default-image

Πληθαίνουν οι επαίτες, αυξάνεται η επιφυλακτικότητα

Κρήτη
Πληθαίνουν οι επαίτες, αυξάνεται η επιφυλακτικότητα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεκάδες οι επαίτες που συναντούμε καθημερινά στους δρόμους του Ηρακλείου. Ανήμποροι γέροι να βρίσκονται καταγής σε πολυσύχναστα μέρη, απλώνοντας το χέρι και εκλιπαρώντας για τον οβολό του περαστικού.

Μικρότερης ηλικίας άνθρωποι, αλλοδαποί και μη, να κάθονται μόνοι ή με μικρά παιδιά στην αγκαλιά κυρίως έξω από τράπεζες και σούπερ-μάρκετ, περιμένοντας ως "μάννα εξ ουρανού" μια βοήθεια από τους περαστικούς. Μεγάλους και ανήλικους να περιφέρονται στους δρόμους ή από καφετέρια σε καφετέρια στην καρδιά της πόλης και να ζητούν ελεημοσύνη, ακόμη και πουλώντας την ευτελούς αξίας πραμάτεια τους, δίχως να προσθέσουμε τους επαίτες που βρίσκονται στα φανάρια μέσα κι έξω από την πόλη.

Όλο και καινούργιοι

Αν και τα τελευταία χρόνια από τότε που η επαιτεία μετατράπηκε σε πταίσμα οι συλλήψεις έχουν μειωθεί κατά πολύ - συνήθως γίνονται συλλήψεις την ημέρα που συνεδριάζει το Πταισματοδικείο - ωστόσο οι επαίτες δε λένε να εκλείψουν. Αντιθέτως, ολοένα κι εμφανίζονται καινούργια άτομα, είτε αυτά έχουν εμφανή κινητικά προβλήματα, είτε είναι αλλοδαποί ή Έλληνες, είτε μικροί και μεγάλοι σε ηλικία. Το πιο σκληρό πρόσωπο της ανθρωπιστικής κρίσης αντικρίζουμε καθημερινά, με το φαινόμενο να φουντώνει ολοένα και περισσότερο και ειδικά τις γιορτινές μέρες.

Για παράδειγμα, στο Καμαράκι χθες είχε πιάσει πόστο μια 65χρονη ζητώντας τον οβολό των περαστικών (βλ. φωτογραφία επάνω). Την προηγούμενη ημέρα ελάχιστα μέτρα παρακάτω ήταν καθισμένη στο πεζοδρόμιο και είχε σκεπάσει τα πόδια της, απλώνοντας το χέρι για ελεημοσύνη. Όπως μας είπε, τη λένε Μαρία και κατάγεται από τη Λάρισα. Διαμένει στην Αθήνα με την οικογένειά της και χρωστά κάποια ενοίκια. Στην Κρήτη βρέθηκε το τελευταίο διάστημα μαζί με την ανήλικη εγγονή της για να μαζέψουν χρήματα. Λίγο παραπάνω, στη Δικαιοσύνης, μια ανάσα από την κεντρική είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου, ένας άλλος επαίτης γονατιστός ζητά τον οβολό των περαστικών. Όπως μας είπε, δε γνωρίζει Ελληνικά και είναι από τη Βουλγαρία. Το μόνο που καταφέραμε να μάθουμε είναι ότι τον λένε Βασίλη και ότι είναι 45 ετών (βλ. φωτογραφία κάτω).

Όσοι μίλησαν στη "Νέα Κρήτη" ανέφεραν ότι, όταν υποψιαστούν ότι έχουν πέσει θύματα κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης, δε δίνουν τον οβολό τους. «Ποτέ δε δίνουμε χρήματα σε τέτοιες περιπτώσεις γιατί αναπαράγουμε και συντηρούμε το φαινόμενο και κυρίως όσον αφορά την ανήλικη επαιτεία». Είναι, όπως αναφέρουν, προτιμότερο να δώσουν στους επαίτες ένα μπουκάλι νερό ή φαγητό παρά χρήματα. Παράλληλα, αναφέρουν πως «πολλές φορές δεν μπορείς να καταλάβεις ποιος είναι αυτός που σου ζητά χρήματα και δεν ξέρεις αν τα χρήματα αυτά τα ζητά από ανημποριά ή τεμπελιά».

