default-image

Εντάσεις και ενστάσεις στην επιχείρηση κατά των αυθαιρέτων

Κρήτη
Εντάσεις και ενστάσεις στην επιχείρηση κατά των αυθαιρέτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα μισά έμεινε χθες η πολυαναμενόμενη επιχείρηση- "σκούπα" που ξεκίνησε νωρίς το πρωί στην παραλιακή ζώνη Χερσονήσου. Η επιχείρηση προέβλεπε την κατεδάφιση παντός είδους αυθαίρετης κατασκευής. Ωστόσο, ιδιώτες, με τη συμπαράσταση του Δήμου, πέτυχαν "πάγωμα" των εργασιών.

Οι μπουλντόζες έκαναν την εμφάνισή τους, παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, στις 10 χθες το πρωί στην οδό Ναυάρχου Νεάρχου της Χερσονήσου. Έπιασαν δουλειά απομακρύνοντας σκάλες και τοιχία που είχαν καταπέσει από την πρόσφατη κακοκαιρία. Ακόμη και μπετά που κάποιοι έριξαν στην παραλία.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_s8ibgiyp/

Αντιδράσεις

Όσο τα συνεργεία πλησίαζαν στα στέγαστρα και τις εξέδρες, το θερμόμετρο ανέβαινε. Οι αντιδράσεις των ιδιοκτητών των καταστημάτων ήταν σφοδρές, καθώς, όπως προειδοποιούσαν, οι κατεδαφίσεις ισοδυναμούν με λουκέτο στις επιχειρήσεις τους και μαζικές απολύσεις εργαζομένων. Και όλο αυτό μάλιστα ενόψει της νέας τουριστικής σεζόν, που μόλις ξεκινάει.

Τα αίματα άναψαν όταν οι μπουλντόζες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης έπιασαν δουλειά, ξεκινώντας από τις κατεδαφίσεις αυθαίρετων κατασκευών. Πρόκειται για τις γνωστές εξέδρες των τουριστικών καταστημάτων, οι οποίες έχουν κριθεί παράνομες, και από τις οποίες άνοιξε χθες η "αυλαία" της νέας επιχείρησης-"σκούπας" για τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε όλη την Κρήτη.

Όπως ήταν φυσικό, στο σημείο επικράτησαν οργή, αγανάκτηση, εκνευρισμός και έντονη διαμαρτυρία.

Ο δήμαρχος

Άκαιρη χαρακτήρισε λίγο αργότερα την ενεργοποίηση του πρωτοκόλλου για τις κατεδαφίσεις ο δήμαρχος Χερσονήσου κ. Γιάννης Μαστοράκης. Όπως τόνισε, οι γειτονικές ξενοδοχειακές μονάδες έχουν ανοίξει και αρκετοί ξένοι επισκέπτες έγιναν μάρτυρες των σκηνών που διαδραματίστηκαν χθες. Παρά τις αντιδράσεις, ωστόσο, ο σχεδιασμός της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που "ξεπάγωσε" τα πρωτόκολλα των κατεδάφισες πριν από λίγες ημέρες, συμπεριλαμβάνοντας σπίτια και οικοδομές, θα συνεχιστεί κανονικά, με επόμενο σταθμό, όπως φαίνεται, της περιοχή Μόχλος στην Ιεράπετρα.

Όπως αποφάσισε τελικά το δικαστήριο, η συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων που ορίστηκε για τις 20 Μαρτίου δεν αναιρεί την απόφαση για τις κατεδαφίσεις στη Χερσόνησο, που θα συνεχιστούν.

«Δεν μπορούν να γίνονται τέτοια πράγματα αυτή τη χρονική στιγμή. Όταν μάλιστα χρονίζουν στα συρτάρια υπηρεσιών. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ξενοδοχεία που λειτουργούν ήδη στην περιοχή. Όπως και συνεδριακό κέντρο, που γειτνιάζει και έχει 2.000 συνέδρους», τόνισε ο δήμαρχος, με τον ίδιο και τους καταστηματάρχες να επισημαίνουν πως η κατεδάφιση δεν έπρεπε να γίνει αυτήν την εποχή που αναμένεται τουρισμός.

Από το λιμάνι

Έτσι, όπως όλα δείχνουν, μετά την πρόσφατη αποκάλυψη-"βόμβα" της "Ν.Κ.", ότι "ξεπάγωσαν" 70 πρωτόκολλα κατεδάφισης για εξέδρες, κατασκευές, ακόμη και σπίτια, ήρθε η ώρα των πράξεων. Η επιχείρηση ξεκίνησε από το παραλιακό μέτωπο του Λιμένα Χερσονήσου, όπου οι μπουλντόζες έπιασαν νωρίς δουλειά, εκτελώντας τις πρώτες 13 εντολές κατεδάφισης εξεδρών και αυθαίρετων παρεμβάσεων στο ανατολικό τμήμα της παραλιακής ζώνης, από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο μέχρι το ξενοδοχείο "Creta Maris".

«Τώρα βρήκαν, λίγο πριν ανοίξει η σεζόν;»

Η είδηση των κατεδαφίσεων, πάντως, δεν έσκασε σαν κεραυνός εν αιθρία στην περιοχή της Χερσονήσου. Καταστηματάρχες και περίοικοι φαίνεται πως είναι ενήμεροι για το μπαράζ κατεδαφίσεων. Οι περίοικοι αναγνωρίζουν πως υπάρχει θέμα τάξης στο παραλιακό μέτωπο. Ωστόσο διαμαρτύρονται έντονα για τη χρονική συγκυρία της απόφασης, λέγοντας πως δεν είναι δυνατόν να γίνονται κατεδαφίσεις λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής σεζόν! Και πως τέτοιες επεμβάσεις σε αυτή τη συγκυρία, με τη Χερσόνησο να ετοιμάζεται να υποδεχτεί τους πρώτους επισκέπτες, θα αποτελέσει "πλήγμα" για την τοπική τουριστική εικόνα και για την τοπική οικονομία.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι, πέρα από τις χθεσινές κατεδαφίσεις - που προσωρινά τουλάχιστον ανεστάλησαν - δεύτερη "ψυχρολουσία" έρχεται για τους επιχειρηματίες της Χερσονήσου και με τα επερχόμενα "λουκέτα". Ο Δήμος έχει προχωρήσει στην ανάκληση αδειών όλων σχεδόν των καταστημάτων επί της παραλιακής ζώνης. Όπως μάλιστα διαμηνύει η δημοτική Αρχή, τα καταστήματα δε θα ανοίξουν αν δεν προσαρμοστούν στη νομιμότητα.

Μαρία Αντωνογιαννάκη, Έλλη Κοκάλη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News