Ειδήσεις

Οργή για τις άδειες σε εργοστάσια βιομάζας

Σαν κεραυνός εν αιθρία λειτούργησε χθες στην τοπική κοινωνία η αποκάλυψη της "Νέας Κρήτης" και του neakriti.gr για τις 7 άδειες που δόθηκαν προεκλογικά - οι 2 μετά την "κατάργηση" της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - για την εγκατάσταση και λειτουργία εργοστασίων βιομάζας σε αντίστοιχα δημοτικά διαμερίσματα, σε περιοχές της Μεσαράς, των Αρχανών-Αστερουσίων, του δήμου Μινώα Πεδιάδος, αλλά και του Ηρακλείου και συγκεκριμένα στη Βιομηχανική Περιοχή!

"Στο πόδι" ξεσήκωσε τις εμπλεκόμενες δημοτικές Αρχές, χθες, η αποκάλυψη της εφημερίδας και του portal, με τη δημοτική Αρχή της Γόρτυνας να απαντάει σε οργισμένο ύφος και να αρχίζει τις διαδικασίες έφεσης, για να προσβάλει και να ακυρώσει τις άδειες λειτουργίας των εργοστασίων, όπως μας ενημέρωσε ο αντιδήμαρχος Γόρτυνας κ. Μπομποδάκης.

Αλλά ταυτόχρονα και οι ΤΟΕΒ Μεσαράς έχουν προχωρήσει σε μήνυση σε βάρος των υπευθύνων για την άδεια εργοστασίου στο χωριό Πέρι του δήμου Φαιστού, σημείο που ανήκει στον Αναδασμό και με το νόμο απαγορεύεται η λειτουργία τέτοιων εργοστασίων, μιας και θεωρείται περιοχή υψηλής παραγωγικότητας.

Στο μεταξύ, έντονη είναι η ανησυχία που υπάρχει στη Μεσαρά, μιας και είναι γνωστό ότι εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων δεν υπάρχει στην Κρήτη.

Σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή και προσωπικά τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, «όλοι μπορούμε να αντιληφθούμε πόσο μεγάλη οικολογική καταστροφή θα υπάρξει στη Μεσαρά, δεδομένου ότι θεωρούνται τοξικά σε περίπτωση κάποιας διαρροής».

«Θα αγωνιστούμε»

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Ζαχαρίας Καλογεράκης λέει στην εφημερίδα μας ότι «η υπογραφή στο Δημοτικό Διαμέρισμα του Σκινιά έγινε 29 Φεβρουαρίου, χωρίς καμία ενημέρωση. Έγινε από υπηρεσιακό παράγοντα. Και το θεωρώ απαράδεκτο, χωρίς να ενημερωθεί ούτε η τοπική κοινωνία ούτε η δημοτική Αρχή, έχοντας εκφρασμένη την άποψη της Επιτροπής Περιφερειακού Συμβουλίου όπου συμμετείχα και κατέθεσε την αρνητική θέση της δημοτικής Αρχής. Δε γνωρίζουμε ούτε τη φύση, ούτε το χαρακτήρα της επένδυσης. Από την άδεια ενημερωθήκαμε για το τι μονάδα είναι. Και μάλιστα αυτό το εργοστάσιο θα επεξεργάζεται πρώτες ύλες που ούτε καν αφορούν στην περιοχή μας. Σε κάθε περίπτωση εμείς θεωρούμε απαράδεκτη αυτή την υπογραφή της περιβαλλοντικής άδειας γι' αυτή τη μελέτη. Αγνοήθηκαν η δημοτική Αρχή, οι φορείς και οι πολίτες της περιοχής. Ούτε καν ενημερώθηκαν».

Ο Ζαχαρίας Καλογεράκης λέει ότι «σε κάθε περίπτωση, ετοιμάζουμε ήδη την προσφυγή προς τον υπουργό που έχει τη δυνατότητα για να ακυρώσει την απόφαση και παράλληλα, αν δεν έχουμε έγκαιρη ενέργεια του υπουργού να ακυρώσει αυτή την απόφαση, θα προσφύγουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας».

Το ΚΚΕ

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανόλης Συντυχάκης, που πληροφορήθηκε την αδειοδότηση της μονάδας στο Πέρι του δήμου Φαιστού, σχολιάζει προς την εφημερίδα μας: «Καταρχήν, υπάρχει νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διευκολύνει να βρίσκουν τρόπους οι διάφοροι επιχειρηματικοί όμιλοι, μικροί ή μεγάλοι, προκειμένου να βαφτίζουν το κρέας ψάρι, κατά την προσφιλή έννοια που λέγεται στο πολιτικό επίπεδο. Δηλαδή, έχεις μια στρατηγική στο πλαίσιο της Ε.Ε. για το θέμα της ιδιωτικοποίησης και της απελευθέρωσης της ενέργειας και όλο αυτό το νομικό και θεσμικό πλαίσιο διευκολύνει να βαφτίζονται μονάδες που χρησιμοποιούν την πυρόλυση σε τέτοια εργοστάσια βιομάζας για να τα μετατρέπουν δήθεν σε εργοστάσια ανακύκλωσης, ακόμα και κομποστοποίησης, ενώ δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο».

Παρακάτω, ο νεοεκλεγείς Ηρακλειώτης βουλευτής υπενθυμίζει ότι, «παρά το γεγονός ότι η Περιφέρεια εξέδωσε ακυρωτική απόφαση, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση την παρέκαμψε. Και μάλιστα παρέκαμψε και τις υποδείξεις του ΥΠΕΧΩΔΕ. Κι εδώ υπάρχει ζήτημα. Καταρχήν υπάρχει πολιτικό θέμα λόγω της Ε.Ε. με την ελαστικότητα που δείχνει και από την άλλη υπάρχει και το σκανδαλώδες ζήτημα, το πώς αγνοεί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση τις όποιες συστάσεις της Περιφέρειας Κρήτης, της αρμόδιας Επιτροπής και των δημάρχων».

Oι "αστερίσκοι": «Το παραθυράκι πρέπει να κλείσει»

Στο σημείο αυτό, ο Μανόλης Συντυχάκης εκφράζει την άποψη ότι «είναι λάθος αυτό που κάνουν και οι δήμαρχοι και η Περιφέρεια, να απορρίπτουν μεν αυτές τις επενδύσεις αλλά από την άλλη να βάζουν ένα σωρό προϋποθέσεις και αστερίσκους. Αυτά κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να μπαίνουν γιατί αφήνουν ένα παραθυράκι. Και κατά τη γνώμη μας αυτό το παραθυράκι πρέπει να κλείσει».

Ο κ. Συντυχάκης επιβεβαιώνει το ΣΥΡΙΖΑ ως προς την κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, λόγω της οποίας σημειώθηκε το σκάνδαλο. «Αλλά δεν μπορείς να εξαγγέλλεις την κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και την ίδια ώρα να μην έχεις μία εναλλακτική λύση», όπως λέει. «Που σημαίνει ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα έδωσε τη δυνατότητα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση να παρθούν αυτές οι αποφάσεις. Και το έκανε το ίδιο και με την υπόθεση του ΙΚΑ στον Άγιο Μηνά».

Καταλήγοντας, δεσμεύτηκε εκ μέρους του ΚΚΕ ότι, αφότου δώσει ο υπουργός απάντηση στην υπόθεση του Πέρι, θα προβεί σε νέα ερώτηση στη Βουλή συνολικά για όλες τις ανάλογες δραστηριότητες στην Κρήτη.

Χριστόφορος Παπαδάκης, Ύβα Κουμαντάκη

Σχόλια