default-image

Κόβουν επιδοτήσεις μόνο με καταγγελία

Κρήτη
Κόβουν επιδοτήσεις μόνο με καταγγελία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κανονικό παραλογισμό για το μπλοκάρισμα των επιδοτήσεων και της εξισωτικής αποζημίωσής τους καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης κάθε φορά που τα ζώα τους θα προκαλέσουν αγροζημιές, ακόμα και αν απλώς κάποιος το επικαλεστεί.

Και μάλιστα η επιδότηση στη συνέχεια κόβεται με το πάτημα ενός κουμπιού, χωρίς να τους δοθεί κανένα περιθώριο να αποδείξουν τους ισχυρισμούς τους. Αλλά την ίδια ώρα, ούτε οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης μπορούν να φανταστούν πόσοι βρίσκονται ήδη ή θα βρεθούν στο επόμενο διάστημα στη δυσχερή θέση να δουν μπλοκαρισμένο το σύνολο ή μέρος των ενισχύσεών τους, ενώ από το σημείο εκείνο και μετά χρειάζεται ο κτηνοτρόφος να έχει "ατσάλινα νεύρα" για να αντέξει τις περιπέτειες στις οποίες αναγκάζεται να μπει για να επαναδιεκδικήσει την ενίσχυση αυτή που δίνουν οι Βρυξέλλες!

Η "Νέα Κρήτη" δέχεται παράπονα από τον κτηνοτροφικό κόσμο τόσο για τη γραφειοκρατία του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ελληνικού κράτους, όσο και για τον τρόπο, πολλές φορές, που γίνονται οι έλεγχοι, χωρίς να δοθεί χρόνος προετοιμασίας των στοιχείων στον ελεγχόμενο κτηνοτρόφο.

Η εφημερίδα μας βρέθηκε χθες στα Πρεβελιανά του δήμου Γόρτυνας, όπου και κατέγραψε παράπονα κτηνοτρόφων και αγροτών για όλα αυτά τα ζητήματα, αλλά και για τις κατολισθήσεις που έχουν γίνει από τις τελευταίες κακοκαιρίες, με συνέπεια να μην μπορούν να περάσουν για να πάνε στις περιουσίες και τα ζώα τους.

Οι καταστροφές των δρόμων είναι μεγάλες. Οι κτηνοτρόφοι αλλά και οι αγρότες δεν μπορούν να πάνε στα ζώα και τις περιουσίες τους. Και όσοι μπορούν, προχωρούν μόνοι τους στη διάνοιξη των δρόμων.

«Σκόπιμες ενέργειες»

«Όλα αυτά γίνονται σκόπιμα για να βρουν αφορμές να μας κόψουν τις επιδοτήσεις μας», λέει ο κτηνοτρόφος Θανάσης Φωτάκης, πατέρας 5 παιδιών, που προσπαθεί να ζήσει την οικογένειά του, παλεύοντας νύχτα-μέρα με την εκτροφή των ζώων του, αντιμέτωπος με το κόστος παραγωγής, τις εξευτελιστικές τιμές των προϊόντων του και συνάμα τη γραφειοκρατία του κράτους. «Είμαστε σε μια περιοχή κοντά στην Αγία Βαρβάρα Μονοφατσίου, στα Πρεβελιανά, όπου οι περισσότεροι είμαστε αγροτοκτηνοτρόφοι. Κι έτσι έχει χαρακτηριστεί και ο πρώην δήμος Αγίας Βαρβάρας ως αγροτοκτηνοτροφικός», λέει ο κ. Φωτάκης.

Ο κτηνοτρόφος Θανάσης Φωτάκης δείχνει την κομμένη λόγω κατολίσθησης πρόσβαση του δρόμου, από τον οποίο εξυπηρετούνταν πολλοί κτηνοτρόφοι και παραγωγοί, που σήμερα αδυνατούν να περάσουν.