Όσον αφορά στο μεγάλο αγκάθι του φαινομένου, τονίζουν πως για να αντιμετωπιστεί πρέπει να συμβάλει η Πολιτεία, όμως πρέπει και να το θέλει και ο επαίτης.

Συλλήψεις  

Μόνο στο νομό Ηρακλείου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου, πέρυσι συνελήφθησαν συνολικά 53 άτομα να ζητιανεύουν στους δρόμους. Συγκεκριμένα, ενώ τους τρεις πρώτους μήνες σημειώθηκε μόνο μια σύλληψη ενός Ρουμάνου και αυτή έγινε το Φεβρουάριο του 2014, τον Απρίλιο του ίδιου έτους είχαμε στο νομό 11 συλλήψεις. Από αυτές, οι δύο αφορούσαν Έλληνες, οι τρεις Αλβανούς, οι δύο Ρουμάνους και οι υπόλοιπες τέσσερις Πακιστανούς.

Το Μάιο του 2014 συνελήφθησαν 15 άτομα να επαιτούν. Όλοι τους ήταν αλλοδαποί διαφόρων εθνικοτήτων και από αυτούς μόνο ένας ήταν Αλβανός και ένας ήταν Ρουμάνος. Τον Ιούνιο του περυσινού έτους υπήρξαν δύο συλλήψεις, με τον ένα να είναι Έλληνας και τον άλλο Ρουμάνος. Άλλη μια σύλληψη για επαιτεία σημειώθηκε τον περασμένο Ιούλιο και ήταν Έλληνας. Τον Αύγουστο του 2014 συνελήφθησαν τέσσερις Ρουμάνοι και το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους υπήρξε ακόμη μια σύλληψη αλλοδαπού. Τον περασμένο Οκτώβριο οι συλλήψεις για επαιτεία έφτασαν τις 13 σε αριθμό και ήταν όλοι αλλοδαποί διαφόρων εθνικοτήτων, ανάμεσα τους δύο Βούλγαροι, τέσσερις Ρουμάνοι και δύο Πακιστανοί.

Τον περασμένο Νοέμβριο συνελήφθησαν ένας Έλληνας και δύο Ρουμάνοι και τον περασμένο Δεκέμβριο επίσης δύο Ρουμάνοι. Όσον αφορά στο τρέχον έτος, μόνο τον περασμένο Ιανουάριο, σύμφωνα πάντα με τα επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία της τοπικής Αστυνομίας, υπήρξαν 10 συλλήψεις, όλοι τους αλλοδαποί, ανάμεσά τους δύο Αλβανοί, τρεις Βούλγαροι και τέσσερις Ρουμάνοι. Αξίζει να επισημανθεί πως στα παραπάνω στοιχεία δε συμπεριλαμβάνονται οι συλλήψεις επαιτών που αφορούσαν το πλανόδιο εμπόριο. Όπως αναφέρουν αξιωματικοί της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου, ο αριθμός των συλλήψεων αυτών ήταν διπλάσιος από τους επαίτες που ζητούσαν τον οβολό των περαστικών δίχως να προσφέρουν ή να κάνουν ότι προσφέρουν χαρτομάντιλα, στυλό ή άλλα αντικείμενα, προσελκύοντας με αυτά τον κόσμο να τους βοηθήσει οικονομικά.

Τι είπαν

«Όπως μας κατάντησαν, ίσα που τη βγάζουμε να αγοράσουμε και μια τυρόπιτα. Πώς να δώσουμε χρήματα σε επαίτες».

Ευριπίδης Ξημέρης

«Στο Κιλκίς, είμαστε οικονομικά κάπως καλύτερα, σε αντίθεση με το Ηράκλειο. Εκεί δε συναντούμε τόσους επαίτες».

Ευθυμία Ράδη

«Τα μικρά παιδιά κάνουν ομάδες και είναι δασκαλεμένα. Αποφεύγουμε να δώσουμε. Πιο ανοικτοί είμαστε να βοηθήσουμε πληγωμένους ανάπηρους».

Σμαράγδα Δημητρίου

«Όταν βλέπω και κρατάνε μικρά παιδιά μαζί τους οι επαίτες δεν τους δίνω χρήματα. Θεωρώ πως είναι εκμετάλλευση».

Μάγδα Κάλλα

Της Ιωάννας Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News