει σοβαρές ενστάσεις, είπε πως η συζήτηση με το υπουργείο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Αιφνιδίασε το χαλάζι που έπεσε χθες στο Ηράκλειο

Εντωμεταξύ, χθες, μια πρωτοφανής "παγωμένη" θύελλα, που κράτησε μόλις δέκα λεπτά, βρήκε απροετοίμαστους τους περισσότερους στην πόλη του Ηρακλείου. Αν και ο καιρός από χθες το πρωί φαινόταν πως θα χαλάσει, κανείς δεν περίμενε πως θα ανοίξουν οι ουρανοί και θα ρίχνουν με τα... σταμνιά χαλάζι στο μέγεθος του καρυδιού!

Επικράτησε προς στιγμήν πανικός, καθώς οι ομπρέλες ήταν απολύτως άχρηστες απέναντι στη σφοδρή χαλαζόπτωση. Ευτυχώς δεν υπήρξαν, σύμφωνα με το ΕΚΑΒ και την Πυροσβεστική, ατυχήματα και ζημιές - ίσως όμως στις αγροτικές καλλιέργειες, αφού ως γνωστό το χαλάζι αποτελεί θάνατο για θερμοκήπια και αγροτικά.

Και μπορεί αυτήν τη φορά δρόμοι και υποδομές να μην επλήγησαν, αφού η ξαφνική μπόρα δεν προκάλεσε πλημμυρικά φαινόμενα, ωστόσο τα προβλήματα από προηγούμενες θεομηνίες παραμένουν "αγκάθι" για χιλιάδες πολίτες και δημάρχους και του νομού Ηρακλείου. Μάλιστα, οι τελευταίοι, όπως προαναφέρθηκε, αργά χθες το απόγευμα απέσπασαν τη δέσμευση του αναπληρωτή υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστου Σπίρτζη για την έλευση αρμόδιων κλιμακίων υπουργείων με σκοπό να πραγματοποιήσουν αυτοψίαστους δήμους που υπέστησαν ζημιές αλλά καιγια κάθοδο και του ίδιου στο νησί.

Κλιμάκιο για ζημιές

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Σπίρτζης ενώπιον και των κυρίων Σχοιναράκη, Μπαριτάκη, Καλογεράκη και Κοκοσάλη, τις αμέσως επόμενες ημέρες κλιμάκιο του υπουργείου με επικεφαλής τον ίδιο θα κατέβουν στο Ηράκλειο για να δουν ιδίοις όμμασι τις ζημιές που έχουν προκαλέσει οι πρόσφατες θεομηνίες στους δήμους και εφόσον κριθεί απαραίτητο θα δοθεί άμεσα εντολή για χρηματοδότηση αποκατάστασης των ζημιών στις πληγείσες περιοχές. Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα έχει συνάντηση και με αρμόδιους φορείς του δήμου Μινώα Πεδιάδος για το αεροδρόμιο Καστελίου, με δεδομένο μάλιστα ότι αρχές Απριλίου εκπνέει η προθεσμία υποβολής προσφορών.

Οι τέσσερις δήμαρχοι, με υποσχέσεις από στελέχη των υπουργείων Εσωτερικών και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ότι θα σκύψουν στα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τους Δήμους Γόρτυνας, Βιάννου, Μινώα Πεδιάδος και Αρχανών-Αστερουσίων ταξίδεψαν στην Αθήνα. Οι δήμαρχοι των περιοχών αυτών είχαν διαδοχικές συναντήσεις από το μεσημέρι και μετά τόσο με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Κώστα Πουλάκη, αλλά και τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη. Το κλίμα προέκυψε θετικό και η ικανοποίηση έκδηλη στα πρόσωπα των δημάρχων.

Η ατζέντα

Η ατζέντα των προβλημάτων περιελάμβανε μια σειρά θεσμικών ζητημάτων, αλλά και προβλημάτων καθημερινότητας των συγκεκριμένων περιφερειακών δήμων. Όπως η αγροτική οδοποιία και οι καταστροφές που έχει υποστεί εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων, η ανακατανομή των κριτηρίων των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, τα τιμολόγια της ΔΕΗ για το αγροτικό ρεύμα, ο νόμος για τις προμήθειες και ανάθεσης έργων στους Δήμους, αλλά και η υπαγωγή των τελευταίων στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Συγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών ζήτησε από τους δημάρχους να τους καταθέσουν αναλυτικό υπόμνημα με τα αιτήματά τους, δεσμευόμενος ότι θα έχουν άμεσες απαντήσεις, γεγονός που ικανοποιεί τους ταγούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Νίκος Σχοιναράκης δεν παρέλειψε να κάνει αναλυτική αναφορά και στο μνημόνιο του Δήμου εξαιτίας χρεών και μη ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, ζητώντας για μία ακόμη φορά βοήθεια από το υπουργείο για να αποφευχθούν τα χειρότερα που αναμένονται από 1η Απριλίου, οπότε και δε θα υπάρχει ούτε ευρώ στα ταμεία του Δήμου για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών.

Αυτοψία

Στο μεταξύ, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απόστολος Βουλγαράκης, συνοδευόμενος από στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, επισκέφτηκε χθες το δρόμο Ντερέ-Παπαδιανά και ιδιαίτερα την περιοχή του Χάσωνα, όπου, παρά τις περυσινές παρεμβάσεις που έγιναν στο συγκεκριμένο σημείο, το πρόβλημα των κατολισθήσεων που προκλήθηκαν λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων παραμένει πάρα πολύ σοβαρό. Στη συνέχεια, ο κ. Βουλγαράκης επισκέφτηκε τις περιοχές Κολυμπάρι, Σπηλιά, Δρακόνα, Επισκοπή, όπου μια ολόκληρη πλαγιά έχει παρασυρθεί από τις βροχές και το επαρχιακό οδικό δίκτυο έχει υποστεί καθίζηση 80 εκατοστών περίπου, καθώς και άλλες περιοχές.

Οι μηχανικοί της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων έχουν επισκεφθεί, τις προηγούμενες μέρες, όλο το επαρχιακό δίκτυο του νομού και έχουν καταγράψει τις ζημιές για τις οποίες θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις, και ιδιαίτερα σε περιοχές του δήμου Πλατανιά και του δήμου Καντάνου-Σελίνου.

Σήμερα το πρωί πάντως πραγματοποιείται σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ώστε να προγραμματιστούν κατά σειρά προτεραιότητας οι άμεσες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στο επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Βάλια Μπούη, Αγγέλα Δουλγεράκη, Ιωάννα Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News