Ο ίδιος συνοψίζει τα κυρίαρχα προβλήματα στο κόστος παραγωγής, στο πρόβλημα πρόσβασης προς τα ποιμνιοστάσια και τις περιουσίες, καθώς και στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το μπλοκάρισμα των ενισχύσεων των κτηνοτρόφων.

«Το κόστος παραγωγής είναι τόσο μεγάλο που, αν αναλογιστούμε ότι πριν από μερικά χρόνια πουλούσαμε ένα χιλιάρικο το κιλό το αρνί και αγοράζαμε 100 κιλά ζωοτροφή ποιοτική και τώρα θέλουμε ένα αρνί ολόκληρο για να πάρουμε την ίδια ποσότητα ζωοτροφής, τότε μπορούμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει».

Παρακάτω αναφέρεται στα προβλήματα των επιδοτήσεων. «Το πρόβλημα που αντιμετωπίζω προσωπικά, αλλά και πολλοί άλλοι κτηνοτρόφοι έχει ως εξής: Υπάρχει κτηνοτρόφος στην περιοχή που του έχει γίνει έλεγχος τρεις φορές και έχει να πάρει επιδότηση από το 2011. Ενώ υπάρχει δικαστική απόφαση αθωωτική, ο ΟΠΕΚΕΠΕ δηλώνει ότι το σύστημα είναι κλειστό. Όταν έκοβε την επιδότηση, ήταν ανοιχτό; Με πόση ευκολία έκοψε την επιδότηση και τώρα δεν την επαναφέρει, ενώ υπάρχει δικαστική απόφαση; Και σε αυτήν τη θέση βρίσκονται πολλοί κτηνοτρόφοι».

Ο κ. Φωτάκης παρακάτω υποστηρίζει: «Για παράδειγμα, σε ελέγχους που γίνονται τόσο στο δικό μου ποιμνιοστάσιο όσο και σε πολλά άλλα, οι αστυνομικοί έρχονται χωρίς να κρατούν μαζί τους τα εισερχόμενα και τα εξερχόμενα της κτηνοτροφικής μας δήλωσης. Κι έτσι, σε όποιο ποιμνιοστάσιο και να πάνε, όλοι είναι εκτεθειμένοι και όλοι είναι λάθος»...

Όπως εξηγεί παρακάτω ο ίδιος, τα στοιχεία τους οι κτηνοτρόφοι τα υποβάλλουν στους κατά τόπους Δήμους. Η Αστυνομία ενημερώνεται ηλεκτρονικά. «Και πάντα», όπως λέει, «δεν κρατάνε μαζί τους τα εισερχόμενα και τα εξερχόμενα και πάντα στην καταμέτρηση που κάνουν βρίσκουν, όπως λένε, λάθη. Και όταν δεν έχουν τα στοιχεία αυτά μαζί τους, δεν υπάρχει περίπτωση σε κανέναν κτηνοτρόφο πάνω στην Κρήτη να μη "βρουν" λάθη, με συνέπεια αμέσως να του μπλοκάρουν τις επιδοτήσεις του»...

«Μόνο εδώ»

«Μόνο στην Κρήτη υπάρχει κτηνοτροφική δήλωση. Και υπάρχει μόνο στην Κρήτη λόγω του φαινομένου της ζωοκλοπής», τονίζει από την πλευρά του προς την εφημερίδα μας ο γνωστός κτηνίατρος και πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ Αλέκος Στεφανάκης. Αλλά και γενικότερα, «όταν υπογράφει ο κτηνοτρόφος το ΟΣΔΕ, δηλαδή την ενιαία ενίσχυση, υπογράφει ότι έχει βάλει τα "σκουλαρίκια", ότι δεν κάνει υπερβόσκηση, ότι δεν κάνει αγροζημιές κ.λπ. Όλα είναι υπογεγραμμένα, αλλιώς δε θα έπαιρνε επιδότηση. Την ευθύνη, για μένα, την έχει το κεντρικό κράτος που αποδυνάμωσε τις υπηρεσίες. Αλλά από την άλλη, για όλες αυτές τις υποχρεώσεις δεν κάθισαν κάποιοι να ενημερώσουν τους ανθρώπους ώστε να καταλάβουν τι υπογράφουν».

Η κατάσταση μάλιστα με τη νέα ΚΑΠ, όπως λέει ο Αλέκος Στεφανάκης, γίνεται ακόμα δυσκολότερη. «Θα έρχονται και θα βλέπουν το κοπάδι. Και αν δεν έχει σήμανση, θα σου κόβουν αμέσως το 60% της επιδότησης»! Για την κτηνοτροφική δήλωση, ο κ. Στεφανάκης τόνισε ότι μόνο στην Κρήτη υπάρχει αυτή η απίστευτη ταλαιπωρία, για ένα και μοναδικό λόγο: Ότι δεν ασχοληθήκαμε ποτέ με το θέμα της ζωοκλοπής.

«Πολλοί κτηνοτρόφοι»

Με όλα αυτά τα ζητήματα είναι ήδη αντιμέτωποι πολλοί κτηνοτρόφοι και θα γίνουν από τώρα και μετά πολύ περισσότεροι όσοι δε θα παίρνουν την επιδότησή τους! Σύμφωνα με τον αγροτοκτηνοτρόφο-συνδικαλιστή των Ανωγείων Βασίλη Σμπώκο, «τώρα με τη νέα ΚΑΠ είναι πολύ σοβαρότερα τα ζητήματα που θα προκύψουν. Εγώ καλώ και τον κόσμο ο κάθε αγρότης και ο κάθε κτηνοτρόφος να μην εφησυχάζει ότι ο πρόεδρος και ο γραμματέας του Συνεταιρισμού θα τους ενεργοποιήσει την επιδότηση». Όπως λέει, «όταν έχουμε τέτοια μέτρα, βλέπουμε τη μία να στρέφεται κατά της άλλης. «Ένας αγρότης, ας πούμε, για λόγους διαφορών με έναν κτηνοτρόφο, μπορεί να καταγγείλει ακόμα και ψευδώς έναν κτηνοτρόφο και να του μπλοκάρει αμέσως την επιδότησή του», καταλήγει.

Χωρίς πρόσβαση στις περιουσίες τους

Την ίδια ώρα, ούτε πρόσβαση στις περιουσίες τους δεν μπορούν να έχουν σε περιοχές του δήμου Γόρτυνας και αλλού πολλοί αγροτοκτηνοτρόφοι. «Εγώ έχω λιπάσματα πιο πέρα από 'δω και δεν μπορώ να περάσω να τα πάρω για να πάω να τα βάλω», λέει ο Θανάσης Φωτάκης, δείχνοντάς μας δρόμους που έχουν κλείσει.

Ο ηλικιωμένος αγρότης Θανάσης Μανουκάκης (φωτογραφία επάνω) χρησιμοποιεί τρακτέρ για να πάει στην περιουσία του. «Δραματική η κατάσταση, όπως βλέπετε», λέει στην εφημερίδα μας, κουνώντας το κεφάλι του με αγανάκτηση και απογοήτευση.

«Δεν μπορούν οι άνθρωποι να φτιάξουν τις ελιές τους, τα αμπέλια τους, να πάνε τα λιπάσματά τους. Έχουν μείνει ελιές αμάζευτες και είναι αυτά αιτία», λέει από την πλευρά του ο Φώτης Φωτάκης. «Οι κτηνοτρόφοι, από την άλλη, έχουν πάθει μεγάλες καταστροφές. Το αποτέλεσμα είναι καταστροφικό για όλους μας».

Ο Φώτης Φωτάκης μάς δείχνει το εικονοστάσι και μας λέει: «Εδώ σκοτώθηκε άνθρωπος που οδηγούσε τρακτέρ, στην προσπάθειά του να προσεγγίσει την περιουσία του»!

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News